31 °C Budapest

Olcsó a plazma és az LCD!

Pénzcentrum
2006. augusztus 28. 13:00

A plazma televíziók értékesítése az elmúlt negyed évben - egy amerikai cég felmérése szerint áprilistól júniusig - az előző évi adathoz képest csaknem megduplázódott, mintegy 95 százalékkal nőtt. Ebben a növekedésben nagy szerepet játszott a japán Matsushita Electric Industrial vállalat értékesítésének robosztus emelkedése -derül ki a DisplaySearch kutatásából.


A sík képernyős készülékek forgalom-változásának kutatásával foglalkozó cég jelentése szerint a plazma TV-k a világ TV-forgalmának az 5 százalékát teszik ki immár, az előző negyedéves 4 százalékhoz képest. Egyre nagyobb ugyanis a kereslet a plazma és LCD (liquid crystal display) képernyős készülékek iránt, mert nemcsak korszerűek, hanem az áraik sem olyan magasak, mint amilyenek eddig voltak.

Egyre olcsóbbak a plazma és LCD képernyős TV-k

Az árak világszerte átlagosan 11 százalékkal csökkentek az előző éves adatokhoz képest. Ross Young, a DisplaySearch tulajdonosa és elnöke szerint a nagyobb képernyőszélességgel rendelkező TV-knél nagyobb mértékben csökkennek az árak, mint a kisebb attribútumokkal rendelkezőknél. A 40, 42, sőt 50 inch átmérővel rendelkező képernyők a legvonzóbbak árcsökkenés szempontjából a vásárlók számára.

Az egyre inkább kedvezőbb árakon kínált termékeket sok vásárló választja, és a kutatások szerint 2,2 millió ilyen új generációs televíziót vásároltak meg a vevők az előző negyedévben.

Egyre többen cserélik fel a hagyományos, katód csövekkel gyártott készülékeket sík képernyős társaikra. A bevétel szempontjából azonban nem értek el a vállalatok ilyen mértékű (95 százalékos) növekedést, mert bár az értékesített termékek száma rohamosan nőtt, az árak csökkenésének köszönhetően a bevétel csupán 57 százalékkal nőtt.

Áprilistól júniusig bezárólag a plazma TV-k a világ bevételének 20 százalékát adták - a magas ár miatt nagy az arány -, amely újabb javulást mutatott az előző negyedévi 18 százalékhoz képest.

Miért nő rohamosan az eladott példányok száma?

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő termékek magyarázata valószínűleg az, hogy az árakat mellőzve egyre többen választják a komfortot, és ezt, hogy egészségük megóvása érdekében sík képernyős - lehetőleg 100 Hz-es - televíziót válasszanak. A futball világbajnokság szintén sokban járult ehhez a növekedéshez.

A szakértők szerint azonban a leginkább az az oka az ilyen mértékű növekedésnek, hogy Ázsiában egyre több TV-t egyre kedvezőbb áron gyártanak. A piacot túlkínálat jellemzi, ami szintén árcsökkenéshez vezet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mely cégek vezetik a listát?

A Matsushita cég, ami a Panasonic márkát gyártja, még mindig vezeti a plazma TV-s eladási listát, 28,3 százalékos részesedéssel a világpiaci eladásokból. Az elmúlt negyedévben az eladott plazmák 21,5 százaléka volt csupán Panasonic.

A második helyen a dél-koreai LG Electronics végzett 17,1 százalékkal. Őket a szintén dél-korai nemzetiségű Samsung követi, 13,6 százalékkal. A negyedik helyen a holland Philips Electronics végzett, 10,3 százalékos részesedést elérve.

Az LCD TV-k értékesítése 135 százalékkal nőtt a második negyedévben, és ezen időszakban 9,4 millió eladott példánnyal büszkélkedhetnek a gyártók. A DisplaySearch kutatása alapján a világ TV forgalmának 22 százalékát adják immár az LCD képernyős készülékek.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?