Újabb válság közeledik? Ezek a vállalkozók már aggódhatnak

2020. február 25. 08:15

Ha a mezőgazdaságból élők egyik legnagyobb ellenségét kellene megnevezni, elsők között említhetjük a világviszonylatban mind inkább szélsőségessé fokozódó időjárási körülményeket. Ha azonban a befolyásolhatatlan tényezőkön túlra tekintünk, előtérbe kerülnek a saját magunk által előidézett politikai és gazdasági folyamatok, amelyek ugyanúgy, ha nem jobban nyomják rá a bélyegüket egy-egy vállalkozás profitabilitására vagy éppen hosszú távú fennmaradására.

A vámhatárok megszűnése és az import áruk benyomulása kellően feladta a leckét a hazai zöldség- és gyümölcstermesztőknek, azonban a kedvező ökológiai és talajadottságok mit sem változtak a kezdetek óta. Hiába azonban a fejlődési potenciál, a rendszerváltást követően az ágazat termőterületei leszűkültek, a termelékenység elmarad a korábbi rekordértékektől, és olyan híres hazai exporttermékek kivitele is megcsappant, mint a dinnye vagy a paprika. Az ágazat viszontagságairól és a piaci viszonyokról a Becsey Kertészet tulajdonosa beszélt a HelloVidéknek.

A 2004-es Európai Unióhoz való csatlakozás sokak számára egy ilyen döntő pillanat volt, mert amíg a kis kertészetek úgy érezték, hogy elkezdődött számukra a visszaszámlálás, addig sokak számára a vég helyett az unió új lehetőségek egész tárházát vonultatta fel. Becsey Zoltán is pozitívan emlékszik vissza erre az időszakra: kihasználván az uniós tagországok közti vámmentes értékesítést, rögtön a csatlakozást követő napokban indították el első csehországi exportjukat.

Eltűntek a kiemelkedően jó tavaszi árak, a nyári időszakban pedig nagy mértékű volt a túltermelés, ami piaci zavarokat okozott, ezért bezuhantak a zöldség- és gyümölcsárak. Vevőt csak úgy lehetett találni, ha jó minőségű árut kínált valaki, amely tendencia a mai napig igaz. Hogyha értékesítési probléma merül föl, akkor az alacsonyabb osztályozottságú áru kerül nehéz helyzetbe, mint történt például a léalma esetében is a 2018-as évben

- beszélt az uniós csatlakozás hozta változásokról Becsey Zoltán.

A teljes interjú a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm