Így lett olcsóbb a spanyol sertéshús, mint a magyar: rengeteg hazai gazda adja fel a tenyésztést

Így lett olcsóbb a spanyol sertéshús, mint a magyar: rengeteg hazai gazda adja fel a tenyésztést

2022. január 18. 10:15

Olcsóbb behozni a húst Barcelonából, mint a Bácskában megtermelni – írja bácskai riportjában a 24.hu

A lap a Bácskában készített riportot sertéstenyésztőkkel (kistermelőkkel) a február elsejétől élesedő árstop kapcsán. A gazdák egyik elmondta, a lényeg most az sertésfronton, hogy egy 100 kilós sertés önköltsége 45 ezer forint, de csak 35 ezerért lehet eladni.

Egy másik sertéstartással foglalkozó szakember azt mesélte a riportban, hogy a saját takarmányával nevelt saját hízójának a lapockáját 1 050 forintért tudja eladni a saját boltjában. Ugyanilyen lapocka azonban Barcelónából idejön 800 forintért. A gazda mint mondja,

nincs nagyobb hülyeség, mint hogy megtermelem a 9000 ezer forintért eladható, brutálisan nyereséges kukoricát, és megetetem a durván veszteséges, 370 forintos élősúlyú disznóval. Amióta megy a cirkusz az infláció miatt, az élő sertés eladási ára 370-ről 395-re ment föl, miközben az önköltség maradt 480 forint.  A magyarországi piaci ár alatt 200–300 forinttal tömegével jön be a hús Nyugat-Európából.

Kubatov Márton, a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület elnöke a riport egy pontján sorra vesz azt is, mi az oka annak, hogy rengeteg disznó tűnt el Magyarországról. Ezek között olyanokat említ, hogy a tenyésztők mindig nem tudunk egységes piacban gondolkodni, de említ olyan okokat is, mint hogy „nem menő disznót vágni, menő viszont az időközben nagy teret hódított kiskereskedelmi áruházláncok akciós újságjai alapján vásárolni”.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szöget a koporsóban viszont egyértelműen a sertéspestis megjelenése okozta, és miután ebben Németország is elesett, a Kínába szánt rengeteg sertéshús Európára szakadt, elképesztően lenyomva az árakat. A riportban megszólaló szakértő szerint a jövőben Ázsia a magyaroknak is lehetne felvevőpiaca, de addig nem nyílik meg újra az út előttük, amíg hatóságilag nem lépnek fel a sertéspestis felszámolásáért. Ahogy a cikkben megszólalótól elhangzik:

Nem kéne mást csinálni, mint gyorsan és látványosan kiirtani az amúgy is túlszaporodott vaddisznóállomány egy részét. Erre megszületett a szakmai koncepció, de a megvalósítást kitolták 2025-ig, mivel a befolyásos vadászlobbi könnyűszerrel legyűrte a disznólobbit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem