Négy elfogatóparancs a milliárdos ÁFA csalással vádolt vállalkozó ellen

Pénzcentrum
2005. július 29. 09:25

Tegnap Amszterdamból hazahozták a több mint 6 éve szökésben levő Varga Tamást, aki egykoron a Fidesz gazdaságpolitikai tanácsadója volt. Vargát többek között több milliárdos ÁFA-csalással gyanúsítják. A vállalkozó elfogására a Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Alosztályának jelzése alapján került sor Hollandiában. Eddig 5 év letöltendő szabadságvesztés vár rá.

Varga még 1999-ben hagyta el Magyarországot, először Prágában bukkant fel, de 2002-ben ott is nyoma veszett. Ekkor a vállalkozót már több büntetőeljárásban vagyon elleni illetve gazdasági bűncselekmények miatt jogerősen több év szabadságvesztésre ítélték. Emellett folyamatban volt egy több milliárdos ÁFA-csalási ügy, mellyel kapcsolatosan a vádiratot már benyújtották a Fővárosi Bírósághoz.

Vargát a rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb ÁFA csalásával gyanúsítják. Az irányítása alá tartozó cégcsoport egyes becslések szerint 1996 és 1999 között kb. két milliárd ÁFÁ-t igényelt vissza jogellenesen hamis számlázással. A Világgazdaság korábbi információi szerint a munkát részben Brunner István szervezte, aki tagja volt olyan Fidesz-közeli cégeknek, melyek Kaya Ibrahimhoz kerültek. Varga és társai olyan céghálózatot hoztak létre, mely csak látszólag valósított meg milliárdos beruházásokat, valójában több milliárd forint ÁFA jogosulatlan megszerzése volt a fő tevékenységük. Az egymásnak számlázó cégek zárt rendszert alkottak, amelyben a láncolat végén - az ÁFÁ-t gyakorlatilag itt kellett volna befizetni - strómanok által vezetett vállalkozások álltak. Ezek a tartozásokkal együtt eltűntek. A vállalkozások tevékenysége igen széles spektrumban változott. Ide tartozott többek között egy fonyódi sportberuházás, a sávolyi kamionterminál, a miskolcpusztai kastély rekonstrukciója, budapesti luxuslakások tetőtereinek építése. A beruházások többsége nem készült el, csak az ÁFÁ-t igényelték vissza.

Vargát eddig két ügyben ítélték el jogerősen: a Budakörnyéki Bíróság csempészett autók behozatalával kapcsolatos ügyben, Dunaújvárosban az önkormányzat tulajdonában álló részvényekkel kapcsolatos sikkasztás miatt ítélték jogerős szabadságvesztésre. Vargára öt év letöltendő szabadságvesztés vár, de ebben még nincs benne a feltételezett két milliárdos ÁFA csalás miatti esetleges büntetés.

Zamecsnik Péter, Varga ügyvédje elmondta, hogy Varga Tamás ÁFA csalási ügyét ősszel kezdi tárgyalni a Fővárosi Bíróság. Varga előzetes letartóztatásáról 72 órán belül dönt az illetékes bíróság. A hazahozatal után Zamencsik úgy nyilatkozott, hogy az eddigi rendőrségi információkhoz képest védencének még van új modanivalója.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?