18 °C Budapest
Így lett olcsóbb a spanyol sertéshús, mint a magyar: rengeteg hazai gazda adja fel a tenyésztést

Így lett olcsóbb a spanyol sertéshús, mint a magyar: rengeteg hazai gazda adja fel a tenyésztést

2022. január 18. 10:15

Olcsóbb behozni a húst Barcelonából, mint a Bácskában megtermelni – írja bácskai riportjában a 24.hu

A lap a Bácskában készített riportot sertéstenyésztőkkel (kistermelőkkel) a február elsejétől élesedő árstop kapcsán. A gazdák egyik elmondta, a lényeg most az sertésfronton, hogy egy 100 kilós sertés önköltsége 45 ezer forint, de csak 35 ezerért lehet eladni.

Egy másik sertéstartással foglalkozó szakember azt mesélte a riportban, hogy a saját takarmányával nevelt saját hízójának a lapockáját 1 050 forintért tudja eladni a saját boltjában. Ugyanilyen lapocka azonban Barcelónából idejön 800 forintért. A gazda mint mondja,

nincs nagyobb hülyeség, mint hogy megtermelem a 9000 ezer forintért eladható, brutálisan nyereséges kukoricát, és megetetem a durván veszteséges, 370 forintos élősúlyú disznóval. Amióta megy a cirkusz az infláció miatt, az élő sertés eladási ára 370-ről 395-re ment föl, miközben az önköltség maradt 480 forint.  A magyarországi piaci ár alatt 200–300 forinttal tömegével jön be a hús Nyugat-Európából.

Kubatov Márton, a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület elnöke a riport egy pontján sorra vesz azt is, mi az oka annak, hogy rengeteg disznó tűnt el Magyarországról. Ezek között olyanokat említ, hogy a tenyésztők mindig nem tudunk egységes piacban gondolkodni, de említ olyan okokat is, mint hogy „nem menő disznót vágni, menő viszont az időközben nagy teret hódított kiskereskedelmi áruházláncok akciós újságjai alapján vásárolni”.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szöget a koporsóban viszont egyértelműen a sertéspestis megjelenése okozta, és miután ebben Németország is elesett, a Kínába szánt rengeteg sertéshús Európára szakadt, elképesztően lenyomva az árakat. A riportban megszólaló szakértő szerint a jövőben Ázsia a magyaroknak is lehetne felvevőpiaca, de addig nem nyílik meg újra az út előttük, amíg hatóságilag nem lépnek fel a sertéspestis felszámolásáért. Ahogy a cikkben megszólalótól elhangzik:

Nem kéne mást csinálni, mint gyorsan és látványosan kiirtani az amúgy is túlszaporodott vaddisznóállomány egy részét. Erre megszületett a szakmai koncepció, de a megvalósítást kitolták 2025-ig, mivel a befolyásos vadászlobbi könnyűszerrel legyűrte a disznólobbit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30