18 °C Budapest
Hogyan támogatja az innováció a fenntarthatóságot? (x)

Hogyan támogatja az innováció a fenntarthatóságot? (x)

PR
2023. szeptember 18. 05:00

A jövő társadalma akkor lesz fenntartható, ha a tudásba fektet

A mezőgazdaság kulcságazat, az élelmiszer-termelés prioritás. A régi tudáson alapuló gazdálkodási módszerek évszázadokon keresztül hatékonyan működtek, ezeket azonban napjainkban egyre inkább új technológiák váltják fel. A hagyomány megőrzése mellett milyen új, jövőbe mutató technológiákat és szemléletet érdemes befogadni és elsajátítani ahhoz, hogy a mezőgazdaság fenntarthatóbb legyen? Íme, két vállalkozás, melyek működésüket tekintve kissé eltérnek egymástól, mégis egy célt képviselnek.

Drónokkal a mezőgazdaságban

Az idei Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón és Élményprogramon részt vevő Drone Agro Kft. az új mezőgazdasági technológiák egyik jeles képviselője.

A Drone Agro Kft. DJI fejlett technológiája és integrált mezőgazdasági menedzsment rendszere intelligens adatgyűjtést és elemzést biztosít a területtervezéshez, a növénytermesztéshez, valamint a növényvédelmi folyamatok kivitelezéséhez. A precíziós növénytermesztés legmodernebb eszközeinek számító mezőgazdasági drónok nemcsak a monitorozási feladatok és az adatok begyűjtése során, hanem kijuttatási eszközként, a termőföld gondozásakor is modern megoldásokat kínálnak.

„A mezőgazdasági dróntechnológiának köszönhetően a gazdálkodók valós képet kaphatnak növénykultúrájuk állapotáról, így akár célzott, lokális kezeléseket is végrehajthatnak a termés növelése érdekében, taposási kár nélkül. A drónok akkumulátorainak töltéséhez aggregátorokat alkalmazunk, melyeknek jelentősen kevesebb az üzemanyagigényük, mint egy traktor által vontatott permetezőnek, valamint napenergiát is lehet használni, ha a terület a telephely közelében található. A drónos permetezés során a felhasznált víz mennyisége a növényvédőszer kijuttatásakor csupán a töredéke lesz a hagyományos permetezésének, megőrizve ezzel az egyre fontosabbá váló vízkészleteket a jövő nemzedéke számára” – vallják a Drone Agro szakemberei.

Az új dróntechnológiának nincs szüksége arra, hogy a régmúlt hagyományaira építsen a hatékonysága érdekében. Ezzel szemben a régi tudás eszközeit ötvöző biogazdálkodás tudásintenzív ágazat, ahol a fenntarthatóságot összhangba kell állítani a termelékenységgel, a talaj megművelésétől kezdve egészen a tányérunkig eljutó élelmiszerig.

A farm, ahol élünk

Az idei Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón és Élményprogramon találkozhatnak azokkal az elhivatott fiatalokkal, akik egy generációváltással ökológiai gazdálkodásba kezdtek a Csoroszlya Farmon. Céljuk, hogy a természettel összhangban olyan minőségben termeljenek, hogy ennek a talajban élő mikrobáktól kezdve, a növényeken át a fogyasztókig, mindenki a nyertese legyen. Gazdaságukban elsősorban szántóföldi növénytermesztéssel, gyümölcs- és burgonyatermesztéssel foglalkoznak.

Gazdából molnár

„Régi álmunk, hogy a gondosan megtermelt biogabonánkat saját magunk dolgozzuk fel, és a hazai piacon értékesítsük. 2018-ban kutatómunkába kezdtünk, hogy megtaláljuk azt a malmot, amellyel kompromisszumok nélkül a legjobb minőségű lisztet tudjuk őrölni. Egy évvel később Franciaországban találtunk rá arra a technológiára, amely a biogazdaságunk szellemiségéhez, szaktudásához és üzemméretéhez szükséges. Malmunkat – az Astrie-szellemiségben – Philipp Lauzes-ék készítették és helyezték üzembe 2020-ban. Ez a technológia és gondolatvilág ma már egy olyan francia „gazda–molnár–pék” hálózatnak az alappillérre, ahol a fajtamegőrzéstől kezdve, az ökológiai gazdálkodáson át a végtermékig a malom, a kovász és a kenyér együttesen van jelen. Nagy öröm számunkra, hogy ebbe a hálózatba a magyar „gazda–molnár–pék” együttműködésen keresztül csöppentünk bele, és úgy látjuk, hogy az itthoni kezdeményezés a legjobb úton halad afelé, hogy mindez a hazai gasztronómiát és agroökológiát is kiteljesítse” – vallják az alapítók.

A hiteles és pozitív példák zárásaként, íme, egy biztató történés, amely a jövő hazai gazdaságát tovább erősítheti. A nemrégiben elindult új tanévben több mezőgazdasági szakközépiskolában is háromszoros volt a túljelentkezés, ami azt bizonyítja, hogy a fiatalok vonzónak találják a modernizált mezőgazdaságot, és élhető jövőt látnak benne. Így legyen!

Látogass el a Planetre!

Ha szeretnéd személyesen is megismerni a természetközpontú, valamint a tevékenységükben a régi és az új tudást ötvöző további magyar gazdálkodókat és vállalkozókat, látogass el a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvényére, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra és Élményprogramra, melynek szervezője a Kék Bolygó Alapítvány. Az esemény különleges élményeket, tartalmát és látványvilágát tekintve is kiemelkedő kiállítást, kézzelfogható megoldásokat, szakmai programot és interaktív játékokat kínál a fiatalabb generációnak, a nagyközönségnek és az üzletnek egyaránt.

Találkozzunk 2023. szeptember 27. és október 1. között a Hungexpon!

További részletek: planetbudapest.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem