12 °C Budapest
Casual businesswoman sitting on a desk and leading an informal team meeting

Ők lehetnek a következő magyar elit: elég nagyot bővültek egyetlen év alatt

2021. október 6. 20:28

A fővárosi startup ökoszisztéma teljes becsült értéke egy év alatt mintegy másfélszeresére, 200 milliárd forint fölé nőtt a Global Startup Ecosystem Report legfrissebb elemzése szerint. Budapest ezzel megerősítette helyét a feltörekvő startup ökoszisztémák legjobbjai között. A jelentés fontos eredményként emeli ki, hogy a kezdeményező állami szerepvállalásnak is köszönhetően az elmúlt években jelentős mennyiségű korai befektetés jutott a kezdő vállalkozásokhoz.

A Startup Genome évente kiadott Global Startup Ecosystem Report összefoglaló elemzése a világ 250 helyszínét hasonlítja össze és értékeli. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2020 végén kapcsolódott be partnerként a nemzetközi kutatásba. Az együttműködés célja, hogy a hazai startup ökoszisztéma ugrásszerű fejlődése a külföldi innovátorok és befektetők számára is láthatóvá váljon - írja közleményében az ITM.

A 2021-es jelentés a magyar fővárost a feltörekvő városok nemzetközi élmezőnybe sorolja. Ágazati erősségként külön kitér a mesterséges intelligencia és a pénzügyi startupok terén felmutatott magyar teljesítményre. „A hazai startup élet fellendítéséhez az ITM és az NKFIH kiemelt szakpolitikai támogatással, jelentős keretösszegű pályázati finanszírozással járult hozzá. A tavaly elindított országos egyetemi szintű képzésben már az első tanévben 2100 hallgató vett részt. A Hungarian Startup University Program idén szeptembertől huszonhat felsőoktatási intézmény részvételével folytatódott” - emlékeztetett Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár.

Hozzátette: „A kormány folyamatosan növeli a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) ráfordítások összegét, amely már meghaladta a 700 milliárd forintot. A minden eddigit felülmúló forrásmennyiség jócskán több mint kétszerese a 2010-es költéseknek. 2021-ben sosem látott mértékű kormányzati támogatás, összesen 182 milliárd forint érhető el a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokon. A magyar kreativitás és a nemzetköziesedési folyamatok mellett célzott állami programok is ösztönzik a 20-25 ezer magasan képzett szakembernek munkát adó hazai startup szcéna további bővülését. Népszerű kezdeményezés az inkubátoroknak szóló Startup Factory pályázat, de ide sorolhatók a Hiventures korai fázisú tőkebefektetései is.”

A Startup Genome elemzése számos érvvel támasztja alá, hogy miért érdemes egy nemzetközi startupnak Magyarországot választania. Fontos előnyként emeli ki, hogy a természettudományi és műszaki területeken magasan képzett, naprakész gyakorlati tudással felvértezett munkaerő áll rendelkezésre. A központi földrajzi helyzet, a villámgyors cégalapítás, az alacsony társasági adó, a magas életminőséggel társuló visszafogott megélhetési költségek is magyarázzák hazánk növekvő népszerűségét a startup világban. A jelentés megemlíti a Nemzeti Mesterséges Intelligencia Stratégia fontos szerepét az innovációban. A kiemelkedő cégek közül a 70 millió dolláros kockázati tőke finanszírozással a legnagyobb európai önvezetőjármű-fejlesztési vállalkozásnak számító AImotive, a szoftvertechnológia-fejlesztő Bitrise, az elektronikus fizetési megoldást szállító Barion és a Codecool oktatási startupot nevesíti. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem