Szomorú jelentés: ezen a listán még a románok is megelőznek minket

Szomorú jelentés: ezen a listán még a románok is megelőznek minket

2018. február 16. 16:00

Magyarország nem tagja a legszilárdabb jogállamisággal bíró országok klubjának - állítja egy friss kutatás. A 113 országot vizsgáló felmérés szerint hazánk a középmezőnyben tartózkodik a törvényekhez való ragaszkodás szempontjából.

Sok tényező befolyásolja, hogy egy-egy kormányzat mennyire hatékonyan képes fenntartani a jogállamiságot: a bíróságokhoz való hozzáférést, a korrupció hiányát, a hatékony rendőrséget és a hivatalok kompetenciáját. Miközben egyes országok képesek mindezt hatékonyan megvalósítani, addig más országokban mindezért komoly küzdelmet kell folytatni.

A The World Justice Project által elvégzett kutatás világszerte 113 országban vizsgálta a jogállamiság helyzetét. A vizsgálat során nyolc tényezőre fókuszáltak: a kormányzati hatáskörök korlátaira, a korrupció hiányára, a kormányzat átláthatóságára, az alapvető jogokra, rendre és biztonságra, a végrehajtás szabályozottságára, a polgári és büntetőjogi igazságszolgáltatásra.

A vizsgált országok 0 és 1 közötti pontszámot kaptak: az 1-es a törvények maximális betartását jelenti, míg a 0 értelemszerűen a jogállamiság hiányát. A pontozás alapján megszületett ranglistán Magyarország a középmezőnybe került: a maximális 1 pontból hazánk 0,55-öt kapott, ami az 50. helyre volt elegendő. Ezzel egyébként 1 helyet rontottunk a The World Justice Project korábbi kutatásához képest.

Ez egyébként nem túl jó eredmény, ha összevetjük a környező országok helyezéseivel: például Ausztria a 8. helyen (0,81 pont), Horvátország a 35. helyen (0,61 pont), Csehország a 17. helyen (0,74 pont), Lengyelország a 25. helyen (0,67 pont), Románia pedig a 29. helyen (0,65 pont) végeztek. Ugyanakkor jobban teljesítettünk például Szerbiánál (0,50 pont, 76. hely) és Ukrajnánál (0,50 pont, 77. hely).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A listát egyértelműen az észak-európai államok vezetik. Az 1. helyen Dánia, a 2-on Norvégia áll, mindkét ország 0,89 ponttal. Utánuk következik Finnország (0,87 pont) és Svédország (0,86 pont). A legrosszabbul teljesítő országok Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában találhatóak: Egyiptom (110. hely, 0,36 pont), Afganisztán (111. hely, 0,34 pont), Kambodzsa (112. hely, 0,32 pont), az utolsó helyen pedig Venezuela (113. hely, 0,29 pont).

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?