23 °C Budapest
Worried middle-aged man confused and astonished by unbelievable news: high bill tax invoice, debt notification, bad financial report, money problem

Nagy bajban a magyar munkahelyek: kell erre valami megoldás, mert sorra mehetnek tönkre

2023. október 6. 17:03

Az elmúlt félévben három nappal megemelkedett a beszállítói számlák kifizetésének ideje, átlagosan 23 napra fizetnek a megrendelők – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az olyan digitális pénzügyi megoldásoknak köszönhetően, mint a K&H Digi Faktor azonban akár 24 órán belül megkaphatják pénzüket a vállalkozások. Ami a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben döntő lehet a cégek likviditása, mindennapi működése szempontjából.

A jelenlegi gazdasági környezet a beszállítói számlák kifizetését is befolyásolja. A K&H kkv-k körében végzett kutatása szerint az elmúlt félévben 20-ról 23 napra emelkedett az az időtáv, amire vevőik kiegyenlítik számláikat.

A vállalkozások legnagyobb része (36%) 8 napon belüli kifizetéssel számol, de egy jelentős részüknek ennél kedvezőtlenebb feltételek mellett, 16-30 napra fizetnek üzleti partnerei (31%). Ez alapján elmondható, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem emelte drasztikusan a fizetési határidőket, de a folyamatosan változó és bizonytalan környezetben az üzletmenet zavartalan működéséhez érdemes felkészülni a cash flow problémák elkerülésére. Ehhez szükség lehet olyan megoldásokra, amellyel akár a napon belüli kifizetés is lehetséges

– mondta el Wanderscheid Boglárka, a K&H működő tőke megoldások igazgatója.

Jön az 1 napos fizetési határidő

A nagyobb cégek vezetőinek bizonyára nem ismeretlen fogalom a faktorálás, de sok esetben még mindig egy lassú és bonyolult folyamatként gondolnak erre a finanszírozási formára. Holott a digitalizáció ezt a területet is átformálja, és ma már egy rendkívül gyors és egyszerű, online igénybe vehető szolgáltatásról van szó. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a platformon néhány kattintással, akár a reggeli kávé mellett eldöntheti a cégvezető, hogy a felületre előre betöltött és finanszírozásba bevonható számlák közül melyeket, vagy akár az összeset szeretné faktoráltatni. Ennek köszönhetően már aznap délután készpénzre válthatók a számlák, minden további dokumentáció nélkül. Így nem kell kivárni a 15-20 vagy akár 30 napon túli fizetési határidő lejártát, és jó eséllyel elkerülhetők a likviditási gondok és biztosítható a vállalkozás pénzügyi stabilitása

– tette hozzá Wanderscheid Boglárka.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő azt is hozzátette, hogy az úgynevezett faktoring egyelőre még nem a mindennapok része.

Tapasztalataink szerint a magyar piacon jóval kevésbé elterjedt a faktoring szolgáltatás, mint Nyugat-Európában. Ennek oka egyrészt az, hogy a vállalkozások külső forrásként a támogatott hitelek igénybevételét részesítik előnyben, és csak abban az esetben gondolkodnak egyéb finanszírozási lehetőségeken, ha ezen felül szükség van további pénz bevonására. Másfelől a magas kamatkörnyezet nem támogatta a hazai faktoring-forgalom növekedését, ami azonban a következő évben a kamatok csökkenésével egy dinamikusan növekvő pályára állhat

– mondta el a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm