26 °C Budapest

Gyurcsány-Orbán: Ki ver kit?

Pénzcentrum
2006. február 28. 11:30

A Gallup felmérése szerint a február nem hozott drámai változásokat, továbbra is hibahatáron belüli különbségeket mértek a két vezető politikai erő között.

A Gallup felmérése szerint a február nem hozott drámai változásokat, továbbra is hibahatáron belüli különbségeket mértek a két vezető politikai erő között.
A teljes népességben a Fidesz továbbra is három százalékkal vezet az MSZP előtt, míg a biztos szavazók között az eredmény teljesen kiegyenlített. Az előző hónaphoz képest a kis pártok legtöbbje valamivel több szimpatizánst tudhat magáénak, ami a nagy pártok szavazótáborának kismértékű zsugorodásával járt együtt.
Mind az MDF, mind pedig az SZDSZ támogatói köre az előző két hónaphoz képest hibahatáron belül, de bővült; jelenleg 3, illetve 4 százalékos a teljes választókorú népesség körében. A többi parlamenten kívüli párt közül a Munkáspárt, a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) 1-1 százalékos, a Centrum Párt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.
Ha csak a határozott pártpreferenciával rendelkezők közötti arányokat vizsgáljuk, akkor itt a FIDESZ előnye az MSZP-vel szemben 5 százalékpont, 45:40 az állás. Az SZDSZ ebben a hónapban tovább növekedett és most öt százalékot ért el, az MDF négy, míg a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP), illetve a Centrumpárt két százalékos szimpátiával bír.
A választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya ebben a hónapban is viszonylag magas és most 59 százalékos ez az arány. Ezen belül 15 százalék nem nyilvánított határozott pártpreferenciát.
A február végén megkérdezettek körében a választási részvételen való elkötelezettség a korábbi hónaphoz képest a korábbiakkal éppen ellentétesen változott a táborok között. Mind az MSZP, mind az SZDSZ szavazói sokkal magasabb arányban mondták teljesen biztosra a részvételi szándékukat mind előző hónapban. A Fidesz szimpatizánsainak a korábbinál nagyobb része volt bizonytalan a részvételében. Ebben az adatban, ahogy korábban is jeleztük hónapról hónapra csak a táborok pillanatnyi relatív elkötelezettsége tükröződik, ami a kampány eseményeinek függvényében is hullámozhat. A februári mérésben az állás mindenesetre a biztos szavazó, pártpreferenciával rendelkező választók körében egyenlő, 42:42 százalék a két nagy párt esetében, és a nagyok táborának kismértékű csökkenése mellett a kis pártok a bejutási küszöb környékére értek. Ez az eredmény persze egyelőre korántsem stabil, és a későbbi mobilizációs hatások eredményeképpen épp oly könnyen elveszhet, mint amilyen gyorsan megjelent.
A miniszterelnök munkájának megítélése már negyedik hónapja javul és a januárihoz képest is újabb egy százalékkal többen (47%) vélik úgy, hogy a miniszterelnök jól végzi a feladatát. A tevékenységét negatívan megítélők aránya 40%-os. A kérdezetteknek 13%-a változatlanul nem nyilvánított véleményt.
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?