13 °C Budapest

Gyurcsány-Orbán: Ki ver kit?

Pénzcentrum
2006. február 28. 11:30

A Gallup felmérése szerint a február nem hozott drámai változásokat, továbbra is hibahatáron belüli különbségeket mértek a két vezető politikai erő között.

A Gallup felmérése szerint a február nem hozott drámai változásokat, továbbra is hibahatáron belüli különbségeket mértek a két vezető politikai erő között.
A teljes népességben a Fidesz továbbra is három százalékkal vezet az MSZP előtt, míg a biztos szavazók között az eredmény teljesen kiegyenlített. Az előző hónaphoz képest a kis pártok legtöbbje valamivel több szimpatizánst tudhat magáénak, ami a nagy pártok szavazótáborának kismértékű zsugorodásával járt együtt.
Mind az MDF, mind pedig az SZDSZ támogatói köre az előző két hónaphoz képest hibahatáron belül, de bővült; jelenleg 3, illetve 4 százalékos a teljes választókorú népesség körében. A többi parlamenten kívüli párt közül a Munkáspárt, a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) 1-1 százalékos, a Centrum Párt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.
Ha csak a határozott pártpreferenciával rendelkezők közötti arányokat vizsgáljuk, akkor itt a FIDESZ előnye az MSZP-vel szemben 5 százalékpont, 45:40 az állás. Az SZDSZ ebben a hónapban tovább növekedett és most öt százalékot ért el, az MDF négy, míg a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP), illetve a Centrumpárt két százalékos szimpátiával bír.
A választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya ebben a hónapban is viszonylag magas és most 59 százalékos ez az arány. Ezen belül 15 százalék nem nyilvánított határozott pártpreferenciát.
A február végén megkérdezettek körében a választási részvételen való elkötelezettség a korábbi hónaphoz képest a korábbiakkal éppen ellentétesen változott a táborok között. Mind az MSZP, mind az SZDSZ szavazói sokkal magasabb arányban mondták teljesen biztosra a részvételi szándékukat mind előző hónapban. A Fidesz szimpatizánsainak a korábbinál nagyobb része volt bizonytalan a részvételében. Ebben az adatban, ahogy korábban is jeleztük hónapról hónapra csak a táborok pillanatnyi relatív elkötelezettsége tükröződik, ami a kampány eseményeinek függvényében is hullámozhat. A februári mérésben az állás mindenesetre a biztos szavazó, pártpreferenciával rendelkező választók körében egyenlő, 42:42 százalék a két nagy párt esetében, és a nagyok táborának kismértékű csökkenése mellett a kis pártok a bejutási küszöb környékére értek. Ez az eredmény persze egyelőre korántsem stabil, és a későbbi mobilizációs hatások eredményeképpen épp oly könnyen elveszhet, mint amilyen gyorsan megjelent.
A miniszterelnök munkájának megítélése már negyedik hónapja javul és a januárihoz képest is újabb egy százalékkal többen (47%) vélik úgy, hogy a miniszterelnök jól végzi a feladatát. A tevékenységét negatívan megítélők aránya 40%-os. A kérdezetteknek 13%-a változatlanul nem nyilvánított véleményt.
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?