34 °C Budapest

Pénzügyi számlák: nagy hiány az államháztartásban, befektetési jegyeket vett a lakosság

Pénzcentrum
2006. május 17. 12:45

Az első negyedévet az államháztartás forrásigényének jelentős növekedése, a háztartások megtakarításaink pedig mérsékelt csökkenése jellemezte. A lakosság elsősorban forintbetéteit növelte, emellett meghatározó volt a befektetési jegyekben tartott megtakarítások növekedése is. Továbbra is jelentős a devizahitelek növekedése. Nagy a hiány... Az államháztartás szezonálisan kiigazított nettó

Az első negyedévet az államháztartás forrásigényének jelentős növekedése, a háztartások megtakarításaink pedig mérsékelt csökkenése jellemezte. A lakosság elsősorban forintbetéteit növelte, emellett meghatározó volt a befektetési jegyekben tartott megtakarítások növekedése is. Továbbra is jelentős a devizahitelek növekedése.

Nagy a hiány...

Az államháztartás szezonálisan kiigazított nettó finanszírozási igénye (az államháztartási hiány) a pénzügyi számlák adatai szerint 2006 első negyedévében jelentősen növekedett az előző negyedévhez képest, és a GDP 11.9 százalékát érte el - közölte az MNB. Az első negyedévi államháztartási finanszírozási igényt növelte a Gripen vadászgépek első részletének leszállítása és a gyorsforgalmi útberuházások aktiválása is (összesen a negyedéves GDP 3.0 százalékával). A kormányzat elsősorban hosszú lejáratú állampapírok kibocsátásával fedezte finanszírozási igényét. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága az első negyedév végén 14 962.2 milliárd forint volt. Ez az utolsó négy negyedév GDP-jének körülbelül 67.6 százalékát tette ki (a magánnyugdíjpénztárak államháztartáson kívüli elszámolása esetén).

aht060517

Még mindig "kelendő" a devizahitel

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A háztartások szezonálisan kiigazított nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarítása) - amely a GDP 3.7 százalékát tette ki - kis mértékben csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. A háztartások pénzügyi eszközeik közül főként a forint betéteket és a befektetési jegyeket növelték. Ezen kívül számottevő volt a nyugdíjpénztári követelések növekedése is. A tőzsdei részvények piacán a háztartások ismét nagyobb értékben adtak el részvényt, mint amennyit vettek. A forint gyengülése és a tőzsdeindex emelkedése miatt számottevő árfolyamnyereség keletkezett a devizabetétek és a tőzsdei részvények állományán. A tarozások közül továbbra is a devizahitelek növekedése jelentős, a forinthitelek állománya csökkent. A devizahitelek állományát jelentősen növelte a forint árfolyamának gyengülése is.

Forrás: MNB

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?