Durva leleplezés a KFC-ben!

Pénzcentrum
2006. május 2. 16:30

Bizonyára sokan emlékeznek a Morgan Spurlock által 2004-ben rendezett és hazánkban is nagy sikerrel vetített Super Size Me című filmre. A film főszereplője 8aki egyébként maga a rendező), nem kevesebbre vállalkozott minthogy egy hónapig csak a McDonald's által forgalmazott ételeket fogyaszt. A napi háromszori étkezés következménye Spurlock számára: plusz 12 kiló súlyfölösleg, leromlott fizikai állapot és impotencia. De valójában mi volt ennek az oka?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A válasz egyszerű, az ok nem más mint a transzzsírsav. A transzzsírok a lehető legrosszabb zsírok, ilyenek a többszörösen telítetlen növényi olajok, amelyeket a gyorséttermek előszeretettel alkalmaznak például hasábburgonya elkészítéséhez. Ez a zsírsav emeli a rossz koleszterin és a triglicerid szintjét, s csökkenti a jó koleszterinét. (Transzzsír van a majonézben, a csokoládéban, egyes salátaöntetekben s a chipsben is.) A transzzsírsavak túlzott fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát - írja a Népszabadság.

Steen Stender, a koppenhágai orvosegyetem biokémikusa munkatársaival 43 McDonlad's és Kentucky Fried Chicken gyorsétteremből származó ételmintákat elemzett. A tesztelt - átlagosan 171 grammos - sült krumplik és - átlagosan 160 grammos - sült csirkék felében a transzzsírsavak mennyisége meghaladta az 5 grammot. Naponta öt grammot meghaladó zsírsavbevitel 25 százalékkal növeli a szívinfarktus veszélyét. A legtranszzsírosabb Mc-Donald's étterem egy New York-i volt, míg a hasonló címet a Kentucky Fried Chicken hálózatnál egy budapesti szolgáltatta. A magyar fővárosból származó minta 24 gramm zsírt tartalmazott.

Mi lehet tehát a megoldás? Erre a kérdésre Dániában adták meg a választ. Itt három hónap alatt lecserélték a sütőolajat - de ehhez az kellett, hogy kiderüljön: a gyorséttermi ételekben több mint 2 százalékot ért el a transzzsírok aránya.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?