Picture of an incoming train at Nyugati train station, Budapest, Hungary, during a summer sunset cimlapi

Itt a cégek válasza a minimálbér-emelésre: létszámleépítés kezdődhet januártól?

2021. november 22. 08:29

Okozhat problémákat a minimálbér és a garantált bérminimum januárban életbe lépő emelése a magyar nagyvállalatoknál, de az emelkedő bérköltségek ellenére sem terveznek létszámleépítést, inkább máshogy gazdálkodják ki a pluszköltséget. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

November elején állapodott meg a kormány a munkáltatókkal a minimálbér 200 ezer forintra és a garantált bérminimum 260 ezer forintra emeléséről. Az előbbiből kedvezmények nélkül nettó 133 ezer forint marad a munkavállalóknál, az utóbbi pedig, szintén kedvezmények nélkül, nettó 172 900 forintos fizetésnek felel meg. Ezzel kapcsolatban három nagyvállalat nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogyan érinti őket a változás, miként tudják majd kigazdálkodni a megnövekedő bérköltséget. 

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint folyamatosan figyelemmel kísérik a jogszabályváltozásokat, és eleget tesznek majd az azokban foglaltaknak. „A BKM esetében a tervezett jogszabályváltozások semmilyen formában nem érintik hátrányosan a munkavállalókat, tekintettel arra, hogy a társaság sem létszámleépítést, sem juttatáscsökkentést nem tervez a költségnövekedés ellensúlyozására” – írta válaszában a cég. 

A MÁV-Volán csoportnál mintegy 2,6 milliárd forintnyi bérköltség-növekedést okoz a bérminimumok emelkedése - a minimálbér emelése kevesebb mint 1, a garantált bérminimum emelése 13 százalékát érinti a munkavállalóknak. Még azt közölték: a járványügyi helyzetben is megtartotta teljes munkavállalói létszámát, ezzel is bizonyítva, hogy biztonságos munkahelyet nyújt munkavállalóinak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) részletekről egyelőre nem tudott beszámolni.  „Folyamatban van az üzleti terv, valamint a fővárosi költségvetés készítése, és még tartanak az egyeztetések a Fővárosi Önkormányzattal. Csak ezek lezárása után tudunk konkrét információkat adni a béremelésről” – tájékoztatott a BKK. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?