Ennyi energiát takarítanak meg a magyar cégek a korszerűsítéssel: nem véletlen vágnak bele egyre többen

Ennyi energiát takarítanak meg a magyar cégek a korszerűsítéssel: nem véletlen vágnak bele egyre többen

2022. augusztus 10. 16:31

Megvizsgálta, hogy a vállalkozások hajtottak-e végre energiamegtakarító beruházásokat az utóbbi 3 évben, s ezzel mekkora energia megtakarítást értek el. Az eredmények szerint a beruházások átlagosan 12 százalékkal csökkentették a cégek energiaköltségét.

A GKI 2022 májusában 964 vállalkozásnál mérte fel az energiamegtakarító beruházásokat, és az ezzel elért megtakarítást. Legkevésbé a 11 fő alatti cégek, leginkább pedig a 250 fő felett foglalkoztató vállalkozások végeztek ilyen típusú fejlesztést. A beruházások átlagosan 12 százalékkal csökkentették a cégek energiaköltségeit. Legnagyobb megtakarítás (14 százalék) a 151-250 fő között foglalkoztató cégeknél, legalacsonyabb (6 százalék) pedig a 250 fő felett foglalkoztatóknál jelentkezett, ágazatok között nem volt érdemi különbség.

A kutatás rámutatott arra, hogy korábban nem volt kifejezett cél az energiamegtakarítás, inkább csak a termelő beruházások járulékos előnye volt a csökkenő energiafelhasználás, ugyanakkor az elszabaduló energiaárak miatt, illetve az energia függetlenség érdekében szükségük lenne a vállalkozásoknak olyan célzott forrásokra, amellyel erőteljesebben mérsékelhető az energiafelhasználás, és növelhető lenne a saját célú energiatermelés. Mindez jelentősen javítaná a hazai vállalkozások versenyképességét is, miközben csökkentené a függést a külső energiaforrásoktól - írják a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem