8 °C Budapest

Siker, pénz, csillogás... - Mi kell hozzá?

Pénzcentrum
2006. április 12. 13:00

Bizonyára sokaknak feltűnt már, hogy a hazai filmek mind több és nagyobb sikereket érnek el külföldön és itthon egyaránt, mind a szakmai zsűri, mind pedig a közönség előtt. Valamint, egyre több külföldi produkció jön hazánkba forgatni. A kiváló adottságok (nemzetközi hírű szakemberek, történelmi városrészek, stb.) mellett, az anyagi támogatások is előrelendítik a magyar filmgyártást. Vajon ezeknek köszönhetően újra eljön a magyar filmek virágkora?

Bizonyára sokaknak feltűnt már, hogy a hazai filmek mind több és nagyobb sikereket érnek el külföldön és itthon egyaránt, mind a szakmai zsűri, mind pedig a közönség előtt. Valamint, egyre több külföldi produkció jön hazánkba forgatni. A kiváló adottságok (nemzetközi hírű szakemberek, történelmi városrészek, stb.) mellett, az anyagi támogatások is előrelendítik a magyar filmgyártást. Vajon ezeknek köszönhetően újra eljön a magyar filmek virágkora?
Egyre jobbak a kilátások a hazai filmgyártásban: mind több forrásból lehet pénzt szerezni, újabb filmstúdiók nyílnak és külföldiek is egyre gyakrabban adnak megbízást a magyar szakembereknek. Várhatóan tavasszal megnyílnak az első magánstúdiók (Stern Filmstúdió és Média Center) Pomázon (létrehozásuk első üteme 1,2 milliárd forintba kerül). Azonban, a növekedést visszavetheti, ha nem fejeződnek be az idén a beruházások és az is elképzelhető, hogy a kedvező magyar adózási feltételeket Csehország és Románia is átveszi.
Támogatott iparág
A 2004-es filmtörvénnyel elfogadott - a magyarországi gyártási költségek után igényelhető 20 százalékos adó-visszatérítéssel ösztönzött - támogatási rendszer hatására ugrásszerűen növekedett a filmgyártásra fordított összeg: 2003-ban 1-1,5 milliárd, 2004-ben 7,5 milliárd, 2005-ben pedig 22,2 milliárd forint értékben kaptak megrendeléseket a magyar filmes vállalkozások. A Nemzeti Filmiroda az idén további bővülést vár, év végére meghaladhatja a 30 milliárdot a filmgyártásra költött pénz. A legtöbbet, 11 milliárdot a bérmunka-produkciók tették ki, 5-5 milliárdot a magyar részvételű bérmunka és a magyar filmek, valamint 1,2 milliárdot a televíziós sorozatok. Tavaly a Filmiroda az itt elköltött összeg alapján 167 filmalkotás után állított ki összesen 2,8 milliárd forintról adóigazolást, tehát tavaly ennyi közvetett állami támogatásban részesült a filmipar.
A filmes lobbi jól működött, hiszen az új támogatási rendszeren kívül a Magyar Fejlesztési Bank a Sikeres Magyarországért vállalkozásfejlesztési hitelprogramjának keretében az audiovizuális fejlesztésekhez - köztük stúdióépítésekhez - kapcsolódóan kedvezményes kamatozású hitelt biztosít. (A hitel 1-5 milliárd forint lehet, a futamidő legfeljebb 15 év.)
EU
Az Európai Bizottság (EB) 2001-ben szabályozta az európai média állami támogatását, amelyet kiegészítenek az uniós költségvetésből finanszírozott közösségi programok. Az EB stratégiai ágazatként kezeli az audiovizuális szektort, részben kulturális szerepe miatt, részben mert jelentős munkahelyteremtő tényező.
Általában a projekt költségének a felét teheti ki az állami segély, de kivételt képezhet, ha alacsony költségvetéssel készül a film vagy különlegesen nehéz körülmények között forgatták. Az adott tagállam a támogatás négyötödének mértékég ragaszkodhat ahhoz, hogy a segélyt az országon belül költsék el. Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy a támogatott filmeknek kulturális tartalommal kell rendelkezni, annak meghatározását, azonban, hogy mi számít kulturálisnak, az adott tagállamra hagyja.
Az EU közösségi programja a Média Plusz Program, amely a forgatókönyvírástól a filmkészítésen át a filmforgalmazásig állhat a vállalkozók rendelkezésére. Igaz, maximum a projekt büdzséjének a feléig terjedhet az anyagi támogatás. A program 2001-2005 között összesen 400 millióból gazdálkodhatott.
Statisztika
Tehát ismét virágkorát éli a magyar filmgyártás, legalábbis erről árulkodnak a számok. Tavaly ugyanis 1,3 millió nézőt vonzott, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Idén az első két hónapban a látogatók száma és a bevétel is emelkedett 2005 hasonló időszakához képest.

A jegybevétel és a látogatószám 2003-as mélypontjukat követően egy kiugró növekedést produkált 2004-re, amely tendencia 2005-ben is folytatódott.

Összességében tehát elmondható, hogy az uniós és ezen belül a hazai filmgyártás is fellendülőben van, ami részben a támogatásoknak is köszönhető.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm