2 °C Budapest
Greenhouse house worker talking with a senior man customer. Garden center manager attending the customer.

Ezt várják a magyar KKV-k 2022-től: ebben az ágazatban a legoptimistábbak a cégek

2022. január 12. 20:01

Pozitív várakozásokkal indulnak neki az évnek a mikro-, kis- és középvállalkozások - derült ki egy friss felmérésből. A cégek optimizmusában szerepet játszik, hogy az előttük álló egy évben a közterhek csökkenésére számítanak. Ezzel együtt enyhe óvatosság is tapasztalható, ami feltehetően a koronavírus negyedik hullámával és a hitelkamatok várható emelkedésével magyarázható.

A K&H kkv bizalmi index legfrissebb felmérése alapján derűlátóan várják a 2022-es évet a mikro-, kis- és középvállalkozások, némi óvatosság azonban látható az eredményekben. „Az index értéke jelenleg 11 ponton áll, ami magasabb, mint a járvány miatti bizonytalansággal terhelt 2020. második felének értékei, ám az előző három negyedévhez képest csökkenést mutat.

Ez az óvatosság az év során akár tovább is erősödhet, ha a járvány és az általa okozott globális kihívások, mint például az ellátási láncok akadozása, nem enyhül” – emelte ki Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője az eredmények kapcsán. Méret szerinti bontásban a középvállalkozások a legoptimistábbak, esetükben 12 pontos értéket vett fel az index, míg a mikro- és kisvállalkozásoknál egyaránt 10 ponton áll a mutató.

Emelkedő hitelkamatok

Az óvatosabb várakozásokban szerepet játszik, hogy a kkv-k 85 százaléka számít növekvő vállalati hitelkamatokra a Magyar Nemzeti Bank szigorodó kamatpolitikája miatt. Emellett, bár még mindig a cégek többsége szerint vállalkozásbarát a kormány gazdaságpolitikája, az előző negyedévben mért 34 százalékról 30 százalékra csökkent az arányuk.

Ezzel szemben, a harmadik negyedévhez képest (25%) jóval több cég kalkulál azzal, hogy a közterhek változása pozitív hatással lesz helyzetére (35%). Az optimista várakozásokban szerepet játszhat a munkáltatók által fizetett szakképzési hozzájárulás eltörlése, a szociális hozzájárulási adó (szocho) 15,5 százalékról 13 százalékra csökkenése és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szintén 13 százalékra mérséklődése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az agrárium a legoptimistább

Ágazatok tekintetében egyértelműen a mezőgazdaság a leginkább derűlátó, esetükben 18 ponton áll a mutató. 14 ponttal szintén átlag feletti az ipari cégek várakozása, miközben a szolgáltató szektor várakozásai 11, a kereskedelmi ágazaté pedig az átlag alatti, 9 ponton áll.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm