20 °C Budapest
Döbbenetes, ami kiderült a magyar vállalkozásokról: hogy mehet ez így?

Döbbenetes, ami kiderült a magyar vállalkozásokról: hogy mehet ez így?

2019. december 11. 15:32

A hazai, működő társas vállalkozások közel 60 százaléka alkalmazott nélkül, vagy egy alkalmazottal működik, derül ki friss adatokból.

A hazai, működő társas vállalkozások közel 60 százaléka alkalmazott nélkül, vagy egy alkalmazottal működik, derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. Alapvetően két csoportra különíthetőnek el az ilyen típusú cégek. Az elsőbe azok a vállalkozások tartoznak, melyekhez nem kapcsolódik semmilyen más cég vagy vállalkozás. Ezek a mikrovállalkozások körén belül is általában a legkisebb cégek, tőkeszegények és csekély árbevétellel rendelkeznek. Számuk a rendszerváltozás idején emelkedett meg, amikor sokan a munkanélküliség elől a kényszervállakozásokba menekültek.

Sok esetben a cégtulajdonos és az ügyvezető, bejelentett főállása mellett működtet ilyen társas vállalkozást. 2017-ben a vizsgált mikrovállalkozások 38,62 százaléka tartozott ebbe a kategóriába. Ez az arány 2018-ban 41,1 százalékra emelkedett, ami valószínűleg a KATA bevezetésének és az adózók körében népszerűvé válásának köszönhető. Azon vállalkozások viszont melyek más cégekhez, cégcsoportokhoz kapcsolódnak, zömmel projektcégek, illetve céges vagyonkezelésre alapított vállalkozások. Tipikusan ilyenek működnek az építőiparban. Ebben az esetben a projektcég szerződik a beruházóval egy építési projektre, majd az vállalkozási szerződés keretében állapodik meg a különböző szakmunkák elvégzésére a tényleges kivitelezést végző alvállalkozókkal.

Az első csoporttól eltérően ezek a vállalkozások annak ellenére, hogy alkalmazott nélkül működnek, jelentős árbevétellel rendelkezhetnek, hiszen az alvállalkozók szervezése mellett, bevételt szerezhetnek a kapcsolt vállalkozásokban bejelentett munkavállalók munkájából, és igénybe vehetik a munkaerőkölcsönző cégek szolgáltatásait is. Ezt jól mutatja, ha a cégek számát elosztjuk az árbevétellel. A kapcsolt vállalkozások nélkül működő cégek esetében 2018-ban az egy cégre eső árbevétel 12,44 millió forint volt, míg a kapcsolt vállalkozásokkal rendelkezők esetében ez az összeg 29,25 millió forint. Összességében megállapítható, hogy amíg a hazai cég populáció szempontjából örvendetes lenne, ha az első csoport száma csökkenne, addig a második csoporthoz tartozó vállalkozások általában stabil piaci szereplők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?