27 °C Budapest
Over the shoulder view of young Asian woman using  smartphone to play music on smart speaker of a modern smart home. Smart home technology concept. Smart living. Lifestyle and technology.

Kegyetlen leépítésbe kezdett a Spotify: sokan nem menekültek, ezért kellett búcsúzniuk

2024. április 24. 20:41

A Spotify vezérigazgatója, Daniel Ek elismerte, hogy bár az 1 500 fős decemberi elbocsátás stratégiai szempontból helyes döntés volt, a vállalat napi működését jelentősen megzavarta. Azonban négy hónappal később úgy véli, hogy a cég ismét jó irányba halad - számolt be a Business Insider és a Reuters.

A Spotify, a zenei streaming szektor egyik vezető vállalata, jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt időszakban. Daniel Ek, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a decemberben végrehajtott 1 500 fős elbocsátás komoly kihívást jelentett a vállalat számára. Ek szerint bár ez a lépés stratégiailag indokolt volt, nagyobb zavart okozott a napi működésben, mint amire előzetesen számítottak. Ennek ellenére Ek biztosította a befektetőket, hogy a cég sikeresen kezelte ezt a helyzetet és négy hónappal később már újra stabilan haladnak előre.

A Spotify 2024 első negyedévében jelentős pénzügyi fordulatot ért el: 197 millió eurós (210 millió dolláros) nyereséget könyvelt el, szemben az előző év azonos időszakában feljegyzett 241 millió dolláros veszteséggel. Ez részben annak köszönhető, hogy Taylor Swift legújabb albuma rekordot döntött a platformon, ami tovább erősítette a Spotify piaci pozícióját.

Ek hangsúlyozta, hogy 2024-et mint "a monetizáció évét" tekintik, és elégedetten nyilatkozott az eddig bevezetett változásokról. A vállalat korábban több elbocsátási hullámot is végrehajtott: összesen 2 300 dolgozót bocsátottak el három körben, beleértve az említett 1 500 fős csökkentést is. Ek szerint ezek a lépések szükségesek voltak ahhoz, hogy a cég "könyörtelenül leleményessé" váljon.

A Spotify nem csak munkaerő-leépítéseken keresztül igyekezett javítani pénzügyi helyzetén. Jelentős marketingköltség-csökkentéseket is végrehajtottak. Ennek eredményeképpen bruttó nyereségük meghaladta az 1 milliárd eurót (1,1 milliárd dollár), ami 8%-os részvényár-emelkedést eredményezett egyetlen nap alatt. Bár ezek a lépések arra kényszerítették a céget, hogy mérsékelje marketingkiadásait - ami miatt lemaradtak havi aktív felhasználókra vonatkozó előrejelzéseiktől - Ek úgy véli, hogy ezek a döntések hosszú távon elősegítik majd a vállalat növekedését és árrésének növelését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Spotify példája rávilágít arra, hogy még az iparág vezetőinek is alkalmazkodniuk kell az állandóan változó piaci körülményekhez és stratégiai döntéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy fenntarthassák versenyképességüket és pénzügyi stabilitásukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem