7 °C Budapest

Megcsappant a cégek forgalma: ezekben a megyékben jártak a legrosszabbul a vállalkozók

2020. május 22. 14:32

Sokkal kevesebb számla keletkezett 2020 első negyedévében, mint az előző év hasonló időszakában - derül ki a Bisnode friss adataiból. Mind darabszámban mind értékben a felére esett a számlaforgalom. A szállítók szűkebbre szabták a fizetési határidőt, de a számlafizetési késedelmek mértéke ettől függetlenül csökkent. Csongrád megyében a számlák értékének 90 százalékát határidőre rendezték, és a leggyorsabban a Nógrád megyei szállítók jutottak a pénzükhöz.

Nagyot zuhant az idei első negyedévben a hazai cégek által kiállított számlák száma és értéke is a tavalyi hasonló időszakhoz képest, mindkét érték gyakorlatilag a felére esett vissza: előbbi 47, utóbbi 50 százaléka a 2019-es értékeknek - derül ki a Bisnode cégcsoport március végi adataiból. Idén az első három hónapban 168 164 számlát állítottak ki a tavalyi 315 641-gyel szemben. A számlákat kiállító cégek száma ugyancsak megcsappant: 27 százalékkal alacsonyabb a 2019-es értékeknél.

Az átlagos fizetési késedelem 15,8 nap volt, ami egy tizednapos javulás az előző évi 15,9-hez képest, miközben az átlagos fizetési határidő 11 százalékkal csökkent: 24,5-ről 21,9 napra. Nőtt ugyanakkor az extrém késések aránya: a két hónapon túl rendezett számláké 5, a három hónapon túl rendezett számláké pedig 19 százalékkal emelkedett, értékarányban még számottevőbb a különbség: a hatvan napon túli késéseké 23, a 90 napon túliaké pedig 56 százalékkal lett magasabb.

Hiába tűnik azonban nagynak a növekedés, így is csak kevés számla esetében fordul elő ilyen nagy késés: két hónapos késést az összes számla 1,38 három hónapos késést pedig az összes számla 0,75 százalékában regisztráltak. Ezzel párhuzamosan összességében 3 százalékkal kevesebb számlát rendeztek lejáratig.

Ágazati bontásban vizsgálva a fizetési morált, feltűnő, hogy minden ágazatban legalább a számlák felét időben rendezték. A sereghatjók közé tartozik az építőipar (51%) a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás (58-58%). A legrendesebben fizető ágazatok közé a fafeldolgozás (75%) kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) (74%), az információ, kommunikáció, illetve az egyéb szolgáltatások (73-73%), valamint a Nagykereskedelem (kivéve: jármű, motorkerékpár) (72%) tartozott idén januártól március végéig a cég adatai alapján.

A tavalyi hasonló időszakhoz képest a legrendesebben fizetőknél a kiskereskedelmi iparágban 3 százalékos romlás, az információ, kommunikációnál pedig öt százalékos javulás figyelhető meg az időben kifizetett számlák arányának alakulását vizsgálva, míg az egyéb szolgáltatásoknál egy százalékos a javulás (a nagykereskedelemnél nem regisztrált változást a Bisnode).

A fizetési határidőt a Művészet, szórakoztatás, szabad idő ágazatában szabták a legszűkebbre 2020 első negyedévében: átlagosan 10,7 napot írtak elő fizetésre a megrendelőknek. A legmegengedőbbek a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása iparág szereplői voltak, ahol 41 nap volt az átlagos fizetési határidő. A számlák késedelmes kifizetése a legkevésbé a bányászat, kőfejtés ágazatra volt jellemző, ahol 10,5 napos átlagos késést rögzített a cég, ez az érték a művészet, szórakoztatás, szabad idő ágazatban volt a legmagasabb az idei első negyedévben: 26 nap.

Extrém késések leginkább a művészet, szórakoztatás, szabad idő ágazatra voltak jellemzőek, ahol a számlák 4 százalékát csak két hónapon túl, 3 százalékát pedig csak 3 hónapon túl rendezték. A számlák értékét tekintve viszont az építőiparra jellemző leginkább az extrém késés: itt is 4 százalékos a 60 napon túl, illetve 3 százalékos a 90 napon túl rendezett számlák aránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A pénzhez jutási idő az információ, kommunikáció ágazatban volt a legjobb - 26 nap - míg a leghosszabb ideig - közel 60 napig - a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása iparág szállítói várhattak pénzükre. Mindkét érték javult a tavalyiakhoz képest: előbbi 8, utóbbi 4 nappal rövidült.

A pénzhez jutási időt területi alapon vizsgálva Nógrád megye vezet, ahol 31 nap alatti értéket mértek. A legtovább a Komárom-Esztergom megyei szállítók várhattak a pénzükre: bő 55 napot. Mindkét érték alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában volt: előbbi 6,6 utóbbi 2,5 nappal.

A fizetési morál idén Nógrád megyében volt a legjobb, ahol az összes számla 74 százalékát fizették ki időben. Érdekes, hogy az időben kifizetett számlák értékarányát tekintve Csongrád az éllovas 90 százalékkal. A sereghajtó a számlák darabarányát nézve Somogy (47%), értékarányát nézve pedig Zala megye (42%).

Fizetésre a legszűkebb határidőt Baranya megyében szabták - itt 17 napos volt az átlagos fizetési határidő-, míg a legnagyvonalúbbak a somogyiak voltak - 34 nappal. A legtöbbet Komárom-Esztergom megyében késtek a fizetéssel - átlagosan 24 napot -, a legpontosabbak pedig Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozások voltak, ahol 12 napos átlagos késést mértek.

Nógrád és Jász-Nagykun- Szolnokmegyében a többinél gyakoribbak voltak az extrém késések is, a számlák értékének 3 százalékát 90 napon túl rendezték mindkét helyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem