11 °C Budapest

Új pályázat a Budapest Airport értékesítésére

Pénzcentrum
2005. október 28. 13:57

Az ÁPV Rt. Igazgatósága tegnapi ülésén döntést hozott a Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőteret vagyonkezelőként üzemeltető Budapest Airport Rt. (BA Rt.) többségi részesedésének értékesítését célzó új pályázatról.

Az ÁPV Rt. Igazgatósága tegnapi ülésén döntést hozott a Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőteret vagyonkezelőként üzemeltető Budapest Airport Rt. (BA Rt.) többségi részesedésének értékesítését célzó új pályázatról.
A privatizációs szervezet zártkörű, egyfordulós pályázatot hirdet a BA Rt. 75 %-1 szavazatot kitevő részvénycsomagjának értékesítésére. A tenderre megfelelő üzemeltetési referenciákkal és tőkeerővel rendelkező nemzetközi repülőtér üzemeltető szakmai befektetők, illetve ilyen befektetők által vezetett konzorciumok kaphattak meghívást.
A Budapesti Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér területe és az azon található felépítmények továbbra is a Magyar Állam kizárólagos tulajdonában maradnak, miközben a Budapest Airport Rt-nek a Kincstári Vagyonigazgatósággal kötött vagyonkezelési szerződésén keresztül továbbra is szerződéses joga és kötelessége lesz a repülőtér nemzetközi repülőtérként való működtetése és fejlesztése.
A BA Rt. privatizációján és a működő tőke bevonásán keresztül biztosítható, hogy a repülőtéri utasforgalom rendkívül gyors növekedésének megfelelő beruházásokat, fejlesztéseket a Társaság megfelelő nemzetközi iparági szaktudás bevonásával magántőkéből hajtsa végre, és a jövőben is magas szolgáltatási színvonalat biztosítson, a légitársaságok és az utazóközönség javára.
A korábbi, 2005. október 20-án visszavont  eljárás során az ÁPV Rt. birtokába jutott szakmai referenciák alapján az Igazgatóság megnevezte a zártkörű pályázatra meghívandó pályázókat, amelyek kivétel nélkül nagy tapasztalattal rendelkező nemzetközi repülőtér üzemeltetők, mindegyikük az Európai Unióban több jelentős privatizált repülőteret üzemeltet:
Fraport AG Frankfurt Airport Worldwide (Németország) - többek között a frankfurti és a Frankfurt-Hahn-i repülőterek üzemeltetője
BAA International Ltd (Egyesült Királyság) - többek között a londoni Heathrow, Gatwick, és Standsted repülőterek üzemeltetője
Hochtief Airport GmbH és a Hochtief AirPort Capital (Németország) - többek között a düsseldorfi, a hamburgi és az athéni repülőterek üzemeltetője
Macquarie Airports (Ausztrália) - többek között a római, a brüsszeli, birmingham-i és Sydney-i repülőterek üzemeltetője
Copenhagen Airports (Dánia) - többek között a koppenhágai repülőtér üzemeltetője.
A kormány és az ÁPV Rt. tranzakcióval kapcsolatos elsődleges céljai a következők:
a Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér versenyhelyzetének, szolgáltatási színvonalának, növekedési kilátásainak és hatékonyságának javítása a magyarországi légi közlekedési iparág, a nemzetgazdaság, valamint az utazóközönség javára;
a Magyar Állam biztonságos repülőtéri működéssel kapcsolatos és nemzetbiztonsági szempontjai érvényesíthetőségének fenntartása a repülőtér üzemeltető társaság többségi részesedésének privatizációját követően is;
a munkavállalók kollektív jogainak tiszteletben tartása és a rendezett munkaügyi kapcsolatok hosszú távon való megtartása;
a fennmaradó állami kockázatok és kötelezettségvállalások minimalizálása; és
az értékesítési bevételek optimalizálása a tágabb privatizációs és iparág-politikai célok figyelembevételével.
