1 °C Budapest

Június 14-re alakulhat meg a kormány, másfél év kell a pénzügyi kiigazításhoz

Pénzcentrum
2006. május 15. 08:53

Június 14-én alakulhat meg az új magyar kormány, a kormányprogrogram benyújtása május 30-ra várható. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az elmúlt ciklusban létezőnél kevesebb országgyűlési bizottságra, kevesebb államtitkárra, kisebb kormányzatra lehet számítani. Valószínű, hogy a minisztériumi struktúra is átalakul. Az MSZP kongresszusa május 20-án szavaz a kormányprogram fő irányiról, a héten

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Június 14-én alakulhat meg az új magyar kormány, a kormányprogrogram benyújtása május 30-ra várható. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az elmúlt ciklusban létezőnél kevesebb országgyűlési bizottságra, kevesebb államtitkárra, kisebb kormányzatra lehet számítani. Valószínű, hogy a minisztériumi struktúra is átalakul.

Az MSZP kongresszusa május 20-án szavaz a kormányprogram fő irányiról, a héten már megkezdődnek a szakértői egyeztetések a kormányprogram első változatáról. A május 22-ével kezdődő héten Gyurcsány Ferenc a koalíciós pártok és különböző társadalmi csoportok képviselőivel konzultál, ezzel párhuzamosan folyik az egyeztetés a a kormányzati struktúráról. A kormányprogramot május 30-án terjesztik az Országgyűlés elé, június 14-én megalakulhat az új kormány. A kormányalakítást követően másnap már másfél tucat törvényjavaslat kerülhet a parlament elé.

Reformok, nem lesz fűnyíró elv

A miniszterelnök-jelölt komoly reformokat ígért az államháztartásban. A közszféra várhatóan jóval karcsúbb lesz, a teljesítmény alapú jutalmazást számos területen bevezetik. Reformok várhatóak az oktatás és az egészségügy terén is. Gyurcsány szerint nem várható fűnyíró elv, az egyes intézményeket egyenként tekintik át. Az egészségügyben az átalakítások után is érvényesülni kell a szolidaritás elvének, az átalakítások vége 2008-ra várható. Az oktatásban cél az iskolák megőrzése és hatékonyabbá tétele.

Másfél év kell a pénzügyi kiigazításhoz

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A miniszterelnök jelölt úgy nyilatkozott, hogy másfél évre van szükség az pénzügyi kiigazításhoz az államháztartásban. A kiigazítás során cél, hogy a reáljövedelmek ne csökkenjenek, de növekedésük ütemét mérsékelni kell.

Három tárca az SZDSZ-nek

A Népszabadság úgy tudja, hogy az SZDSZ-nek három tárca juthat. A lap szerint az SZDSZ-é lesz a gazdasági és az egészségügyi tárca, a harmadikra vonatkozóan nincs információ. A kormány biztos tagja lehet Kóka János, és valószínű Molnár Lajos SZDSZ-es politikus szerepe is az egészségügy élén. Elképzelhető, hogy az oktatási és kulturális minisztériumot összevonják, élére Hiller István MSZP elnök kerülhet. Kiss Péter távozhat a MEH éléről, de megkaphatja a fejlesztési tárca vezetését az uniós pénzekkel. A Népszabadság szerint a kormányban maradhat Lamperth Mónika és Juhász Ferenc. A munkaügyi minisztériumból és az esélyegyenlőségi tárcából egy összetett humán-erőforrás-minisztérium jöhet létre. Ide kerülne az oktatásügytől a szakképzés is. A lap szerint a pénzügyminisztérium élén Gyurcsány Surányi Györgyöt látta volna szívesen, de a CIB elnöke ezt nem vállalta. A biztos távozók között van Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, utódjaként Orosz Sándor jöhet szóba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?