16 °C Budapest
Összefogtak a vendéglátósok a túlélésért: ezzel a megoldással kint lennének a vízből

Összefogtak a vendéglátósok a túlélésért: ezzel a megoldással kint lennének a vízből

2020. április 3. 09:30

Közösen kérik a vendéglátósok a Pénzügyminisztériumtól, hogy a kiszállított ételek után fizetendő áfa 27 százalékról csökkenjen öt százalékra, ahogy az a helyben fogyasztáskor is érvényes. Mivel még hosszú hónapokig üresen tátonganak a turizmusban jelentős szerepet játszó hazai vendéglátóhelyek, az áfacsökkentés a túlélést jelentheti több ezer magyar vállalkozásnak és az alkalmazottaiknak.

Összefogtak az ételkiszállító cégek a hazai vendéglátósokért, akiknek már­ciusban egyik pillanatról a másikra tűntek el a vendégeik - nemcsak a turisták, a hét végi szórakozók, a törzsközönség vagy a városlátogatók, hanem a céges rendezvények, a konferenciák, a dolgozó réteg, a családi események, a borkóstolók vagy a tavasszal tartott rengeteg szabadtéri program megannyi látogatója sem hoz idén bevételt az eddig szélsebesen fejlődő vendéglátóiparnak. ­Emiatt sokaknak váltotta rémálommá eddigi jövőbeni elképzeléseit a koronavírus: a szakképzett alkalmazottak nagy része utcára került vagy kényszerszabadságon van - írja a Magyar Nemzet.

Több, eddig jól prosperáló hazai kisvállalkozás mostanra a tartalékai végén jár, át kell alakítsa minden korábbi tervét, és a legtöbben nemhogy fejleszteni, talpon maradni is nehezen tudnak - kétségbeesett hangulat jellemzi a szektort. Ezért félő, hogy alaposan megritkul a turistavonzó piac, mire ősszel újjáéledhet legalább a belföldi utazások területe, éttermek, kávézók, bárok nélkül márpedig vérszegénynek mondható egy-egy úti cél kínálata, ami a majdani régiós újrainduláskor a határon túl is hátrányt jelent.

A Wolt ételszállító cég tegnap közölte: arra kérik a kormányt, hogy az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek áfatartalmát a jelenleg érvényes 27 százalékról a kedvezményes öt százalékra csökkentse, amit a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmaznak. Ez amiatt lenne fontos, mert most is magasak az állandó költségek, mint az alapanyagok, a dolgozók bére és a bérleti díjak, ezeket folyamatosan fizetik, miközben a bevétel a töredékére zuhant vissza. A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához félezer hazai étterem tulajdonosa és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is csatlakozott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?