Egész évben vonzó a Balaton: csak legyen, aki kiszolgálja a vendégeket

Egész évben vonzó a Balaton: csak legyen, aki kiszolgálja a vendégeket

2019. május 1. 12:00

A badacsonyi régió már nem csak nyáron vonzza a turistákat. Hosszú út vezetett ideáig, és a Hotel Bonvino Wine&Spa ügyvezető igazgatója szerint továbbra is rengeteg fejlesztésre volna szükség. A környékbeli vállalkozásoknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük: az egyik legégetőbb probléma a munkaerőhiány. Az OTP Business Nagykövet Programban részt vevő Török Péterrel beszélgettünk.

Alig találni olyan iparágat Magyarországon, ahol nincs munkaerőhiány, mindebben a turizmus-vendéglátás is kiemelten érintett.

Ha meg akarjuk tartani a munkaerőt, akkor valóban versenyképes fizetést és fair munkakörülményeket kell biztosítanunk

- mondta a Portfolio-nak Török Péter, a Hotel Bonvino Wine & Spa ügyvezető igazgatója. A szálloda 2011 nyarán nyitotta meg kapuit Badacsony központjában, 40 fős személyzettel. Most a nyári szezonban körülbelül 65 embert foglalkoztatnak.

Mi is érezzük a munkaerőhiányt, folyamatosan hirdetünk. Úgy tűnik, hogy a pénz mellett nagyon fontos, hogy megfelelő munkakörülményeket biztosítsunk a munkavállalóink számára. Az is sokat jelent, hogy ha egy alkalmazott olyan élethelyzetbe kerül, hogy segítségre, türelemre van szüksége, azt mi munkáltatóként biztosítani tudjuk számára

- jegyezte meg, hozzátéve, új munkaerőt is könnyebb találni, ha a náluk dolgozók elégedettek, mivel így más, munkát kereső ismerőseiknek is ajánlhatják a helyet.

Nem álom az egész éves balatoni szezon

A Hotel Bonvino Wine & Spa volt az első szálloda a badacsonyi régióban, amely a borturizmus köré épült és egész éves nyitva tartást tervezett. 2011-2012 telén, ha egy vendég afelől érdeklődött, mit tud csinálni a környéken a hotel kínálta lehetőségeken kívül, nem igazán volt erre válaszuk. Az utóbbi években azonban a környékbeli vendéglátóhelyek összefogtak és egyre többen vannak nyitva egész évben.

Török Péter azt mondta, a főszezont tekintve a bor és a szüreti mulatság miatt szerencsés helyzetben vannak, az nagyjából szeptember végéig - október közepéig tart. A legküzdelmesebb időszak a novembertől márciusig tartó periódus. A hétvégék akkor is hamar betelnek, a kihívás, hogy a vendégeket hétköznapokon is a szállodába csábítsák.

Tavaly épp ezért több környékbeli vendéglátóhely - köztük a Bonvino - elindította a Gasztrohegy programsorozatot, melynek célja, hogy a főszezonon kívül is aktív programokkal várják a vendégeket. Mivel a Badacsony viszonylag messze van a fővárostól, és nehezebben közelíthető meg tömegközlekedéssel, mint Balatonfüred, vagy Csopak, a helyiek bármilyen közlekedésfejlesztésnek örülnének.

Hasonló problémák, különböző megoldások

Arra a kérdésre, hogy miért jelentkeztek az OTP Business által, csaknem 50 vállalkozóval, tavaly elindított Nagykövet Programra, Török Péter azt válaszolta, a kapcsolatépítés volt az elsődleges cél.

Rengeteg nagyon szimpatikus, különböző ágazatból érkező vállalkozóval találkoztunk, akik hozzánk hasonló problémákkal küzdenek, és nagyon hasznos volt a tapasztalatcsere

 - mondta. A pénzintézettel egyébként a szálloda a nyitásuk óta együtt dolgozik, és mivel a szállodaipar a jövőben is rendkívül tőkeigényes ágazat lesz, ezért várhatóan sokáig támaszkodnak még a bank segítségére. Hajdú Erika, a cég banki kapcsolattartója arról beszélt, az utóbbi időben a helyi vállalkozások esetén megnőtt a hiteligény, sokan terveznek fejlesztéseket, ami összefügg az idegenforgalmi ágazat növekedésével.

Az ügyfeleinkkel folyamatosan kapcsolatban állunk, figyelmemmel követjük a tevékenységüket és minden felmerülő probléma esetén megfelelő pénzügyi megoldásokat tudunk biztosítani, rövid időn belül

- tette hozzá Hajdú Erika.

TÁMOGATOTT TARTALOM
Az OTP Business Nagykövet Program médiatámogatója a Portfolio Csoport
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?