12 °C Budapest

Pénzügyi számlák: nagy hiány az államháztartásban, befektetési jegyeket vett a lakosság

Pénzcentrum
2006. május 17. 12:45

Az első negyedévet az államháztartás forrásigényének jelentős növekedése, a háztartások megtakarításaink pedig mérsékelt csökkenése jellemezte. A lakosság elsősorban forintbetéteit növelte, emellett meghatározó volt a befektetési jegyekben tartott megtakarítások növekedése is. Továbbra is jelentős a devizahitelek növekedése. Nagy a hiány... Az államháztartás szezonálisan kiigazított nettó

Az első negyedévet az államháztartás forrásigényének jelentős növekedése, a háztartások megtakarításaink pedig mérsékelt csökkenése jellemezte. A lakosság elsősorban forintbetéteit növelte, emellett meghatározó volt a befektetési jegyekben tartott megtakarítások növekedése is. Továbbra is jelentős a devizahitelek növekedése.

Nagy a hiány...

Az államháztartás szezonálisan kiigazított nettó finanszírozási igénye (az államháztartási hiány) a pénzügyi számlák adatai szerint 2006 első negyedévében jelentősen növekedett az előző negyedévhez képest, és a GDP 11.9 százalékát érte el - közölte az MNB. Az első negyedévi államháztartási finanszírozási igényt növelte a Gripen vadászgépek első részletének leszállítása és a gyorsforgalmi útberuházások aktiválása is (összesen a negyedéves GDP 3.0 százalékával). A kormányzat elsősorban hosszú lejáratú állampapírok kibocsátásával fedezte finanszírozási igényét. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága az első negyedév végén 14 962.2 milliárd forint volt. Ez az utolsó négy negyedév GDP-jének körülbelül 67.6 százalékát tette ki (a magánnyugdíjpénztárak államháztartáson kívüli elszámolása esetén).

aht060517

Még mindig "kelendő" a devizahitel

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A háztartások szezonálisan kiigazított nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarítása) - amely a GDP 3.7 százalékát tette ki - kis mértékben csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. A háztartások pénzügyi eszközeik közül főként a forint betéteket és a befektetési jegyeket növelték. Ezen kívül számottevő volt a nyugdíjpénztári követelések növekedése is. A tőzsdei részvények piacán a háztartások ismét nagyobb értékben adtak el részvényt, mint amennyit vettek. A forint gyengülése és a tőzsdeindex emelkedése miatt számottevő árfolyamnyereség keletkezett a devizabetétek és a tőzsdei részvények állományán. A tarozások közül továbbra is a devizahitelek növekedése jelentős, a forinthitelek állománya csökkent. A devizahitelek állományát jelentősen növelte a forint árfolyamának gyengülése is.

Forrás: MNB

EZT OLVASTAD MÁR?