7 °C Budapest
Full length of businesswoman discussing with customers at empty home. Female realtor is standing with man and woman by window. They are at new apartment.

Ezt minden lakáskiadónak érdemes aláíratnia a bérlőjével

2022. július 8. 10:30

A bérbeadók legnagyobb rémálma, ha a bérlő a szerződés megszűnése után sem hajlandó kiköltözni az ingatlanból, éppen ezért az elmúlt években egyre többen egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot kérnek a bérlőktől. Egy ilyen okirattal hosszadalmas pereskedés és bírósági végzés nélkül is kiköltöztethető a bérlő a szerződés megszűnése után, sőt, kevesen tudják, de egy ilyen nyilatkozattal a bérleti díj, a rezsi, a közüzemi költségek és a lakáshasználati díj megfizetését is biztosítani lehet, a nemfizetés ugyanis sokkal gyakoribb probléma, mint a kiköltözés elutasítása.

Az elmúlt hónapokban dinamikusan emelkedtek az albérletárak, a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adatai szerint országos szinten májusban 2,6 százalékkal voltak magasabbak az áprilisinál, a fővárosban pedig 2,5 százalékos volt az emelkedés havi szinten. Ez az áremelkedés gyorsulását mutatja, mivel áprilisban az előző hónaphoz képest 2-2 százalékos volt a drágulás. Éves összevetésben a bérleti díjak országosan 20,8 százalékkal, Budapesten pedig 21,4 százalékkal nőttek, ami az inflációs nyomás sokakat ösztönözhet arra, hogy megtakarításaikat ingatlanba fektessék, majd azt kiadják.

Azonban a kiadás számos buktatók rejt magában, számtalan történetet lehet hallani arról, hogy a bérlők lelakják a bérleményt, nem fizetik a költségeket vagy éppen nem hajlandók kiköltözni a szerződés lejárta után sem. A bérbeadó pedig tehetetlen, bírósági végzés nélkül akkor sem költöztetheti ki a bérlőjét, ha már megszűnt a szerződés, nem fizeti a díjakat vagy kárt tett az ingatlanban.

A közjegyzők tapasztalata szerint a bérbeadók egyik legnagyobb rémálma, ha a bérlő a szerződés megszűnése után sem hajlandó kiköltözni az ingatlanból.

Ilyenkor a pereskedés akár évekig is eltarthat, és sok esetben csak bírósági végzéssel lehet kiüríteni a lakást. Még gyakrabban okoz problémát, hogy a bérlő lelakja az ingatlant, kárt okoz a berendezésben, és nem hajlandó megtéríteni azt, vagy nem fizeti a közüzemi számlákat, amelyeket aztán a tulajdonoson hajt be a szolgáltató.

Van megoldás: egyetlen papírral megelőzhető a pereskedés

Éppen ezért érdemes körültekintően eljárni a bérlő kiválasztásánál, és ajánlott közjegyzőt vagy ügyvédet felkérni a bérleti szerződés elkészítésére. Egyrészt így biztosra vehető, hogy a dokumentumból semmilyen fontos részlet nem marad ki, a szakemberek egyéni szempontokat is figyelembe vesznek, ellentétben egy internetről letöltött szerződésmintával.

A közjegyző által készített szerződés ráadásul közokiratnak minősül, vagyis, ha az egyik fél nem tartja be az abban vállalt kötelezettségeket, akár végrehajtás is indítható vele szemben. Ha a bérlő nem hajlandó időben kiköltözni, nem fizeti a bérleti díjat vagy a közüzemi költségeket, vagy nem téríti meg az általa okozott kárt,

Egy bírósági eljárással szemben így már néhány héten belül behajtható a tartozás, vagy kiüríthető a lakás.

Ha a bérleti szerződést nem közjegyző készítette, akkor is van megoldás. A bérbeadó a beköltözés feltételéül szabhatja, hogy a bérlő tegyen közjegyző előtt úgynevezett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot arról, hogy a szerződés megszűnése után kiüríti az ingatlant.

Ez kevésbé költséges, mintha az egész szerződést közjegyző készítené, de a kiköltözés szempontjából ugyanazt a joghatást eredményezi, vagyis a vállalás közvetlenül végrehajtható.

Kevesen tudják, hogy egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatban nemcsak a kiköltözésről lehet nyilatkozatot kérni a bérlőtől, hanem bele lehet foglalni

  • a bérleti díj,
  • a közüzemi költségek
  • és a lakáshasználati díj megfizetését is,

amelyek így szintén pereskedés nélkül, közvetlenül végrehajthatók, ha a bérlő nem teljesíti a kötelezettségeit.

Mi a helyzet a kilakoltatási moratórium idején?

Noha a kilakoltatási moratórium időszakában akkor sem lehet kiköltöztetni egy bérlőt, ha nem fizet, és komoly tartozást halmozott fel, az adósság behajtására ilyenkor is van lehetőség. Az elmaradt bérleti díjra, rezsire és lakáshasználati díjra mindig kérhető végrehajtás abban az esetben, ha a bérlő vállalta ezek megfizetését közjegyző által készített bérleti szerződésben vagy egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatban. Vagyis, ha a bérlőnek van jövedelme vagy egyéb vagyona, abból érvényesíteni lehet a tartozás megfizetését, függetlenül attól, hogy nem lehet kiköltöztetni az ingatlanból.

Egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozathoz szükséges

  • a nyilatkozó személyazonosságát igazoló dokumentum (személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél),
  • lakcímkártya és adókártya,
  • valamint az eredeti magánokirat (például a bérleti szerződés), amely alapján a nyilatkozó nyilatkozatot tesz.

Cégek esetében a cégkivonat lekérdezéséhez a cégjegyzékszámot vagy az adószámot is kéri a közjegyző. A nyilatkozatot személyesen lehet megtenni bármelyik közjegyzőnél, és elég, ha csak a nyilatkozatot tevő fél, vagyis a bérlő megy el a közjegyzőhöz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm