5 °C Budapest

Június 14-re alakulhat meg a kormány, másfél év kell a pénzügyi kiigazításhoz

Pénzcentrum
2006. május 15. 08:53

Június 14-én alakulhat meg az új magyar kormány, a kormányprogrogram benyújtása május 30-ra várható. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az elmúlt ciklusban létezőnél kevesebb országgyűlési bizottságra, kevesebb államtitkárra, kisebb kormányzatra lehet számítani. Valószínű, hogy a minisztériumi struktúra is átalakul. Az MSZP kongresszusa május 20-án szavaz a kormányprogram fő irányiról, a héten

Június 14-én alakulhat meg az új magyar kormány, a kormányprogrogram benyújtása május 30-ra várható. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az elmúlt ciklusban létezőnél kevesebb országgyűlési bizottságra, kevesebb államtitkárra, kisebb kormányzatra lehet számítani. Valószínű, hogy a minisztériumi struktúra is átalakul.

Az MSZP kongresszusa május 20-án szavaz a kormányprogram fő irányiról, a héten már megkezdődnek a szakértői egyeztetések a kormányprogram első változatáról. A május 22-ével kezdődő héten Gyurcsány Ferenc a koalíciós pártok és különböző társadalmi csoportok képviselőivel konzultál, ezzel párhuzamosan folyik az egyeztetés a a kormányzati struktúráról. A kormányprogramot május 30-án terjesztik az Országgyűlés elé, június 14-én megalakulhat az új kormány. A kormányalakítást követően másnap már másfél tucat törvényjavaslat kerülhet a parlament elé.

Reformok, nem lesz fűnyíró elv

A miniszterelnök-jelölt komoly reformokat ígért az államháztartásban. A közszféra várhatóan jóval karcsúbb lesz, a teljesítmény alapú jutalmazást számos területen bevezetik. Reformok várhatóak az oktatás és az egészségügy terén is. Gyurcsány szerint nem várható fűnyíró elv, az egyes intézményeket egyenként tekintik át. Az egészségügyben az átalakítások után is érvényesülni kell a szolidaritás elvének, az átalakítások vége 2008-ra várható. Az oktatásban cél az iskolák megőrzése és hatékonyabbá tétele.

Másfél év kell a pénzügyi kiigazításhoz

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A miniszterelnök jelölt úgy nyilatkozott, hogy másfél évre van szükség az pénzügyi kiigazításhoz az államháztartásban. A kiigazítás során cél, hogy a reáljövedelmek ne csökkenjenek, de növekedésük ütemét mérsékelni kell.

Három tárca az SZDSZ-nek

A Népszabadság úgy tudja, hogy az SZDSZ-nek három tárca juthat. A lap szerint az SZDSZ-é lesz a gazdasági és az egészségügyi tárca, a harmadikra vonatkozóan nincs információ. A kormány biztos tagja lehet Kóka János, és valószínű Molnár Lajos SZDSZ-es politikus szerepe is az egészségügy élén. Elképzelhető, hogy az oktatási és kulturális minisztériumot összevonják, élére Hiller István MSZP elnök kerülhet. Kiss Péter távozhat a MEH éléről, de megkaphatja a fejlesztési tárca vezetését az uniós pénzekkel. A Népszabadság szerint a kormányban maradhat Lamperth Mónika és Juhász Ferenc. A munkaügyi minisztériumból és az esélyegyenlőségi tárcából egy összetett humán-erőforrás-minisztérium jöhet létre. Ide kerülne az oktatásügytől a szakképzés is. A lap szerint a pénzügyminisztérium élén Gyurcsány Surányi Györgyöt látta volna szívesen, de a CIB elnöke ezt nem vállalta. A biztos távozók között van Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, utódjaként Orosz Sándor jöhet szóba.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem