28 °C Budapest

Megússzák a csempészek

Pénzcentrum
2006. május 2. 13:30

Amennyiben Románia és Bulgária ma csatlakozna az Európai Unióhoz, a Vám- és Pénzügyőrségnek 100-110 büntetőeljárást kellene megszüntetnie. Ezeket az eljárásokat a két országból becsempészett áruk miatt folytatják.

Amennyiben Románia és Bulgária ma csatlakozna az Európai Unióhoz, a Vám- és Pénzügyőrségnek 100-110 büntetőeljárást kellene megszüntetnie. Ezeket az eljárásokat a két országból becsempészett áruk miatt folytatják - írja a Népszabadság.

A VPOP illetékesei szerint a szóban forgó ügyekben megközelítőleg 1,1-1,4 milliárd forint értékű vámáru sorsát vizsgálja a pénzügyőrség. Ám ha Románia és Bulgária is uniós tagállam lesz, megszűnik a közösség, és e két ország között is a vámhatár, az áruk és a szolgáltatások ellenőrzése nélkül, szabadon mozoghatnak, amiből egyenesen következik, hogy román és bolgár viszonylatban csempészetről sem beszélhetünk többé.

A csempészetre vonatkozó törvény azt is kimondja, hogy főszabályként a tett elkövetésekor hatályos törvényeket kell alkalmazni, kivéve ha a jogszabályok a bűncselekmény végrehajtása után a terheltre nézve kedvezően változtak. Annál kedvezőbb változás pedig, mint hogy egy cselekmény nem bűncselekmény többé, aligha képzelhető el.

Az intézkedést - azaz a büntetőeljárások megszüntetését - Bárándy Péter igazságügy-miniszter törvényesnek, Lendvay Ildikó, az MSZP frakcióvezetője vérlázítónak nevezte. Aztán, mint minden "vérlázító ügy", egy idő után ez is a feledés homályába veszett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vámőrség ugyan ígéretet tett arra, hogy az uniós csatlakozás révén bűntelenné vált csempészektől vámigazgatási eljárás keretében behajtja az államot megillető, be nem fizetett vámokat, adókat és járulékokat. Csakhogy a szóban forgó ügyekben érintett cégek többségének semmiféle vagyona nem volt. Nem egy társaság élén hajléktalan ügyvezető állt, aki havi pár ezer forintért bármit aláírt, amit elé tettek. Az ilyen és hasonló, jól szervezett csempészbandáktól pénzt behajtani szinte lehetetlen. A vámőrségnek a megszüntetett büntetőügyekben érintett cégek köztartozásainak nagy részét mindmáig nem is sikerült behajtania.

A VPOP-nál most attól tartanak, hogy Románia és Bulgária uniós csatlakozása napján megismétlődik mindaz, ami Magyarország belépésekor történt. Információink szerint néhány ügyben a vámnyomozók már tapasztalják is, hogy a gyanúsítottak és védőik időhúzásra játszanak; olyan szakértői vizsgálatok elrendelését kezdeményezik például, amelyek eredménye a személyi felelősség megállapítása szempontjából nem nagy súllyal esik a latba, viszont időigényes.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?