Magyar találmány ez a különleges lámpa: meghódíthatja a világot

2019. július 29. 10:30

Ma már szinte minden testre szabható és variálható: a bútorok, az alkalmazások a telefon, még olyan táskát is kapni, amely variálható: lehet akár hátizsákként, oldaltáskaként is hordani, vagy különböző zsebeket felcsatolni rá. A Magnelit megálmodójában, Kismartoni Zsoltban egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a moduláris elemekből álló, variálható lámpa ötlete. Idén tavasszal ő és két társa megnyerte az MVM EDISON startup versenyt.

A lámpák többsége statikus, nem nagyon alakítható, ha vesz valaki egy állólámpát, maximum annak a lakáson belüli helyzetét tudja változtatni. Arra gondoltam, jó lenne egy olyan darab, ami különböző modulokból áll, melyek szabadon, szerelés nélkül variálhatók, így ugyanaz a fényforrás más és más funkciót és formát tölthet be

- mondta a Pénzcentrumnak Kismartoni Zsolt, akinek a fejében egy évvel ezelőtt fogant meg a moduláris okoslámpa ötlete.

Megnyerték az MVM EDISON startup versenyt
Idén harmadik alkalommal rendezték meg MVM EDISON startup versenyt. 104 pályázat érkezett, amelyből a legjobb nyolc ötletet választotta ki az MVM EDISON szakmai zsűrije, hogy egy klasszikus pitch-verseny (azaz a fiatal cégeket, ötleteket versenyeztető "tehetségkutató") keretében a három legjobb csapatot díjazza és akár befektetőként is beszálljon a vállalkozásokba.

A csapatok nyolchetes intenzív képzési programsorozaton vettek részt, hogy a döntő pillanatban a legprofibban tudják eladni ötletüket a zsűrinek. A projektek mind az energetikai iparághoz köthetők, a versenyt meghirdető MVM Csoportnak nem titkolt célja, hogy ilyen módon kutassa fel és támogassa azokat az öteleteket, amelyek később hozzájárulhatnak a vállalatcsoport versenyképességének megőrzéséhez a felgyorsult, átalakulóban lévő piaci környezetben. A zsűri által legjobbnak ítélt három csapat az InCharge, a ZenCharge és Magnelit voltak.

"Mikor azon gondolkoztam, hogyan lehetne a modulokat összekötni, akkor jutott eszembe a mágnes, mint megoldás. Két kisebb fa darab és négy darab mágnes segítségével készítettem egy prototípust, amit csak úgy ott hagytam az asztalon. Átjöttek a barátaim, és órákon keresztül játszottak vele, lekötötte a figyelmüket. Ekkor kezdtem el a mágnesességgel komolyabban foglalkozni" - tette hozzá Kismartoni.

Nagyjából fél évvel ezelőtt a baráti társaságából csatlakozott hozzá Pánczél Patrícia és Berger Dániel. Hárman, a szabadidejükben egyengetik a Magnelit útját, civil munkájuk mellett. Berger Dániel elsősorban webfejlesztéssel és webdesignnal foglalkozik, Kismartoni online sales és marketing területen dolgozik, Pánczél Patrícia pedig project manager.

Pánczél Patrícia, Kismartoni Zsolt és Berger Dániel

A névvel kapcsolatban Kismartoni elmondta, a mágnes és a fényforrás angol megfelelőiből, vagyis a magnet és a light szóból ered, egyenes fordításban mágnes-lámpát jelent.

A közép-felső kategóriát célozzuk meg, a kisebb, alapdarabok 80 ezer forinttól lesznek elérhetőek

 - mondta Kismartoni. A lámpák készülhetnek fából, kőből, fémből, de akár textilből is, és mivel szabadon variálhatók, nem csak a kinézetük variálható szabadon, de néhány mozdulattal egy függőlámpa álló, vagy akár fali fényforrássá is alakítható. Az okos világítási modul pedig lehetővé teszi, hogy a lámpákat mobil eszközzel vagy egy okosotthon részeként hanggal ki-és bekapcsoljuk, időzítsük, kedvünk szerint szabályozzuk a fényerejét.

Van olyan modell, amelyik akár óraként is használható, de beállíthatjuk például azt is, hogy visszaszámlálóként működjön, és ha letelt az általunk beprogramozott idő, vagy lekapcsoljon a lámpa, vagy akár erősebb legyen a világítás

 - jegyezte meg Kismartoni, aki elárulta, ez csupán a kezdet, a jövőben további fejlesztéseket terveznek.

Jobb oldalt, a falon a Magnelit lámpája

A kisszériás gyártásra már készen állnak, most azon dolgoznak, hogy költséghatékonyabbá tegyék a folyamatot és előkészítsék a sorozatgyártást. Jelenleg befektetési tárgyalásokat folytatnak.

A Magnelitet még ebben az évben, online-felületeken szeretnék piacra dobni. A magyar fogyasztók kiszolgálása mellett azt tervezik, hogy a skandináv-, az angol-, a spanyol-, a francia-, és az olasz piacra is nyitnak, vagyis az európai dizájn nagyhatalmak felé.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését az MVM Zrt. támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem