6 °C Budapest
Hiába dobnak mentőövet a magyar vállalkozásoknak: nem látják a segítséget

Hiába dobnak mentőövet a magyar vállalkozásoknak: nem látják a segítséget

2020. december 4. 17:45

Egyre több vállalkozás van hazánkban, 2019-re számuk megközelítette a kétmilliót. Boldogulásukat számos kormányzati intézkedés, és több program is segíti, ám ezek ismertsége még ma sem nevezhető széleskörűnek: sok a lehetőség, csak mintha a vállalkozók nagy része még mindig nem lenne birtokában annak az üzleti ismeretnek, amivel maximálisan ki tudnák aknázni ezeket a lehetőségeket.

2019-ben hazánkban a regisztrált gazdasági szervezetek száma emelkedett, az év végén megközelítette a 2 milliót. A legtöbb vállalkozás továbbra is a mezőgazdaságban, a kereskedelem, szállítás, szálláshely-szolgáltatás, a tudományos, műszaki, adminisztratív tevékenység, valamint az ingatlanügyletek területén tevékenykedett.

A vállalkozások számának növekedését segítették többek között az utóbbi években bevezetett kedvező hitelkonstrukciók (például az NHP), de az építőipari áfa-csökkentés is. Ugyanakkor sok lehetőség létezik még ezeken kívül, ami megkönnyítheti a vállalkozók életét.

Jó lenne, ha többen tudnák: egyre több magán-, és állami kockázati és tőkealap segíti pénzzel itthon a vállalkozókat. Ezen kívül ott vannak még a bankok által felállított inkubátor programok, ahol mentorok és szakértők is segítik a cégek fejlődését. 

Tehát sok a lehetőség, csak mintha a vállalkozók nagy része még mindig nem lenne birtokában annak az üzleti ismeretnek, amivel maximálisan ki tudnák aknázni ezeket a lehetőségeket. A két kulcs-probléma, amivel mi is nap-mint nap szembesülünk a kiválasztás során: nem tudnak jó üzleti tervet készíteni és nem tudják jól eladni magukat a vállalkozók. De ezek mind javítható hiányosságok

 - mondta el a Pénzcentrumnak egy korábbi interjúban Varró Szabolcs, az RTL Magyarország Cápák között című műsorának kreatív producere, majd azzal folytatta, hogy olyan pótolható tudásról van szó, amelynek elsajátításában csapatuk, a Cápák és ezáltal, maga a műsor is nagy segítség lehet. Ráadásul van sok olyan vállalkozó, akik már "készen vannak", mire a műsorba érkeznek, így értik a befektetőkkel szembeni üzletelést. Nekik szinte csak teret kell biztosítanunk, és valahogy biztosan megtalálják a partnerüket az üzleti életben az RTL Klub által adott ismertség révén.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jó hír, hogy még lehet jelentkezni Magyarország üzleti showműsorába, az RTL Klubon futó Cápák közöttbe, ahol elismert, milliárdos befektetők a saját vagyonukat kockáztatják. Az 2021-ben képernyőre kerülő új évadban Te is megmutathatod az ötletedet, illetve a vállalkozásodat az egész országnak, és még pénzt is szerezhetsz a vállakozás továbbfejlesztéséhez a cápáktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?