1 °C Budapest

Négy elfogatóparancs a milliárdos ÁFA csalással vádolt vállalkozó ellen

Pénzcentrum
2005. július 29. 09:25

Tegnap Amszterdamból hazahozták a több mint 6 éve szökésben levő Varga Tamást, aki egykoron a Fidesz gazdaságpolitikai tanácsadója volt. Vargát többek között több milliárdos ÁFA-csalással gyanúsítják. A vállalkozó elfogására a Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Alosztályának jelzése alapján került sor Hollandiában. Eddig 5 év letöltendő szabadságvesztés vár rá.

Varga még 1999-ben hagyta el Magyarországot, először Prágában bukkant fel, de 2002-ben ott is nyoma veszett. Ekkor a vállalkozót már több büntetőeljárásban vagyon elleni illetve gazdasági bűncselekmények miatt jogerősen több év szabadságvesztésre ítélték. Emellett folyamatban volt egy több milliárdos ÁFA-csalási ügy, mellyel kapcsolatosan a vádiratot már benyújtották a Fővárosi Bírósághoz.

Vargát a rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb ÁFA csalásával gyanúsítják. Az irányítása alá tartozó cégcsoport egyes becslések szerint 1996 és 1999 között kb. két milliárd ÁFÁ-t igényelt vissza jogellenesen hamis számlázással. A Világgazdaság korábbi információi szerint a munkát részben Brunner István szervezte, aki tagja volt olyan Fidesz-közeli cégeknek, melyek Kaya Ibrahimhoz kerültek. Varga és társai olyan céghálózatot hoztak létre, mely csak látszólag valósított meg milliárdos beruházásokat, valójában több milliárd forint ÁFA jogosulatlan megszerzése volt a fő tevékenységük. Az egymásnak számlázó cégek zárt rendszert alkottak, amelyben a láncolat végén - az ÁFÁ-t gyakorlatilag itt kellett volna befizetni - strómanok által vezetett vállalkozások álltak. Ezek a tartozásokkal együtt eltűntek. A vállalkozások tevékenysége igen széles spektrumban változott. Ide tartozott többek között egy fonyódi sportberuházás, a sávolyi kamionterminál, a miskolcpusztai kastély rekonstrukciója, budapesti luxuslakások tetőtereinek építése. A beruházások többsége nem készült el, csak az ÁFÁ-t igényelték vissza.

Vargát eddig két ügyben ítélték el jogerősen: a Budakörnyéki Bíróság csempészett autók behozatalával kapcsolatos ügyben, Dunaújvárosban az önkormányzat tulajdonában álló részvényekkel kapcsolatos sikkasztás miatt ítélték jogerős szabadságvesztésre. Vargára öt év letöltendő szabadságvesztés vár, de ebben még nincs benne a feltételezett két milliárdos ÁFA csalás miatti esetleges büntetés.

Zamecsnik Péter, Varga ügyvédje elmondta, hogy Varga Tamás ÁFA csalási ügyét ősszel kezdi tárgyalni a Fővárosi Bíróság. Varga előzetes letartóztatásáról 72 órán belül dönt az illetékes bíróság. A hazahozatal után Zamencsik úgy nyilatkozott, hogy az eddigi rendőrségi információkhoz képest védencének még van új modanivalója.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm