14 °C Budapest

Nem húzza ki a vendéglátósokat a bajból még a nyár sem: tovább gyűrűzik a válság

2020. augusztus 12. 16:18

200 milliárdot buktak a vendéglátósok az első fél évben, de lehet ez még több is: elindultak felfelé a lejtőn, de még a július is mínuszban mozog. Az elvitel ráadásul nem 5%-os áfával adózik. A külföldi vendégek is hiányoznak, de a magyarok legalább megindultak. A balatoniaknak azért jobban megy a kánikulában...

2019-ben 1.466 milliárd forint volt a vendéglátók bevétele. 2020-ban előreláthatóan ennyi nem lesz, mivel a járványidőszak kényszerű korlátozásai miatt az első félévben már több mint 200 milliárd forint bevételtől elestek. Az első félév mérlege egyharmadnyi mínusz. Némi reménysugár ugyanakkor, hogy a mínuszok azért olvadoznak, főleg a kánikulában, az áprilisi mélypont, a 72%-os zuhanás után. De hát a féléves harmadnyi piacvesztés még mindig nagyon sok.

Júliusban ugyanakkor már kisebb az elmaradás, 12,7% mínusz július 1-26 között (ezek online kasszaadatok). Tudni kell ugyanakkor, hogy a vendéglátás legerősebb hónapjai a július és az augusztus. Hát ha ezek is mínuszban maradnak, akkor az éves mérleg is könnyen billenhet lefelé - írja a blokkk.com.

A szállodák éttermeinek nagy része zárva, vagy csak lézengenek bennük a vendégek. A balatoni vendéglátás viszont szépen mehet, hiszen tele a tópart - szerencsére - a magyar turistákkal. De hát országszerte és a fővárosban is számos jobb étterem nem nyitott ki, kicsik között is látni a lehúzva tartott redőnyöket, így az ötvenezres vendéglátóhely had egy része már nem fog talpon maradni.

Nyilván a home office és a digitális tanrend sem hajtotta a vizet az éttermek malmára, a plázákban sem tolonganak a vendégek, ráadásul az elvitel a zárvatartás időszakában nem 5%-os áfakulccsal adózott, hiszen az csak a helyben készített és fogyasztott étekféleségekre érvényes. A külföldi vendéglátós vendégek fogyasztása - ezt már kiszámoltuk - korábban 25%-át adta a bevételnek, így ennek elmaradása is a veszteségek egyik forrása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ráadásul volt azért drágulás is a vendéglátásban is, 2020 első felében: 7-8%. Az élelmiszerárak nem csak a boltokban emelkedtek, így az elvitt, vagy helyben fogyasztott adagok mennyisége az előbbiekhez (kilóban, literben, darabban) is hasonlóan nagyot zuhant. Azért támogatásból valamennyit meríthettek a vendéglátósok is, de hát itt is él az örök szabály, hogy az mindig kevés. Így például a turizmusfejlesztési hozzájárulásra vonatkozó veszélyhelyzeti adózási könnyítést a jogalkotó 2020. december 31-ig meghosszabbította. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm