11 °C Budapest

Június 14-re alakulhat meg a kormány, másfél év kell a pénzügyi kiigazításhoz

Pénzcentrum
2006. május 15. 08:53

Június 14-én alakulhat meg az új magyar kormány, a kormányprogrogram benyújtása május 30-ra várható. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az elmúlt ciklusban létezőnél kevesebb országgyűlési bizottságra, kevesebb államtitkárra, kisebb kormányzatra lehet számítani. Valószínű, hogy a minisztériumi struktúra is átalakul. Az MSZP kongresszusa május 20-án szavaz a kormányprogram fő irányiról, a héten

Június 14-én alakulhat meg az új magyar kormány, a kormányprogrogram benyújtása május 30-ra várható. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az elmúlt ciklusban létezőnél kevesebb országgyűlési bizottságra, kevesebb államtitkárra, kisebb kormányzatra lehet számítani. Valószínű, hogy a minisztériumi struktúra is átalakul.

Az MSZP kongresszusa május 20-án szavaz a kormányprogram fő irányiról, a héten már megkezdődnek a szakértői egyeztetések a kormányprogram első változatáról. A május 22-ével kezdődő héten Gyurcsány Ferenc a koalíciós pártok és különböző társadalmi csoportok képviselőivel konzultál, ezzel párhuzamosan folyik az egyeztetés a a kormányzati struktúráról. A kormányprogramot május 30-án terjesztik az Országgyűlés elé, június 14-én megalakulhat az új kormány. A kormányalakítást követően másnap már másfél tucat törvényjavaslat kerülhet a parlament elé.

Reformok, nem lesz fűnyíró elv

A miniszterelnök-jelölt komoly reformokat ígért az államháztartásban. A közszféra várhatóan jóval karcsúbb lesz, a teljesítmény alapú jutalmazást számos területen bevezetik. Reformok várhatóak az oktatás és az egészségügy terén is. Gyurcsány szerint nem várható fűnyíró elv, az egyes intézményeket egyenként tekintik át. Az egészségügyben az átalakítások után is érvényesülni kell a szolidaritás elvének, az átalakítások vége 2008-ra várható. Az oktatásban cél az iskolák megőrzése és hatékonyabbá tétele.

Másfél év kell a pénzügyi kiigazításhoz

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A miniszterelnök jelölt úgy nyilatkozott, hogy másfél évre van szükség az pénzügyi kiigazításhoz az államháztartásban. A kiigazítás során cél, hogy a reáljövedelmek ne csökkenjenek, de növekedésük ütemét mérsékelni kell.

Három tárca az SZDSZ-nek

A Népszabadság úgy tudja, hogy az SZDSZ-nek három tárca juthat. A lap szerint az SZDSZ-é lesz a gazdasági és az egészségügyi tárca, a harmadikra vonatkozóan nincs információ. A kormány biztos tagja lehet Kóka János, és valószínű Molnár Lajos SZDSZ-es politikus szerepe is az egészségügy élén. Elképzelhető, hogy az oktatási és kulturális minisztériumot összevonják, élére Hiller István MSZP elnök kerülhet. Kiss Péter távozhat a MEH éléről, de megkaphatja a fejlesztési tárca vezetését az uniós pénzekkel. A Népszabadság szerint a kormányban maradhat Lamperth Mónika és Juhász Ferenc. A munkaügyi minisztériumból és az esélyegyenlőségi tárcából egy összetett humán-erőforrás-minisztérium jöhet létre. Ide kerülne az oktatásügytől a szakképzés is. A lap szerint a pénzügyminisztérium élén Gyurcsány Surányi Györgyöt látta volna szívesen, de a CIB elnöke ezt nem vállalta. A biztos távozók között van Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, utódjaként Orosz Sándor jöhet szóba.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?