6 °C Budapest

Gyurcsány-Orbán: Ki ver kit?

Pénzcentrum
2006. február 28. 11:30

A Gallup felmérése szerint a február nem hozott drámai változásokat, továbbra is hibahatáron belüli különbségeket mértek a két vezető politikai erő között.

A Gallup felmérése szerint a február nem hozott drámai változásokat, továbbra is hibahatáron belüli különbségeket mértek a két vezető politikai erő között.
A teljes népességben a Fidesz továbbra is három százalékkal vezet az MSZP előtt, míg a biztos szavazók között az eredmény teljesen kiegyenlített. Az előző hónaphoz képest a kis pártok legtöbbje valamivel több szimpatizánst tudhat magáénak, ami a nagy pártok szavazótáborának kismértékű zsugorodásával járt együtt.
Mind az MDF, mind pedig az SZDSZ támogatói köre az előző két hónaphoz képest hibahatáron belül, de bővült; jelenleg 3, illetve 4 százalékos a teljes választókorú népesség körében. A többi parlamenten kívüli párt közül a Munkáspárt, a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) 1-1 százalékos, a Centrum Párt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.
Ha csak a határozott pártpreferenciával rendelkezők közötti arányokat vizsgáljuk, akkor itt a FIDESZ előnye az MSZP-vel szemben 5 százalékpont, 45:40 az állás. Az SZDSZ ebben a hónapban tovább növekedett és most öt százalékot ért el, az MDF négy, míg a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP), illetve a Centrumpárt két százalékos szimpátiával bír.
A választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya ebben a hónapban is viszonylag magas és most 59 százalékos ez az arány. Ezen belül 15 százalék nem nyilvánított határozott pártpreferenciát.
A február végén megkérdezettek körében a választási részvételen való elkötelezettség a korábbi hónaphoz képest a korábbiakkal éppen ellentétesen változott a táborok között. Mind az MSZP, mind az SZDSZ szavazói sokkal magasabb arányban mondták teljesen biztosra a részvételi szándékukat mind előző hónapban. A Fidesz szimpatizánsainak a korábbinál nagyobb része volt bizonytalan a részvételében. Ebben az adatban, ahogy korábban is jeleztük hónapról hónapra csak a táborok pillanatnyi relatív elkötelezettsége tükröződik, ami a kampány eseményeinek függvényében is hullámozhat. A februári mérésben az állás mindenesetre a biztos szavazó, pártpreferenciával rendelkező választók körében egyenlő, 42:42 százalék a két nagy párt esetében, és a nagyok táborának kismértékű csökkenése mellett a kis pártok a bejutási küszöb környékére értek. Ez az eredmény persze egyelőre korántsem stabil, és a későbbi mobilizációs hatások eredményeképpen épp oly könnyen elveszhet, mint amilyen gyorsan megjelent.
A miniszterelnök munkájának megítélése már negyedik hónapja javul és a januárihoz képest is újabb egy százalékkal többen (47%) vélik úgy, hogy a miniszterelnök jól végzi a feladatát. A tevékenységét negatívan megítélők aránya 40%-os. A kérdezetteknek 13%-a változatlanul nem nyilvánított véleményt.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem