Kiviharzott a Cápák között stúdiójából Lakatos István: durván kiakadt a dúsgazdag befektető

Kiviharzott a Cápák között stúdiójából Lakatos István: durván kiakadt a dúsgazdag befektető

2023. február 26. 20:20

Nyolcadik epizódjához érkezett a Cápák között című üzleti showműsor: vasárnap este ismét négy bátor vállalkozó vállalta, hogy bemutatkozik a befektetőknek. Az RTL vasárnap esti üzleti showműsorában Lakatos István egy ponton kiviharzott a stúdióból, nem bírta tovább hallgatni a fiatal informatikust, de ezek után nem várt fordulatot vett a találkozás.

A Cápák között című üzleti showműsor nyolcadik epizódja is tele volt meglepetéssel. Hatalmas, világmegváltó tervekkel érkeztek  stúdióba a vállalkozók, de többükről kiderült, hogy csak álmokat kergetnek.

Széchenyi nyomdokain

Karagich Bálint és üzlettársa, Pirityi Soma fejlesztése a magyar munkaerőpiac problémáira kínál megoldást, elsősorban a munkaerőhiányra: közös platformra hozza a vállalatokat és a külföldön tanuló vagy már dolgozó, de hazavágyó jól képzett magyarokat. Ugyan még csak 10 céggel sikerült szerződniük, ám a 2023-as évre 70 millió forint árbevételre számítanak. 15 millió forintért kínálták fel a cégük 10 százalékát.

Mint elmondták, a matching azért különleges, mert az általuk is alkalmazott viselkedéses adattudományon alapuló kapcsolatteremtés egyre népszerűbb. A lényege, hogy a cégek nem CV-t és motivációs levelet kapnak a jelentkezőktől, hanem képességeiket kell feltüntetni, és a rendszer, mint egy randiplatform összekapcsolja ezek alapján az adott munkával.

a Cápák előtt - Sallak Dóra/RTL
Karagics Bálint és Pirityi Soma a Cápák előtt - Sallak Dóra/RTL

 A befektetőket azonban ezzel nem sikerült meggyőzniük, Moldován András nem látta meg benne a lehetőséget:

Nincs ebben semmi egyedi. Amit ti algoritmusnak hívtok, az fel van hypolva, és valójában szövegösszekapcsoló. Ez nem egy találmány.

Abban egyetértettek, hogy a munkának nagyon nagy szerepe van a kivándorlásban, de semmi különösét nem találtak ebben a honlapban. Az ügy jó, de üzlet is kellene hogy legyen, ha már egyszer árulják. Kiszálltak a Cápák, de egy esetleges közös jövőbeli együttműködésre nyitottnak bizonyultak.

Vállalkozás a Föld megmentéséért

Horváth Sarolta egy környezettudatos vállalkozást vezet: dobozközösséget hozott létre, fém dobozokat ad bérbe vendéglátóknak, hogy ne műanyagdobozban szállítsák ki az ételt, az ételrendelőknek pedig előfizetést kínál a használatra. Ez fix havidíj, mely dobozszámtól függ, 500 forintról indul, cserébe korlátlan alkalommal használhatják, ha a velük szerződött étteremből rendelnek. Az elmúlt évben 9 millió forint árbevételük volt, ebből fejlesztettek egy applikációt, aminek segítségével követik a dobozok mozgását. 103 vendéglátóhellyel állnak kapcsolatba, és 3 ezer regisztrált felhasználójuk van. A gyorsabb növekedéshez 13 millió forintot kért, 5 százalékot ajánlott fel.

a Cápák előtt - Sallak Dóra/RTL
Horváth Sarolta a Cápák előtt - Sallak Dóra/RTL

Moldován András, Lakatos István és Balogh Petya és Balogh Levente is kiszállt: habár a kezdeményezést jónak tartották, nem láttak benne túl nagy lehetőséget. Tomán Szabina hajlott az ajánlattételre, ám ezen a ponton Balogh Levente visszaszállt és lecsapott az üzletre. Úgy érezte, neki, mit nagyvállalat vezetőjének illik környezetvédelembe fektetni: 13 millióért 15 százalékot kért el. Sarolta ellenajánlatot tett: 10 százalékot szeretett volna csak adni az összegért, és Levente ezt el is fogadta.

