13 °C Budapest

Gyógyszer helyett műhibaperre költenek a kórházak

Pénzcentrum
2006. április 19. 09:45

Műhibára hivatkozva a betegek, illetve hozzátartozóik több mint hárommilliárd forintot követelnek a kórházaktól. Bár elvileg kötelező lenne, felelősségbiztosítása még sincs mindegyik intézménynek, nekik saját zsebből kell kifizetniük a sokmilliós kártérítéseket. Az átlagos kárösszeg ötmillió forintra tehető - írja a Magyar Hírlap.

Műhibára hivatkozva a betegek, illetve hozzátartozóik több mint hárommilliárd forintot követelnek a kórházaktól. Bár elvileg kötelező lenne, felelősségbiztosítása még sincs mindegyik intézménynek, nekik saját zsebből kell kifizetniük a sokmilliós kártérítéseket. Az átlagos kárösszeg ötmillió forintra tehető - írja a Magyar Hírlap.


A Magyar Kórházszövetség felmérése szerint az egészségügyi intézményektől több mint hárommilliárd forintot követelnek az ellátással elégedetlen betegek.
A panaszok között elképesztő esetek is előfordulnak. "Nemrég egy család ötmillió forintnyi kártérítést követelt az egyik kórháztól. Indoklásuk szerint gyermekük annyira megijedt a kezelés közben, hogy hetekig a szülők ágyában kellett aludnia, emiatt nem volt zavartalan a szexuális életük". A pert elvesztették.


A műhibaperek nyolcvan százalékában azonban a betegek javára döntenek a bíróságok. Ha van a kórháznak felelősségbiztosítása, a biztosító elvileg állja a követeléseket vagy azok egy részét. Ha nincs, az intézmény saját zsebből fizetheti ki a pácienst. "Az átlagos követelés hétmillió forint körüli, de nem ritkák a harminc-ötven milliós perek sem" - állítja Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke.


A biztosítók a magas kártérítéseknek általában csak a töredékét állják. A szerződésekben ugyanis kikötik, hogy káronként mennyit fizetnek, és az évenkénti esetek száma is limitálva van. Bár egyre gyakoribb a tízmillió forintos összeghatár, a tipikus limit ma még ötmillió forint körül jár, igaz, az Allianz Hungária Biztosító Rt.-nél és az Uniqa Biztosító Rt.-nél tizenötmilliós határig is lehet biztosítást kötni. A díj a biztosítási limiteken túl a kórház méretétől és "problémásságától" is függ, s a tarifa a nagyobb intézményeknél az évi több tízmillió forintot is elérheti.


A nehéz helyzetben lévő kórházak igyekeznek a biztosításon is spórolni, csakhogy a nagy összegű kártérítéseknél a biztosítási limit feletti milliókat az intézményeknek gyakran a már amúgy is ingatag büdzséjükből kell kigazdálkodniuk. "Előfordul, hogy kétszáz beteg havi gyógyszeradagja megy el egy-egy perre" - állítja Golub Iván. Ráadásul a kártérítés nemcsak a pórul járt betegeknek nyújt vigaszt, a megnyert pereken az ügyvédek is szépen keresnek. Tiszteletdíjuk Berberovics Gábor műhibákra szakosodott ügyvéd szerint - attól függően, mennyire munkaigényes az eset, - a megítélt összeg öt-negyven százaléka lehet, de egyes esetekben elérheti a hatvan-hetven százalékot is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Ügyvédre pedig nagy szükség van, a peren kívüli megegyezés ugyanis ritka. Hogy a követelésből végül mennyit ítél meg a bíróság, sok mindentől függ. A jómódú ügyfelek például ugyanazért a műhibáért több kártérítést kaphatnak, mint a szegényebbek. Ők ugyanis a kiesett munkaidőre nagyobb fizetéselmaradást tudnak igazolni, mint mondjuk egy munkanélküli, és egy elrontott plasztikai műtét is hátrányosabban befolyásolhatja őket a szakmai előmenetelükben.


Egészségügyi felelősségbiztosítást 1992 óta lehet kötni Magyarországon, az egészségügyi törvény a kórházaknak és az egészségügyi intézményeknek ezt 1998-ban tette kötelezővé. A szaporodó műhibaperek és az egyre magasabb kártérítési összegek láttán a biztosítók kezdeti lelkesedése azonban hamar lelohadt, a kórházak biztosítását egyre ritkábban vállalják.


Bár a törvény előírja, több kórház is inkább vállalja a rizikót, de nem köt biztosítást. A kórházszövetség tavalyi felmérésében három intézmény is elismerte a jogsértést. Nekik elvileg működési engedélyt sem adhatna az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a hatóság azonban efféle szabálytalanságok fölött, úgy tűnik, hajlamos szemet hunyni. A biztosítási kötvényt például nem is kell bemutatni, elegendő, ha az intézmény főigazgatója úgy nyilatkozik, szerződést kötött valamelyik biztosítóval.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06