19 °C Budapest
Sürgősen lépni kell a magyar építőiparban: komoly baj lehet, ha ezen nem változtatnak

Sürgősen lépni kell a magyar építőiparban: komoly baj lehet, ha ezen nem változtatnak

2022. május 31. 09:44

Mindenfajta képesítés és tapasztalat nélkül lehet jelenleg munkát vállalni bizonyos szakmákban, aminek a Világgazdaság cikke szerint az építőipar színvonala látja kárát. Az érdekvédők szerint az egyetlen megoldás, ha a maiaknál sokkal szigorúbb szabályokat vezetnének be.

2008-ban, a válság után rengetegen döntöttek úgy., hogy elhagyják az építőipart: azonban a hiányzó munkaerőt a legtöbb esetben nem sikerült olyanokkal pótolni, akiknek van képesítésük. Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke szerint az elmúlt években romlott az ágazat színvonala, ami annak tudható be, hogy sok olyan tevékenység van, amihez ma már nem kell semmilyen szakmai végzettség.

Annak, hogy ez így alakulhatott nagyrészben az az oka, hogy az utánpótlás és a szakemberképzés nem tudta tartani a lépést a szektor bővülésével: tavaly 373 ezren dolgoztak az ágazatban, ami körülbelül 130 ezerrel több, mint 10 éve.

Utoljára a rendszerváltásig kell visszamenni, hogy ennyi foglalkoztatottat találjunk ezen a területen, míg a '90-es évek elejétől a 2000-es évek végéig általában 200 és 300 ezer között mozgott a létszám

– idézte Németh László a KSH adatait.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Arra sajnos nincsenek adatok, hogy hány képesítés nélküli munkavállaló van a szektorban, de a szakember azzal egyedtért, hogy a színvonal folyamatosan hígul fel, aminek a megrendelők látják majd kárát. Az IPOSZ elnöke most viszont reménykedi, hogy a helyzet megoldódik: szeretnének a beruházási minisztériummal mielőbb tárgyalásokat kezdeni a 34/2021-es ITM rendelet megváltoztatásáról, ugyanis a szabályozott szakmáknál sok szakma kikerült a korábbi jogszabályból, így a festőknek sem kell semmilyen végzettség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?