9 °C Budapest
Working later night overtime in an office building in the financial district of Hong Kong.

Elkezdődtek a brutális felvásárlások: van azért a magyar cégekben potenciál

2021. július 16. 15:33

2020-ban a koronavírus-járvány ellenére is fellendülésnek indult a hazai vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) piaca.

Hazánkban az elmúlt évben összesen 105 felvásárlási tranzakciót hoztak nyilvánosságra, ami 4 százalékos bővülést jelent a 2019-es adatokhoz képest. Mindeközben a M&A-piac becsült értéke 7,5 százalékos emelkedéssel 5,69 milliárd dollárra nőtt.1 2020-ban az akvizíciók pénzügyi adatait az esetek 32 százalékában hozták nyilvánosságra, ami az egy évvel korábbi aránnyal (19%) összevetve látványos előrelépést mutat. A vizsgált időszakban 7 ügylet haladta meg a 100 millió dollárt, míg az ez alatti tranzakciók értéke átlagosan 16 millió dollárra becsülhető - derült ki a EY M&A Barométer elemzéséből.

A befektetők számára a technológiai szektor számított a legvonzóbb területnek Magyarországon, ahol összesen 22 tranzakciót jelentettek be, köztük a Netrisk.hu, az Innobyte és a Barion Payment felvásárlását. Ugyancsak kedvelt célpont volt az ingatlanpiac (19 ügylet), valamint az járműipari és közlekedési szektor (8 ügylet) is.  

„A döntéshozók már a válság utáni időszakra készülnek a felvásárlásokkal, ehhez pedig minden feltétel adott számukra. Magyarország ugyanis a finanszírozási lehetőségek különösen széles skáláját kínálja azoknak a közép- és nagyvállalatoknak, akik akvizíciók révén kívánnak terjeszkedni” – hangsúlyozta, Dr. Vaszari Péter az EY Stratégia és Tranzakciós Tanácsadás Üzletág vezetője.

„ (...) Tapasztalatunk szerint a felvásárlások elsődleges célja a lehetséges válásoknak jobban ellenálló, „válságbiztosabb” portfólió létrehozása, valamint új képességek, például technológiai tudás megszerzése, azok erősítése. Az idei évben további bővülésre számítunk, amelynek feltételeit többek között a relatív olcsón elérhető, a részvények vásárlásához és az adósságok finanszírozásához rendelkezésre álló források biztosítják” – tette hozzá. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt évben a hazai felvásárlások és összeolvadások több mint felénél (53%) belföldi társaság volt a vevő, a külföldi befektetők aránya alig érte el a 29 százalékot. A magyar vállalatok által külföldön végrehajtott akvizíciók részaránya 2019-hez képest némi növekedést (1%) ért el. Ez utóbbi tranzakciók során szerezte meg az az MVM Magyar Villamosművek Zrt. az Innogy társaságot, az Optimum Alapok a Globe Trade Centert, és ide tartoznak a Cordia lengyelországi ügyletei is. A kockázati és magántőke társaságok különösen aktívak voltak tavaly, így ez idő alatt együttesen 22 üzletet kötöttek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem