16 °C Budapest

Külföldön bankkártyával - amire nem árt figyelni

Pénzcentrum
2006. július 17. 08:30

Sokan a nyaralás alkalmával azért nem kötnek utasbiztosítást, mert a bankkártyájukhoz is kapcsolódik efféle szolgáltatás. Azonban azt nem árt szem előtt tartanunk, hogy ezen fajta kiegészítő termékek által nyújtott fedezet nem minden esetben segít rajtunk vészhelyzetben. Ugyanis egy egzotikus országból való hazaszállítás költsége általában többszöröse a biztosítás által nyújtott fedezetnek. Tehát egy-egy utazás alkalmával érdemes lehet kiegészíteni az "ingyenes" biztosításunkat, ha nem akarunk mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Sokan a nyaralás alkalmával azért nem kötnek utasbiztosítást, mert a bankkártyájukhoz is kapcsolódik efféle szolgáltatás. Azonban azt nem árt szem előtt tartanunk, hogy ezen fajta kiegészítő termékek által nyújtott fedezet nem minden esetben segít rajtunk vészhelyzetben. Ugyanis egy egzotikus országból való hazaszállítás költsége általában többszöröse a biztosítás által nyújtott fedezetnek. Tehát egy-egy utazás alkalmával érdemes lehet kiegészíteni az "ingyenes" biztosításunkat, ha nem akarunk mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Utasbiztosítást köthetünk egyénileg, csoportosan, vagy bizonyos esetekben a bankkártyákhoz (általában dombornyomott kártyákról van szó) is kapcsolódik "ingyenes" biztosítás (természetesen ez a fajta biztosítás kisebb fedezetet nyújt a különböző balesetekből adódó károkra). Nemrégiben néhány biztosítótársaság segítségével áttekintettük az utasbiztosítás feltételeit, költségeit és megnéztük, mire nyújt fedezetet a kötvény. Most lássuk mire elég a kártyához kapcsolódó biztosítás. Ebben az OTP és a Volksbank szakemberei lesznek segítségünkre.

A termékek közötti választáskor azt érdemes az utazóknak figyelembe venniük, hogy az egyéni és a bankkártyához kapcsolt utasbiztosítási termékek más-más biztosítási igényeket hivatottak kiszolgálni. Ennek megfelelően más-más biztosítási összegeket tartalmaznak, más szolgáltatási skála és díjstruktúra jellemzi őket.

A pénzintézetek által meghatározott, bankkártyával rendelkező ügyfelek automatikusan jutnak utazási biztosításhoz, melynek díját a bankkártya éves díja tartalmazza. A kártyadíj 4000 forinttól akár 25 ezer forintig is terjedhet a piacon. A szolgáltatások eltérőek attól függően, hogy a banknál melyik bankkártyát váltja ki az ügyfél. Természetesen a legalacsonyabb szolgáltatás is tartalmazza a balesetekre, személyi és dologi károkra, valamint ápolásra vonatkozó térítéseket, de ez az érték jelentősen alacsonyabb, mint például a piacon egyedülálló, az OTP Bank által forgalmazott AMEX Gold kártyáknál. Ezen termékek esetében ugyanis, 120 ezer eurós haláleseti biztosítási fedezettel rendelkezhetünk, igaz a kártya díja is ehhez igazodik 24.900 forintba kerül évente.

A kártyához kapcsolódó biztosítások érvényességi ideje megegyezik a kártya lejáratával. A szolgáltatások értéke, melyet gyakran euróban adnak meg a pénzintézetek, néhány millió forintig terjed. Ez az összeg azonban önmagában még kevés, ha egy igazán komoly káresemény történik, tehát érdemes külön utasbiztosítást is kötni.

A biztosítási csomagot úgy érdemes összeállítani, hogy az a reális kockázatokra nyújtson megoldást. Például, ha valaki extrém sportot kíván űzni, a jól megérdemelt pihenés alatt, annak nem árt a biztosítási szolgáltatásokba belevennie a balesti kórházi napi térítést, a baleseti műtéti térítést vagy akár a baleseti keresőképtelenség szolgáltatást, ami a baleset miatt keresőképtelen állományban töltött napokra biztosít meghatározott összeget. A biztosító a szerződésben foglaltak szerint ilyenkor bizonyos összeghatárig átvállalja az országonként változó önrész kifizetését, a privát orvosi ellátás költségeit, a mentési és hazaszállítási költségeket (akár helikopteres, akár hegyi mentés vált szükségessé), vagy ha szükséges, az orvossal, kórházzal folytatott idegen nyelvű egyeztetésben is segít.

Fontos, hogy az utasbiztosítások adott összeghatáron belül teljes körű fedezetet nyújtanak az igénybe vett ellátásra, kezelésre, továbbá kiterjednek egyéb járulékos szolgáltatásokra. Ilyen például az asszisztencia szolgálat, vagy a megbetegedett turista gyermekének hazajuttatása, a családtagok kiutaztatása, vagy a beteg hazaszállítása.

Aki bankkártyához kapcsolódó- és egyénileg is kötött biztosítással rendelkezik, az valóban mindenre fel van készülve. Mindebből az is következik, hogy jó döntést akkor hoz az utazó, ha a választásnál nem az ár a kiindulási szempont, hanem a célország költségszínvonala (minél drágább országba utazunk, annál nagyobb fedezetre van szükségünk), az utazás körülményei és az utazás során folyatott tevékenységek együtt.
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm