7 °C Budapest

Ezzel biztos nem számol az új magyar lottómilliárdos: ilyen hamar csúszhat le

2019. április 21. 10:00

Bár egyvalaki most biztosan nagyon-nagyon boldog, egyáltalán nem biztos, hogy a hirtelen jött milliárdos létet mindenki jól tudná kezelni. Könnyen kicsúszhat az ember kezéből az irányítás, és a lottónyertesből könnyen földönfutóvá válhat. Bár nem tudni, ki nyert, de adunk neki pár tippet, hogyan ne kerüljön rövid idő alatt a padlóra.

A "14; 21; 53; 60; 90" számsorozattal feladott szelvény birtokosa tegnap 4 milliárd 127 millió forintot kaszált az Ötöslottón; a sorsolást a Pénzcentrum ezúttal is élőben közvetítette.

Bár egyvalaki most biztosan nagyon-nagyon boldog, egyáltalán nem biztos, hogy a hirtelen jött milliárdos létet mindenki jól tudná kezelni. Sőt, még az is könnyen elképzelhető, hogy a csillagok egyben állása jelen esetben csak nyomort hozna a "szerencsés" nyertes nyakára... Ugyanakkor nem törvényszerű, hogy lelki törést, nehézséget, megpróbáltatást okozzon, ha valaki óriási összeget nyer - legyen az lottó, vagy bármilyen egyéb szerencsejáték, illetve nem hagyományos úton viszonylag "könnyen" megszerezhető pénzösszeg - tudtuk meg Hal Melinda pszichológus közgazdásztól, a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar oktató-kutatójától.

Hagyományosan sok nullával kevesebbről gondolkodunk a hétköznapokban, így bizonyos összeghatár felett komoly tudatos átgondolást igényel mekkora pénzösszegről van szó, és az mire lehet elég. Azok az emberek kifejezetten veszélyeztetettek lehetnek és összeomolhatnak ekkora összeg súlya alatt, akiknek az életéből hiányzott az álmodozás nagyobb összegű tárgyak megvétele, vagy nagy befektetéssel járó célok megvalósítása. Ki kell emelni  a témakörben, a meglepődésen túl, az információ feldolgozásának menetét és ebben a kontextusban Selye János stresszelméletét hívhatjuk segítségül. Ő ugyanis kimondta, valamint bizonyítással élt, hogy az úgynevezett "pozitív", "jó", "kellemes érzetet keltő" "sikerélményt jelentő" helyzetek is stresszreakciót váltanak ki. Eltekintve egy kicsit a materiális világtól, a házasságkötés és az első gyermek vállalása ugyanilyen pozitív, úgynevezett eustressznek tekinthető. Mindannak ellenére, hogy ezeket az eseményeket életük legboldogabb napja vagy időszakaként szokták definiálni a személyek.

Így ne verje el a pénzt a nyertes

Sokan össze is roppannak a vagyon súlya alatt - nem egy lottónyertes vallott arról, hogy a nyeremény után lecsúszott, többek élete gyakorlatilag negatív fordulatot vett. Ha a nyertes nem kellő körültekintéssel jár el, meg lehet találni a módját annak is, hogy ilyen mértékű pénzt is elköltsön akár egy év alatt is - mégha nem is annyira könnyű.

Az sem várható el természetesen, hogy a nyertes pénzügyileg annyira tudatos legyen, hogy egyetlen célja a nyeremény továbbfialtatása legyen. Holott számtalan befektetési lehetőség van számára, ahol az ilyen mértékű tőke havi hozamai is rengeteg pénzt hoznának számára. Így az egész életében biztosított lenne neki egy átlagos magyar életszínvonalat messze meghaladó élet. Ehhez pedig nem is kell feltétlenül napi szinten nyomon követni a részvénypiacon alakulását - sőt.

Ha a nyertes nem kíván sokat gondolkodni azon, hogy mibe fektesse a pénzét, kézenfekvő megoldás lehet számára a lekötött banki betét. Kis pénzügyi ismeretek birtokában persze nyilvánvaló, hogy ez messze nem a legjobb befektetés, de az őrült költekezésénél még ez is jobb. Az MNB adatai szerint a hosszú távú lekötött betétek átlagkamata januárban 0,76 százalék volt. Ez ráadásul - az állampapír hozamokkal ellentétben kamatos kamat.