A pályázatra történő meghívást elfogadó befektetők 2005. november 14-én tehetik meg ajánlatukat. Az elbírálás során a szakmai szempontok, különösen a vevő hosszú távú stratégiai terve és a vállalt fejlesztési kötelezettségek mellett, a legmagasabb súlyszámú értékelési szempont az azonnali tranzakciós ellenérték lesz, amely a korábbi folyamathoz hasonlóan három elemet fog tartalmazni:
az ÁPV Rt-nek a részvényekért fizetendő vételár;
a BA Rt. és a Kincstári Vagyon Igazgatóság (KVI) között fennálló vagyonkezelési szerződés 75 éves határozott időtartamra történő módosítása kapcsán a Társaság által a KVI részére egy összegben fizetendő díj finanszírozása; és
a BA Rt. által jelenleg vagyonkezelőként használt ingóságoknak a Társaság által történő megvásárlásához szükséges vételár finanszírozása.
Az ÁPV Rt. az új pályázati eljárás előkészítése során mind a BA Rt. üzemi tanácsával, mind a szakszervezetekkel véleményeztette a pályázati kiírás szövegének tervezetét, és az érdekképviseletek által 2005. október 17-én kezdeményezett konzultációs folyamat során, a megállapodás keresése céljából, 8 tárgyalási napon keresztül, szakértők és tanácsadók bevonásával, közvetlen párbeszédet folytatott.
A Munka Törvénykönyve előírása szerint lefolytatott, több mint 60 órát meghaladó érdemi véleménycsere, és a kezdetben közeledő álláspontok ellenére a feleknek nem sikerült megállapodást létrehozniuk. Ennek elsődleges indokát az ÁPV Rt. abban látja, hogy az érdekképviseletek a 2005. október 1-től módosított, és jelentős juttatásokat tartalmazó kollektív szerződés, valamint a 2005. szeptemberben 17%-os éves béremelés jóváhagyásával lezárult éves bértárgyalások tárgykörébe tartozó újabb követelései, és a privatizációs szervezet jogszabályokban előírt, e területre vonatkozó lehetőségei között olyan komoly eltérések kristályosodtak ki, melyek feloldására nem volt mód.
A felek által megfogalmazott ajánlatokban szereplő álláspontok összehangolását az is nehezítette, hogy a szakszervezetek és az üzemi tanács visszautasította, hogy a privatizációs szervezet által felajánlott, közös tárgyalóasztalhoz üljenek.
A privatizációs szervezet a munkavállalókat érintő vevői koncepciók és kötelezettségvállalások értékelése tekintetében tovább kívánja folytatni a párbeszédet, ennek körében az Igazgatóság arról is intézkedett, hogy a pályázat kiírására vonatkozó döntés meghozatalát követően a munkáltató BA Rt. folytassa tovább a konzultációt a privatizációs szervezet által az eljárással kapcsolatosan folyamatosan biztosítandó információk tekintetében. 
Annak ellenére, hogy a konzultációs folyamat lezárásakor megállapodást nem sikerült megkötni, a privatizációs szervezet Igazgatósága megfontolta a konzultáción megfogalmazott munkavállalói igényeket, és a végleges pályázati kiírásban a megállapodás hiányában is, egyoldalúan figyelembe vett számos, az érdekképviseletek által valóban a szociális felelősség körében megfogalmazott elvárást, és a kiírás tervezetével kapcsolatban a munkavállalói oldal által kezdeményezett módosítási javaslatot, így például:
A tranzakció elsődleges céljai közé felvételre került a munkavállalók kollektív jogainak tiszteletben tartása és a rendezett munkaügyi kapcsolatok hosszú távon való megtartása;

Az ÁPV Rt. vállalta, hogy az Ajánlattevők számára a lefolytatott konzultáción felmerült kérdésekről részletes tájékoztatást nyújt és a munkavállalók arra vonatkozó igénye esetén az ajánlatok benyújtását megelőzően lehetővé teszi az Ajánlattevőkkel történő közvetlen egyeztetést is;

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm