31 °C Budapest

Lecsapnak az orvosokra

Pénzcentrum
2006. május 10. 14:30

Beláthatatlan következményekkel járhat az egészségügyben, ha júliustól szigorúan bünteti a munkaügyi felügyelet és az adóhatóság a színlelt szerződéseket. Több, főként vidéki kórházban ugyanis, az egészségügyi szakemberhiány következtében, az orvosok egy része egyszerre alkalmazott s vállalkozó is. A munkaügyi felügyelet azonban úgy akar rendet"teremteni az átláthatatlan rendszerben, hogy a kényszervállalkozó orvosokat bünteti.

Beláthatatlan következményekkel járhat az egészségügyben, ha júliustól szigorúan bünteti a munkaügyi felügyelet és az adóhatóság a színlelt szerződéseket. Több, főként vidéki kórházban ugyanis, az egészségügyi szakemberhiány következtében, az orvosok egy része egyszerre alkalmazott s vállalkozó is. A munkaügyi felügyelet azonban úgy akar rendet"teremteni az átláthatatlan rendszerben, hogy a kényszervállalkozó orvosokat bünteti - írja a Napi Gazdaság.

Hazánkban jelenleg az orvosok 12,5 százaléka nem alkalmazotti státuszban, hanem egyéb jogviszonyban látja el a feladatát. Ez még nem jogszerűtlen, az viszont nem törvényes már, ha egy orvos délelőtt közalkalmazottként dolgozik, délután pedig ugyanabban a kórházban vállalkozóként. Ez a helyzet elsősorban a szakemberhiány miatt alakult ki. Ha pedig egy intézmény nem tudja teljesíteni az alapvető humánerőforrás-követelményeket, akkor az ÁNTSZ visszavonhatja működési engedélyét.

Éppen ezért a Magyar Kórházszövetség levélben fordult a miniszterelnökhöz, hogy az egészségügyi intézményeket egyelőre ne ellenőrizzék. Ráadásul ha megszületik az új uniós munkaerő-direktíva, tovább emelkedhet a szerződéses orvosok száma, így a túldolgozások száma csak nőhet, hiszen a jelenlegi munkaerő-direktíva csak a közalkalmazottakra vonatkozik.

Jelenleg hazánkban a rendszer megengedi a túldolgoztatást, hiszen a mostani előírások csak a közalkalmazottakra vonatkoznak. A vegyes rendszer miatt egyébként ellenőrizhetetlen, hogy mennyit is dolgozik egy orvos, előfordult, hogy különféle intézményekben 36 órát ügyel pihenőidő nélkül. A helyzetet a szakemberek szerint nem lehet gyorsan megoldani, hiszen még mindig magasabb a nyugdíj előtt álló szakemberek száma, mint a 30 év körüli szakorvosoké.
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06