1 °C Budapest

Itthon is vigyázni kell a bankkártyával

Pénzcentrum
2006. július 10. 09:00

Számtalanszor beszámoltunk már a bankkártyás csalások különöbző módozatairól és többnyire külföldi esetek kapcsán bemutattuk, mire érdemes odafigyelni, hogy ne váljunk áldozatokká, a Népszabadság írása azonban rávilágít arra, hogy a veszélyek itthon is leselkednek ránk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


2004 elejétől 2005 áprilisáig több németországi szálloda POS-termináljába épített be egy magyar illetőségű bűnbanda a kártyaadatok rögzítésére alkalmas eszközöket, majd az adatok segítségével a kártyákat később klónozták, vásároltak velük és végül hazánkban értékesítették az árut.

Tavaly nyáron összehangolt rendőrségi akciósorozat keretében fogták el a banda legtöbb tagját hazánkban és Németországban.

A hatóságok nyilvántartása szerint évente mintegy félmilliárdos kárt okoznak hazánkban a bankkártyacsalók a kártyakibocsátóknak és elfogadóhelyeknek, a valós érték azonban minden bizonnyal ennél jóval magasabb, hiszen a bankok inkább kártalanítják ügyfeleiket és a rendőrség nem is értesül az esetek többségéről.

Hazánkban az OTP már alkalmazza automatáiban a kártya behúzásakor a rezegtetést, melynek segítségével meg lehet akadályozni az idegen olvasók működését, ahogy arról korábban beszámoltunk. Az igazi megoldást a legtöbb szakember a chipkártyák elterjedésében látja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?