11 °C Budapest

Lecsapnak az orvosokra

Pénzcentrum
2006. május 10. 14:30

Beláthatatlan következményekkel járhat az egészségügyben, ha júliustól szigorúan bünteti a munkaügyi felügyelet és az adóhatóság a színlelt szerződéseket. Több, főként vidéki kórházban ugyanis, az egészségügyi szakemberhiány következtében, az orvosok egy része egyszerre alkalmazott s vállalkozó is. A munkaügyi felügyelet azonban úgy akar rendet"teremteni az átláthatatlan rendszerben, hogy a kényszervállalkozó orvosokat bünteti.

Beláthatatlan következményekkel járhat az egészségügyben, ha júliustól szigorúan bünteti a munkaügyi felügyelet és az adóhatóság a színlelt szerződéseket. Több, főként vidéki kórházban ugyanis, az egészségügyi szakemberhiány következtében, az orvosok egy része egyszerre alkalmazott s vállalkozó is. A munkaügyi felügyelet azonban úgy akar rendet"teremteni az átláthatatlan rendszerben, hogy a kényszervállalkozó orvosokat bünteti - írja a Napi Gazdaság.

Hazánkban jelenleg az orvosok 12,5 százaléka nem alkalmazotti státuszban, hanem egyéb jogviszonyban látja el a feladatát. Ez még nem jogszerűtlen, az viszont nem törvényes már, ha egy orvos délelőtt közalkalmazottként dolgozik, délután pedig ugyanabban a kórházban vállalkozóként. Ez a helyzet elsősorban a szakemberhiány miatt alakult ki. Ha pedig egy intézmény nem tudja teljesíteni az alapvető humánerőforrás-követelményeket, akkor az ÁNTSZ visszavonhatja működési engedélyét.

Éppen ezért a Magyar Kórházszövetség levélben fordult a miniszterelnökhöz, hogy az egészségügyi intézményeket egyelőre ne ellenőrizzék. Ráadásul ha megszületik az új uniós munkaerő-direktíva, tovább emelkedhet a szerződéses orvosok száma, így a túldolgozások száma csak nőhet, hiszen a jelenlegi munkaerő-direktíva csak a közalkalmazottakra vonatkozik.

Jelenleg hazánkban a rendszer megengedi a túldolgoztatást, hiszen a mostani előírások csak a közalkalmazottakra vonatkoznak. A vegyes rendszer miatt egyébként ellenőrizhetetlen, hogy mennyit is dolgozik egy orvos, előfordult, hogy különféle intézményekben 36 órát ügyel pihenőidő nélkül. A helyzetet a szakemberek szerint nem lehet gyorsan megoldani, hiszen még mindig magasabb a nyugdíj előtt álló szakemberek száma, mint a 30 év körüli szakorvosoké.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?