21 °C Budapest
Aerial top down view of the parking lot with many cars of supermarket shopping center shoppers in the city grocery store

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége: ez okozta a visszaesést

2024. május 17. 17:01

Piaci átlag felett, 9 százalékkal bővült az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi üzletágának árbevétele az első negyedévben, miközben a társaság külön üzletágba rendezte év elején a mobilitáshoz kapcsolódó, az akvizícióknak köszönhetően tavaly bővült szolgáltatásait – olvasható a cég közleményében. A vállalat nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent, így a társaság árbevétele az első három hónapban 89 milliárd forinton, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forinton alakult. A cég az idén összességében a tavalyi évet érdemben meghaladó értékesítési adatokkal számol a jelenlegi makrogazdasági környezetben.  

Az AutoWallis Csoport 89,1 milliárd forintos árbevételt ért el 2024 első három hónapjában, mely 11 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakához képest. A Csoport árbevételének több mint fele külföldről származik, ennek aránya az első negyedévben 1,5 százalékkal 57-re nőtt. A visszaesést a Nagykereskedelmi üzletág árbevételének 25 százalékkal 47,5 milliárd forintra történő mérséklődése okozta, melynek oka túlnyomórészt technikai jellegű, amit a 2022. utolsó és a bázisidőszaki 2023. első negyedéves átmenetileg kiugróan magas értékesítések bázishatása, illetve az idei első negyedévben a Szuezi-csatorna, illetve a vörös-tengeri helyzet miatt csaknem egy hónappal megnövekedett tengeri szállítási határidők együttesen magyaráznak, így hatásuk átmenetinek tekinthető.

A korábban a vállalat által jelzetteknek megfelelően megnövekedett regisztrációs számok a tavalyi időszakban a COVID hatásaira, chiphiányra, és globális szállítási nehézségekre visszavezethető elhalasztott vásárlásoknak és a magas teljesítésre váró rendelésállománynak voltak köszönhetőek. Mára ezek az egyszeri hatások kiegyenlítődtek, az értékesítés normalizálódott, egyenletesebben oszlik el, kiszámíthatóbb mederbe került. Ormosy Gábor, a cég vezérigazgatója ennek kapcsán elmondta, hogy az első negyedéves árbevétel a várakozásaiknak megfelelő, a Csoport által elért gépjárműértékesítési eredmények növekvő trendbe illeszkednek. Kiemelte, hogy a Csoport frissített, májusban publikált stratégiájában 750 milliárd forintos árbevételt és 40 milliárd forintos EBITDA nyereséget tervez 2028-ra, ezzel mindkét mutató esetében megduplázhatja 2023-as eredményeit.

A vállalat 2024 elejétől a mobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat új üzletágba rendezte, mivel azok súlya a 2023-ban lezárt akvizícióknak (Nelson Flottalízing, wigo carsharing) is köszönhetően bővült (a Mobilitási Üzletágra vonatkozó adatok korábban a Kiskereskedelmi üzletág részeként kerültek kimutatásra). Az üzletágban a Csoport által üzemeltetett flotta mérete az előző év hasonló időszakához képest érdemben azonos szinten maradt (+3,2%), köszönhetően a rövid távú bérleti tevékenységen belül elért hatékonyságnövekedésnek, és a wigo autómegosztó szolgáltatás együttes hatásának. Az üzletág árbevétele az első negyedévben 1,4 milliárd forint volt, míg az EBITDA 673 millió forintos nyereséget mutatott, kiemelkedő, 47 százalékos EBITDA margin mellett. A cég Kiskereskedelmi üzletágának árbevétele a magyar piaci átlagot meghaladva, 9 százalékkal 40,2 milliárd forintra nőtt, miközben az ettől a negyedévtől külön kimutatott Mobilitási üzletág 2023 első negyedévre vonatkozó árbevételét a bázisidőszaki adatok tartalmazták.

A cégcsoport EBITDA-ja főként az árbevételt érintő egyszeri bázishatásoknak köszönhetően 16 százalékkal 4,8 milliárd forintra csökkent 2024 első negyedévében. A társaság a bázisidőszakival közel azonos, 5,3 százalékos EBITDA margint ért el. Az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) 14 százalékkal 73,3 milliárd forintra csökkent, melynek eredményeképpen a Csoport képes volt magasszintű fedezettermelő képességét a bázisidőszaki 14,9 százalékról 17,8 százalékra növelni. A személyi jellegű ráfordítások 32 százalékos emelkedése elsősorban a 2023-ban végrehajtott akvizíciók miatti létszámnövekedésnek köszönhető (a Csoport átlagos létszáma 126 fővel 1 038 főre emelkedett az első negyedévben). A pénzügyi bevételek és ráfordítások értéke 2024 első negyedévében -1,6 milliárd forint volt a tavalyi 270 millió forint nyereség után, mely elsősorban az időszaki devizás tételek átértékeléséből származó realizált és nem realizált árfolyamnyereségnek és veszteségnek tulajdonítható.

 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem