Napi 900% hozam? - Légy észnél!

Pénzcentrum
2006. július 6. 11:00

A tőzsdék világméretű mélyrepülésének idején egyre többen szeretnének végre pénzt is keresni valamivel, így természetes módon az internetet is ellepik a jobbnál jobb ajánlatok, melyek mesés haszonnal kecsegtetnek. Az alábbiakban egy ilyet mutatunk be, felhívva persze a figyelmet a hátulütőkre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.A napi 900% hozammal kecsegtető írás amerikai szerzője arról igyekszik meggyőzni az olvasókat, hogy a részvénypiacokon mindenki a nagy nyerteseket, a legjobb papírokat keresi, holott a vesztesek azonosításával is legalább ennyit lehetne keresni.

A módszer lényege egyszerű: put (eladási) opciót kell venni azokra a részvényekre, melyektől gyenge árfolyam-teljesítményt várunk a közeljövőben. Nem szabad persze elfelejteni, hogy egy opció értékét számos tényező befolyásolja (lejárat, lehívási árfolyam és jelenlegi árfolyam...), ezekről azonban nem esik szó az ügyféltoborzó irományban, mondván a leendő befektetőket erről is részletesen és érthetően tájékoztatják majd.

Egy bekezdés erejéig térjünk azért ki arra, hogyan is működik egy eladási opció: tegyük fel, hogy egy vállalat részvényei most 10 dolláros áron forognak és veszünk egy olyan opciót, ami arra jogosít fel minket, hogy egy hónapon belül 10 dollárért bármikor eladhassuk a részvényt. Ezzel a konstrukcióval nyilván akkor járunk jól, ha az árfolyam csökkenésnek indul, ekkor ugyanis az opciónk felértékelődik. Ellenkező irányú elmozdulás esetén sem bukhatunk többet, mint az opció díja (amennyiért megvettük), hiszen attól opció, hogy nem vagyunk kötelesek lehívni, ha a dolgok nem úgy alakultak, ahogy arra számítottunk.

Az amerikai szerző a következő 19 papírtól vár gyenge teljesítményt, ezért ezekre javasolja az eladási opció megvételét:


 


Néhány papír esetében a fundamentális indoklás is igen megalapozottnak tűnik: a kamatemelések és az ingatlanpiaci lassulás hatása például megkérdőjelezhetetlen a bankok esetében, míg a technológiai szegmens amerikai reprezentánsait a távol-keleti versenytársak térhódítása sújtja.

Az író kiemeli, hogy egyetlen nap alatt 300%-ot lehetett keresni a Merrill Lynch opciókkal, míg az E-Trade esetében napi 900%-ot is kaszálhattak a befektetők. Utólag persze mindig könnyű okosnak lenni, egyik vállalat sincs a fenti 19-es listán... Ennyi erővel azt is kijelenthetnénk, hogy a BUX-ot 20,000 felett természetesen shortolni kellett...

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A meggazdagodáshoz mindössze 3 lépést kell megtennünk:
1. el kell adni a fenti listán szereplő részvényeinket, amint lehet
2. minél több pénzt tartsunk készenlétben, hogy jókor léphessünk be a piacra
3. ...és persze regisztrálni kell a jótanácsokért és egyéb hasznos infókért negyedévente mindössze 750 dollárért, mely "már az első néhány sikeres tranzakción megtérül".

A legriasztóbb az egészben az, hogy a történetet úgy adják elő, hogy nem jelent problémát, ha valakinek fogalma sincs az opciókról és a részvényekről, küldenek érthető oktató anyagokat, aki pedig nem akarja megérteni, annak egyszerűen megírják, mit mondjon a brókerének. Persze aki vakon tologatja a pénzét ismeretlen "szakértők" javaslataira, az lehet, hogy végeredményben akkor is jobban jár, ha emelkedésre játszik a jelenlegi piaci környezetben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?