14 °C Budapest

Változik a világ: így menekülhetnek meg a magyar cégek

2018. június 30. 14:30

A minden eddiginél gyorsabb technológiai változások miatt ma már 5 évente új képességekre van szüksége a munkavállalóknak. Ez csak úgy megvalósítható, ha a cégek aktívan részt vesznek a munkatársak folyamatos képzésében.

A technológiai, demográfiai és társadalmi környezet minden eddiginél gyorsabb változása folyamatos igazodást kíván a cégek részéről.

A korábbi 20-25 év helyett ma már 5 évente új munkavállalói képességekre és szakértelemre van szükség. Ezt pedig nem lehet pusztán egy csapat adatkutató alkalmazásával vagy egy jól csengő pozíció elnevezéssel megoldani. A legújabb állások által megkívánt technológiához és mesterséges intelligenciához igazodóan a foglalkoztatottak folyamatos képzésére van szükség

- állapítja meg Stefano Longo, a magyarországi Adecco Kft. ügyvezető igazgatója.

A technológiai fejlődés és robotika munkaerőpiacra gyakorolt jövőbeli hatását vizsgálva el kell szakadnunk attól a fekete vagy fehér állásponttól, hogy ebben rejlik a jövő munkaerő problémájának megoldása vagy éppen fenyegetést jelent a munkaerőpiacra. El fognak tűnni munkahelyek? Igen. Keletkeznek új munkahelyek? Igen.

Ahelyett, hogy megijednénk a technológiai fejlődéstől, sokkal inkább megéri nyitottnak lenni a változásokra. Munkáltatóként fogadjuk el a digitális intelligencia és a munkavállalók ehhez szükséges folyamatos tudásfejlesztésének és újraképzésének fontosságát

 - tanácsolja Stefano Longo.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sikeres munkáltatói stratégiák

A közép-kelet-európai régió munkáltatóinak a technológiai szaktudás fejlesztését kell a támogató munkáltatói magatartással kombinálni.

 Az Adecco által javasolt legfontosabb munkáltatói fejlesztési területek:

  • Folyamatos képzési programok: A gazdasági és demográfiai fejlődés miatt elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás/képzés.
  • Igények és szaktudás összhangba hozása: A munkáltatói tréninget és gyakornoki programot az oktatási intézményekkel együttműködésben érdemes megvalósítani, annak érdekében, hogy valóban olyan képzettségű munkavállalók legyenek, akik passzolnak az üzleti és piaci igényeknek.
  • Változatos munkaerő-állomány: Kor és nem szerinti, geográfiai, kulturális változatosság és atipikus foglalkoztatás beépítése a cég foglalkoztatási gyakorlatába.
  • Mobilitás biztosítása: A régióra jellemző szakemberhiány kiküszöbölését segítheti a mobil munkavégzés biztosítása.

A közép-kelet-európai régióban már most hiány van szakemberekből, komoly fenyegetést jelentve ezzel a gazdasági növekedésre. A KSH legfrissebb adata szerint Magyarországon 3,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, és a munkaerőhiány szinte minden iparágat érint, az asszisztensi pozíciótól a vezető beosztásig. Jól mutatja a helyzet komolyságát, hogy a tervezett jövő évi adóváltozások már a nyugdíjas korosztály - újbóli - munkába állását ösztönzik. A digitális képességek fejlesztése tehát elengedhetetlen a régió gazdasági növekedésének fenntartásához.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem