4 °C Budapest

Nem gyógyulunk külföldön...

Pénzcentrum
2006. május 18. 11:00

Az Európai Bizottság keddi döntése értelmében az uniós tagországok egészségügyi hatóságainak finanszírozni kell a biztosítottak más uniós országban való kezelését, ha arra a túl hosszú (orvosilag elfogadhatatlan) hazai várakozási idő miatt került sor.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Bizottság keddi döntése értelmében az uniós tagországok egészségügyi hatóságainak finanszírozni kell a biztosítottak más uniós országban való kezelését, ha arra a túl hosszú (orvosilag elfogadhatatlan) hazai várakozási idő miatt került sor - írja a Napi.

Magyarországon a beteg körülményeit egyénileg értékelve döntenek a külföldi gyógykezelés finanszírozásáról, így a fenti döntés feltehetően nem lesz jelentős befolyással a hazai viszonyokra. (A brit hatóság ezzel szemben nem vállalja fel a külföldi gyógykezelések költségeit, ha a beteg már szerepel valamelyik belföldi várólistán.)

Hazánkban első lépésben a szakmailag illetékes országos intézet dönt a külföldi beavatkozás engedélyeztetéséről, ez ellen pedig az Egészségügyi Tudományos Tanácsnál fellebbezhet a beteg. Ha itt is elutasítják, a külföldi számlát nem fogadja be az OEP.

Mivel Magyarországon eddig sem voltak országos várólisták, az EB döntése még akár vonzóvá is teheti az országot az uniós polgároknak. Szakértők szerint azonban nem kell komolyabb érdeklődésre számítani, ehhez ugyanis többek között stabil bizalmi légkörre lenne szükség az orvosok és potenciális páciensek között.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?