Itt a "duty free" halálos ítélete!

Pénzcentrum
2006. január 12. 09:34

A román pénzügyminisztérium a vámmentes (duty free) üzletek bezárását fontolgatja, és azt ígéri, hogy még ezen a héten benyújtja az erre vonatkozó törvénytervezetet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Erre a módosításra azért van szükség, mert az EU-ban nincsenek ehhez hasonló kereskedelmi egységek, így a csatlakozás után ezek Romániában sem működhetnek tovább. Bár a téma már évek óta heves viták tárgyát képezi, mindeddig semmi sem változott e téren.
Ugyanis a vámhivatalok felügyelete alá tartozó (a pénzügyőrség ellenőrzése alól kivett), jelentős hasznot hajtó boltok többsége vámhivatalnokok és politikusok tulajdonában van, és ez jelentős akadálya a rendszer megszüntetésének.
A vámmentes boltok megszüntetését már tavaly nyáron meghirdette a kormány, de csak addig sikerült eljutniuk az ügyben, hogy a pénzügyőrség elnöke kilátásba helyezte, hogy szigorítják az ilyen üzletek működési engedélyének kiadását. Valamint tavaly ősszel megígérték, hogy tavaly  ősszel felszámolnak néhány ilyen üzletet, abból a célból, hogy megszüntessenek egy nyilvánvaló adócsalási forrást. Azonban az ígéreteket ez idáig nem követték tettek. (VG)
Kapcsolódó cikkek:
 

Mennyit keres egy benzincsempész? – Névtelenül vallott trükkjeiről...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?