18 °C Budapest

Szaftos részletek a dagadó botrányból!

Pénzcentrum
2006. augusztus 15. 05:30

Kitört a botrány az amerikai részvénykibocsátó cégeknél, mert kiderült, hogy az egyik vállalat, a Comverse Technology Inc. visszadátumozta részvényopcióinak jelentős részét, és ezzel csalást követett el. A bíróság azzal érvel, hogy ha ez nem a befektetők átverése, akkor mi számít annak?

Kitört a botrány az amerikai részvénykibocsátó cégeknél, mert kiderült, hogy az egyik vállalat, a Comverse Technology Inc. visszadátumozta részvényopcióinak jelentős részét, és ezzel csalást követett el. A bíróság azzal érvel, hogy ha ez nem a befektetők átverése, akkor mi számít annak?

Az említett céget már be is perelték, és hamarosan a bíróság elé kerül az ügy. Az egyik ügyész szerint a visszadátumozás, valamint kitalált alkalmazottak foglalkoztatása igenis, hogy említésre méltó, komoly bűncselekmény.

A bíróság szerint több tíz cég lehet érintett a fenti vádakban és 80 ellen már meg is indult a nyomozás. A Comverse ügyében három korábbi vezető elleni eljárásban már bizonyították is a bűncselekmény tettét, és egészen 1991-ig visszamenőleg találtak visszaélést.

Törvény korlátozza azokat a jogokat, amelyekkel a cégek részvényeket bocsáthatnak ki alkalmazottaik számára. Fontos szabály az, hogy az aznapi opciós árfolyamot kell az értékpapíron rögzíteni, amikor az adás-vétel megtörtént. A visszadátumozási botrány keretében a Comverse esetében az igazgatók a saját vállalatuk részvényeinek egy részét megvették 2001. november 28-án egyenként 21,01 dolláros áron, viszont visszadátumozták október 22-re, amikor is a részvények 16,05 dolláron zártak - így azonnal részvényenként 5 dollárral lettek gazdagabbak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a tevékenység bűncselekménynek számít, hiszen a részvényesek is szívesebben nyernének többet azzal, hogy maguk választják ki azokat az időszakokat, amelyekkel még többet nyerhetnek.

A cég alapítója, Jacob Alexander azt a módszert is alkalmazta, hogy a vállalatnál dolgozókat részvényekkel vesztegette meg, hogy maradjanak a cégnél elégedetlenségük ellenére. Alexander időközben elhagyta az országot, és Izraelbe menekült a vádak elől.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?