Woman during job interview and three elegant members of management

Rengeteg kezdő vállalkozó már az első lépésnél elrontja: 5 tanács, hogy elkerüld a bajt

2021. július 27. 15:37

Egy mikrovállalkozás számára rengeteg kihívást tartogat a cég felépítése és pozicionálása a piacon, mindamellett, hogy az újrainduló gazdaság is különféle próbatételek elé állítja. Akkor tudunk a vállalkozásunk fejlődésére, növekedésre fókuszálni, ha biztosak lehetünk abban, hogy az adóügyeink a legjobb kezekben vannak. 

A válság után újrainduló gazdaság megújult kihívások elé állítja a mikrovállalkozásokat. Ezért a korábbinál is fontosabb lehet egy jó könyvelő. Szabó Norbert, a Sberbank mikrovállalati üzletágvezetője összegyűjtötte, mire érdemes figyelni a vállalkozásoknak könyvelőjük kiválasztása során.

  • Válasszunk körültekintően!

A jó ajánlások és a referenciák nagyon fontosak, de érdemes az egyéni igényeket is figyelembe venni a könyvelő kiválasztásakor. Az egyik legfontosabb, hogy az adott szakembernek van-e már olyan partnere, akinek tevékenysége hasonlít a miénkhez. Az iparági tapasztalatok, a pályázati és fejlesztési lehetőségek ismerete is fontos vállalkozásunk napi pénzügyeinek intézésében és fejlesztésében. Célszerű egyeztetni, hogy a könyvelőjelöltünk mennyire naprakész a szakmai és technikai újdonságok tekintetében, valóban részt vesz-e az éves kötelező továbbképzéseken.

  • Kössünk szerződést!

A könyvelővel való együttműködés folyamatos, hosszú távú kapcsolatot jelent, ezért mindenképpen kössünk megbízási szerződést, állapodjunk meg fix havidíjban! A feladatok részletes meghatározását se vegyük félvállról, ne spóroljunk azzal, hogy sablonszerződést írunk.  Ne csak a könyvelő felelősségeiben egyezzünk meg, tisztázzuk a sajátunkat is. Ajánlott tisztázni, hogy van-e felelősségbiztosítása, hiszen könyvelési hiba esetén a hatóságok a céget és nem a könyvelőt büntetik meg.

  • Tartsuk a kapcsolatot!

Bár a könyvelő nem a cég alkalmazottja, érdemes hasonlóan szoros, bizalmi kapcsolatot kialakítani vele, akár a többi kollégával. Tartsuk vele rendszeresen a kapcsolatot, tájékoztassuk mindenről pontosan és időben, avassuk be a terveinkbe, kérdezzük meg a fejlesztési lehetőségekről! Ha jó kapcsolatot sikerül kialakítanunk, szívesen fog segíteni az adóügyi és jogi fogalmak, aktualitások megértésében.

  •  Fogadjuk meg a pénzügyi tanácsokat!

A bank ügyfeleinek tapasztalata alapján ugyan a könyvelő nem pénzügyes, de tisztában van a vállalati mérleggel, így érdemes meghallgatni a tanácsait egy-egy jelentősebb lépés, például hitelfelvétel előtt. „Azt mondhatjuk, hogy a könyvelő kicsit olyan a mikrovállalkozásban, mint egy pénzügyi tanácsadó. Így érdemes kihasználni, hogy van egy privát tanácsadónk és konzultálni vele egy ilyen léptékű döntés előtt” – véli a pénzintézet szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 29. szerda
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?