Feleslegesen fizetsz sokat a bankodnak? Válogass banszámla kalkulátorunkban!

Ha bankbetétbe fektetne a nyertes, akkor ilyen kamatszint mellett 10 év alatt 295 millió forint hozamra tehetne szert. Ez azt jelenti, hogy éves szinten 24,6 millió forintot keresne, ami havi szinten 2 millió forintot jelentene neki. Ez is messze a magyar átlagos életszínvonal felett van, a bankbetéttel ugyanakkor az a probléma, hogy a befektetett tőkéhez nem tudna a nyertes hozzáférni. Így a bankbetét nem a legracionálisabb megoldás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ingatlan most nyerő - de nem biztos, hogy mindig az lesz

A magyarok közt nagyon kedvelt befektetési típus az ingatlanvásárlás. Ha valaki mind a 3 milliárd forintot ingatlanba fektetné, az - 30 milliós ingatlanárral számolva - kb. 100 darab ingatlan megvásárlását jelentené. Ez jelentős papírmunka és idő, ennyi ingatlanhoz pedig már valamilyen gazdasági társaságot kéne alapítani. Ha erre rászánja magát a nyertes, akkor viszont nagyon magas hozamokat tudna elérni. Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője szerint például a jelenlegi körülmények között is könnyedén elérhető évi 5 százalékos hozam.

Ha ezzel a számolunk, az azt jelentené a nyertesnek, hogy a megvásárolt ingatlanból éves szinten 152 millió forint érkezhetne be lakbér formájában, ami havi szinten 12,7 millió forintot jelent. Ez bruttó hozam, ebből le kell vonni az ingatlanüzemeltető társaság működési költségét és az esetleges egyéb ráfordításokat. Nem csak az ingatlanok bérbeadása jöhet szóba, Futó Péter például kitért az Airbnb-re is. Az elemző ugyanakkor elmondta, hogy nem feltétlenül érdemes az egész összeget ingatlanba fektetni.

Azt is fontos hozzátenni, hogy bár jelenleg a reálbérek arányában meglehetősen magasak a bérleti díjak, korántsem biztos, hogy ez hosszú távon is így lesz. Azt is hozzá kell tenni, hogyha valaki Airbnb céljából vásárol lakást, annak meglehetősen magas költségei is lehetnek, hiszen abban az esetben a karbantartás, takarítás, stb. a tulajdonos feladata.

Ha valaki pénzügyileg tudatos, akkor ez a nyerő megoldás

A befektetésekhez valamennyire értő nyertes számára több lehetőség is van. 3 milliárd forintból például nem egy magyar vállalaton belül jelentős tulajdonrészt lehet szerezni, de kevésbé kockázatos befektetések is rendelkezésre állnak. Megkérdeztük a Portfolio Trader szakértőjét, Bence Balázst, hogy szerinte mi lenne az ideális portfolió a lottónyertes számára. Természetesen nem kérdés, hogy a kockázatot csökkenteni kell a diverzifikációval, emiatt kell a portfolióban tartani kevésbé kockázatos papírt is.

A lakossági állampapírral jelenleg nagyon magas hozam érhető el, viszont ebből egy személy egyszerre csak 50 millió forintnyi papírt vásárolhat. Egyéb formában ugyanakkor megoldhatja a lottónyertes, hogy állampapírokhoz jusson, ezek azonban alacsonyabb kamatozásúak lesznek. Bence ekképp állítaná össze a portfóliót:

  • 40 százalék ingatlan, amely éves szinten 5 százalékos hozammal kecsegtet
  • 20 százalék állampapír, ami 2,5 százalékot fial
  • 20 százalék S&P 500 indexkövető alap - Bence szerint 8 százalékos hozammal
  • 10 százalék DAX indexkövető alap, amellyel 6 százalék érhető el évente
  • 10 százalék globális osztalékalap, amely akár 9 százalékot is hozhat.

Kis számolgatás után arra jutottunk, hogy összesen így akár egy év alatt 137 millió forintos hozam is elérhető, ami havi szinten 11,4 millió forintot hozhat a konyhára a nyertesnek. A kötvény- és részvénypiacok változásait ugyanakkor érdemes folyamatosan nyomon követni, hiszen gyorsan történhetnek nagymértékű változások, azaz a fenti portfolió elsősorban rövid távra értendő.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm