22 °C Budapest

Négy elfogatóparancs a milliárdos ÁFA csalással vádolt vállalkozó ellen

Pénzcentrum
2005. július 29. 09:25

Tegnap Amszterdamból hazahozták a több mint 6 éve szökésben levő Varga Tamást, aki egykoron a Fidesz gazdaságpolitikai tanácsadója volt. Vargát többek között több milliárdos ÁFA-csalással gyanúsítják. A vállalkozó elfogására a Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Alosztályának jelzése alapján került sor Hollandiában. Eddig 5 év letöltendő szabadságvesztés vár rá.

Varga még 1999-ben hagyta el Magyarországot, először Prágában bukkant fel, de 2002-ben ott is nyoma veszett. Ekkor a vállalkozót már több büntetőeljárásban vagyon elleni illetve gazdasági bűncselekmények miatt jogerősen több év szabadságvesztésre ítélték. Emellett folyamatban volt egy több milliárdos ÁFA-csalási ügy, mellyel kapcsolatosan a vádiratot már benyújtották a Fővárosi Bírósághoz.

Vargát a rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb ÁFA csalásával gyanúsítják. Az irányítása alá tartozó cégcsoport egyes becslések szerint 1996 és 1999 között kb. két milliárd ÁFÁ-t igényelt vissza jogellenesen hamis számlázással. A Világgazdaság korábbi információi szerint a munkát részben Brunner István szervezte, aki tagja volt olyan Fidesz-közeli cégeknek, melyek Kaya Ibrahimhoz kerültek. Varga és társai olyan céghálózatot hoztak létre, mely csak látszólag valósított meg milliárdos beruházásokat, valójában több milliárd forint ÁFA jogosulatlan megszerzése volt a fő tevékenységük. Az egymásnak számlázó cégek zárt rendszert alkottak, amelyben a láncolat végén - az ÁFÁ-t gyakorlatilag itt kellett volna befizetni - strómanok által vezetett vállalkozások álltak. Ezek a tartozásokkal együtt eltűntek. A vállalkozások tevékenysége igen széles spektrumban változott. Ide tartozott többek között egy fonyódi sportberuházás, a sávolyi kamionterminál, a miskolcpusztai kastély rekonstrukciója, budapesti luxuslakások tetőtereinek építése. A beruházások többsége nem készült el, csak az ÁFÁ-t igényelték vissza.

Vargát eddig két ügyben ítélték el jogerősen: a Budakörnyéki Bíróság csempészett autók behozatalával kapcsolatos ügyben, Dunaújvárosban az önkormányzat tulajdonában álló részvényekkel kapcsolatos sikkasztás miatt ítélték jogerős szabadságvesztésre. Vargára öt év letöltendő szabadságvesztés vár, de ebben még nincs benne a feltételezett két milliárdos ÁFA csalás miatti esetleges büntetés.

Zamecsnik Péter, Varga ügyvédje elmondta, hogy Varga Tamás ÁFA csalási ügyét ősszel kezdi tárgyalni a Fővárosi Bíróság. Varga előzetes letartóztatásáról 72 órán belül dönt az illetékes bíróság. A hazahozatal után Zamencsik úgy nyilatkozott, hogy az eddigi rendőrségi információkhoz képest védencének még van új modanivalója.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?