Okostöltés

Lengyel Kristóf a tudatos energiahasználatot népszerűsíti, az elektromos autók töltésére hozott megoldást. Az előrejelzések szerint 230-ra 180 ezerre fog nőni a hazai elektromosautó-állomány mérete, de az infrastruktúra kiépítése nem halad ilyen ütemben. Ez azért probléma, mert ha a sok autót egyszerre szeretnék majd tölteni, a rendszer túlságosan le lesz terhelve, és nem lesz lehetséges. Erre a problémára találtak ki egy szoftveres megoldást, ami csatlakozik a töltőhöz, az azt üzemeltető rendszerhez, és három egyszerű lépésben megoldja a problémát: adatot gyűjt és vezérli a töltést.

100 millió forintért cserébe 10 százalékot ajánlott fel a cégből. Pontosabban a leendő cégéből, hiszen sajátja még nincs, édesapja informatikai cégében dolgozik, azon belül fejlesztették a szoftvert. A működőképes demo, a rendszer már készen van, de effektíve projektet még nem csináltak. Arra a kérdésre, hogy mennyi lesz ennek a szolgáltatásnak a díja, nem tudott válaszolni, ugyanis ezt még nem számolták ki. Lakatos Istvánnak ez nagyon nem tetszett:

Hogy van képed idejönni és egymilliárdra értékelni egy céget, amikor azt sem tudod, hogy mennyiért adod a terméket? Minek csinálsz valamit, amíg nem tudod, hogy mennyi pénzt tudsz vele keresni?

Ezen a ponton el is hagyta a stúdiót: na jó, én kimegyek ebédelni. Ez vicc.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a Cápák előtt - Sallak Dóra/RTL
Lengyel Kristóf a Cápák előtt - Sallak Dóra/RTL

Balogh Levente szerint is ennek utána kellett volna nézni, megbeszélni a részleteket egy közgazdásszal:

Pontosan tudnod kell, hogy a következő, az az utáni években mennyi árbevételed lesz ebből.

Ennek ellenére mégiscsak született befektetés, és pont Lakatos István szállt be. Ez úgy történt, hogy Kristóf édesapja is bejött a stúdióba, akinek egy 800 milliós szoftvercégé van.

Kettejüknek sikerült elmagyarázniuk, hogy van helye egy ilyen cégnek a piacon, ráadásul mögöttük megvan a szükséges háttér, amivel ki tudnak szolgálni több tízezer, akár egymillió felhasználót is.

Lakatos István pedig olyan cégcsoportot vezet, melynek egyik üzletága pont az energetikával foglalkozik, a téma beleillik a portfóliójába ezért döntött úgy, hogy beszáll. 20 millió forintot ajánlott fel 20 százalékért, és mellé egy 80 millió forintos hitelt. Erre már Balogh Petya is felkapta a fejét, hiszen a szoftverhez viszont ő ért: 10 millióért 10 százalékot kért, (így Istvántól már csak 70 millió hitel kell). Elfogadták az ajánlatokat.

Kissé ködös...

Varga Tamás és Balázs ikrek, és közös vállalkozásuk keretében a terveik szerint interaktív fejlesztővideókat gyártanak majd, ami a mozgásterápia eszköze lehet. A végtermék egy ingereket küldő alkalmazás lesz, néhány ingyenes játékkal, és mellette tematizált csomagokra is elő lehet fizetni. Ennek megvalósítására 50 millió forintot kértek 20 százalékos részesedésért.

a Cápák előtt - Sallak Dóra/RTL
Varga Tamás és Balázs a Cápák előtt - Sallak Dóra/RTL

Az első nagy probléma az volt, hogy a célcsoport nem volt egzakt módon meghatározva, azaz nem tudták pontosan megmondani, kinek készült. Lakatos István szerint túl korán érkeztek, és konkrétumok helyett csak álmaik vannak:

Egy nagy ködöt látok a fejetekben. Ez nekem követhetetlen.

Egyetlen befektetőt sem sikerült meggyőzniük.

NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem