Szaftos részletek a dagadó botrányból!

Pénzcentrum
2006. augusztus 15. 05:30

Kitört a botrány az amerikai részvénykibocsátó cégeknél, mert kiderült, hogy az egyik vállalat, a Comverse Technology Inc. visszadátumozta részvényopcióinak jelentős részét, és ezzel csalást követett el. A bíróság azzal érvel, hogy ha ez nem a befektetők átverése, akkor mi számít annak?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kitört a botrány az amerikai részvénykibocsátó cégeknél, mert kiderült, hogy az egyik vállalat, a Comverse Technology Inc. visszadátumozta részvényopcióinak jelentős részét, és ezzel csalást követett el. A bíróság azzal érvel, hogy ha ez nem a befektetők átverése, akkor mi számít annak?

Az említett céget már be is perelték, és hamarosan a bíróság elé kerül az ügy. Az egyik ügyész szerint a visszadátumozás, valamint kitalált alkalmazottak foglalkoztatása igenis, hogy említésre méltó, komoly bűncselekmény.

A bíróság szerint több tíz cég lehet érintett a fenti vádakban és 80 ellen már meg is indult a nyomozás. A Comverse ügyében három korábbi vezető elleni eljárásban már bizonyították is a bűncselekmény tettét, és egészen 1991-ig visszamenőleg találtak visszaélést.

Törvény korlátozza azokat a jogokat, amelyekkel a cégek részvényeket bocsáthatnak ki alkalmazottaik számára. Fontos szabály az, hogy az aznapi opciós árfolyamot kell az értékpapíron rögzíteni, amikor az adás-vétel megtörtént. A visszadátumozási botrány keretében a Comverse esetében az igazgatók a saját vállalatuk részvényeinek egy részét megvették 2001. november 28-án egyenként 21,01 dolláros áron, viszont visszadátumozták október 22-re, amikor is a részvények 16,05 dolláron zártak - így azonnal részvényenként 5 dollárral lettek gazdagabbak.

Ez a tevékenység bűncselekménynek számít, hiszen a részvényesek is szívesebben nyernének többet azzal, hogy maguk választják ki azokat az időszakokat, amelyekkel még többet nyerhetnek.

A cég alapítója, Jacob Alexander azt a módszert is alkalmazta, hogy a vállalatnál dolgozókat részvényekkel vesztegette meg, hogy maradjanak a cégnél elégedetlenségük ellenére. Alexander időközben elhagyta az országot, és Izraelbe menekült a vádak elől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20