Orbán: "Na ebből nem esznek!"

Pénzcentrum
2006. április 13. 15:45

A Fidesz ellenzékben nem támogat majd megszorító intézkedéseket, amelyekkel a kormánypártok a gazdaság eddig titkolt rossz állapotán akarnának segíteni. A párt elnöke erről az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában beszélt.

A Fidesz ellenzékben nem támogat majd megszorító intézkedéseket, amelyekkel a kormánypártok a gazdaság eddig titkolt rossz állapotán akarnának segíteni. A párt elnöke erről az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában beszélt.
Semmilyen megszorító intézkedést nem támogat a Fidesz a választások után - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az InfoRádiónak adott exkluzív nyilatkozatában.

A politikus hozzátette, szembesíteni fogják az esetleges MSZP-SZDSZ-kormányt választási ígéreteivel, hazugságaival, amelyekkel kicsalogatta a választópolgárok voksait.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "ne számítson arra a leendő Gyurcsány-kormány, hogy miután becsapta a választókat, kiravaszkodta a voksaitkat, eltitkolta a helyzetet, s így megszerezte a győzelmet, majd bevallja, hogy rossz a helyzet, az ellenzék segítségét kéri. Na ebből nem esznek!" Hozzátette: a rossz pénzügyi helyzért a Gyurcsány-kormány felelős.

A politikus kifogásolta, hogy a Pénzügyminisztérium csak a választások után hozta nyilvánosságra az államháztartási adatokat. Kijelentette: a választások előtt ezért a koalíciónak nem kellett a felelősséget vállalnia, de egyszer majd kell. "Ne akarjanak segítséget kapni, mert ehhez nincs meg a morális alapjuk" - jelentette ki Orbán Viktor.
Az MDF-ről

Az MDF szavazóinak becsületességére apellál a Fidesz. A párt tagjait, helyi vezetőit úgy ismertük meg, hogy különbséget tudnak tenni a fontos és a kevésbé fontos dolgok között - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: most az a fontos dolog, hogy a Fidesznek és az MDF-nek többsége legyen a parlamentben, "a párt-, hiúsági egy egyéb szempontok" kevésbé fontosak. A Fidesz elnöke a közös kormányfőjelöltre vonatkozó javaslatra adott MDF-es választ úgy értelmezte, hogy a kisebbik ellenzéki párt nem segíti a kormányváltást.

Felül kellene emelkedni a pártérdeken. De túl vagyok azon, hogy erkölcsi megfontolású üzeneteket küldjek az MDF-nek. Tudomásul vesszük, hogy az MDF országos vezetésére nem számíthatunk, és nélkülük fogjuk megvívni a harcot - fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: ha meglesz a győzelem, akkor a következő tíz napban "nyugton ülő" MDF-vezetést megkeresik, hogy kialakítsák a jövőbeni együttműködést. A politikus elmondta: nincs más választás, mint hogy az MDF-fel tárgyaljanak; az MDF is tudja ezt, ezért nem dolgozik, nem segít, hanem várja, hogy a siker, ha bekövetkezik, bekopogtasson az ő ajtajukon is.

Orbán Viktor közölte, hogy egyfolytában tárgyalnak az MDF helyi szervezeteivel, nagyon sok MDF-es jelentkezett segíteni is. Több helyen visszaléptek az MDF-esek, számuk nőni fog. Egyre inkább megerősödnek a remények a következő napokban, a polgári oldal győzelmi esélyei nőni fognak - tette hozzá.

A Fidesznek jelenleg vezetője van, miniszterelnök-jelöltje reálisan nincs - mondta Orbán Viktor. Ez a vezető fog tárgyalni az MDF-fel a választások után - fűzte hozzá. Közölte: tudomásul vette, hogy az MDF "meg akarja óvni" Magyarországot attól, hogy őt jelölje a Fidesz kormányfőnek.

A politikus kijelentette: a polgári oldal pártjainak együttműködését soha nem fogja akadályozni, ezért nem tekinti magát a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének.

Mikola Istvánról Orbán Viktor kijelentette: ugyanarra a sorsra jutott, mint ő maga, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének és elnökhelyettes-jelöltjének indulása "zárójelbe került".

Orbán Viktor pártja programjáról - amelyet az MDF elnöke többször bírált, és számos pontjának visszavonását kérte - azt mondta: ez a program jó, közösen állították össze a választópolgárokkal.

"Ez a program szakmailag tartható, az ország számára kívánatos", olyan, amely képes a gazdaság bajait megszorítások nélkül orvosolni - jelentett ki. A Fidesz elnöke hozzátette: mivel Dávid Ibolya már elutasította az együttműködést, a programról már nincs értelme beszélni.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a parlament nem négypárti lesz, mivel a kereszténydemokraták is bekerülnek, arról azonban egyelőre nem nyilatkozott, hogy a KDNP önálló frakciót alakít-e. Kijelentette: egy lazán szervezett nagy frakció híve.

Az ellenzéki pártvezető az elmúlt évek legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy a jobboldalon létrejött a polgári értékeket valló, keresztény emberek közössége. Mint mondta: "ennek létrejötte a legnagyobb eredménye az egész magyar demokráciának '90 óta".

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?