20 °C Budapest
Ezek az üzletláncok terjeszkedhetnek Magyarországon: itt a titkolt lista

Ezek az üzletláncok terjeszkedhetnek Magyarországon: itt a titkolt lista

2017. április 20. 13:00

Lassan másfél éve húzódó jogi hercehurca után idén áprilisban a Kúria jóváhagyta a Pénzcentrum keresetét, így a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal végre eleget tett - legalábbis részben - a Plázastop néven elhíresült törvény alóli felmentési kérelmekkel kapcsolatos közérdekű adatigénylésünknek.

Vajon mit titkol a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal (HBMK) - fogalmazódott meg bennünk a költői kérdés, miután a Plázastop néven elhíresült törvény (lásd alább keretes írásunkat) alóli felmentési kérelmekkel kapcsolatos közérdekű adatigénylésünkre a következő választ kaptuk még 2015 novemberében:

A 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építményekkel kapcsolatos szakhatósági állásfoglalások vonatkozásában kért azon adatok, hogy mely kérelmezők esetében adott, mely kérelmezők esetében tagadta meg a szakhatósági hozzájárulást a kormányhivatal, illetve hogy hol van a beruházások helye - mint az érintettel kapcsolatba hozható adatok, valamint az adatokból levonható, az érintettre vonatkozó következtetések - nem minősülnek közérdekű adatnak, azok nem adhatók át

- írta megkeresésünkre anno a HBMK.

A kormányhivatal válasza azért is volt különösen meglepő, hiszen az NGM megkeresésünkre korábban simán kiadta a teljes, még az ő illetékességi körükbe tartozó (mint ismert, a 2015. február 1-től hatályos új Plázastop-törvény szerint országos illetékességgel a HBKM vezetője jár el szakhatóságként; 2014. dec. 31-ig ez az NGM hatáskörébe tartozott) adatsort. Ezzel pedig meglátásunk szerint elismerték azt, hogy

ez márpedig közérdekű információ!

Ezzel a tudattal tereltük tehát jogi útra közérdekű adat kiadása iránti kérelmünket 2015 folyamán. A lassan másfél éve húzódó jogi hercehurca után pedig végül idén áprilisban a Kúria, mint felülvizsgálati bíróság hagyta jóvá a Pénzcentrum keresetét.

8 hónap mérlege: 18 igen, 1 nem

A HBKM eleget téve a Kúria jogerős döntésének, a napokban küldte meg számunkra a keresetben megjelölt dátumra vonatkozó szakhatósági állásfoglalásokat, amelyek alapján megállapítható, hogy a 2015. február 1. és 2015. szeptember 23. közötti időszakban a hivatal 19 kérelemből 18 esetben hozzájárult, egy esetben pedig megtagadta a Plázastop-törvény alóli felmentési kérelmeket.

A Pénzcentrum birtokában lévő szakhatósági állásfoglalásokat lapozgatva pedig egyből feltűnik, hogy 2015 folyamán főként már meglévő építmények bővítésére, felújítására avagy profilváltásával kapcsolatban nyújtottak be kérelmeket a hivatalhoz. Az ismertebb nevek közül ilyen például az Ivanics Autópark-kezelő Kft., amely Budapest XXII. kerületében található kereskedelmi építményének átalakítása miatt nyújtott be kérelmet; vagy éppen a Budathlon Ingatlanberuházó Kft., amely a budaörsi Decathlon-áruház bővítése kapcsán fordult a kormánymegbízotthoz.

De az is jól látszik, hogy a korábbi időszakban már többször elutasított láncok, mint például a Lidl, Aldi, Tesco, nem is próbálkoztak újra 2015 folyamán.

A HBMKH által megküldött szakhatósági állásfoglalásokért KATTINTS IDE!

Na persze akadtak komolyabb új építésű beruházási kérelmek is a 2015. február 1. és 2015. szeptember 23. közötti időszakban. Érdemes kiemelni például az UNIO-COOP Zrt. kérelmét, amelyben egy 800 négyzetméteres ABC áruház felhúzására kértek, és kaptak hozzájárulást Borsodnádasdon. De ismerten csenghet a neve a Reha Invest Kft.-nek is (akinek mégsem, a cég neve többször előkerül CBA-s beruházásoknál), akik ezúttal egy vértesszőlősi ingatlanon felhúzandó, sportáruház és drogéria engedélyezéséért folyamodtak jóváhagyásért, amelyhez hozzá is járult a kormányhivatal. Érdekesség, hogy mindössze egy magánszemély beruházási terve kapott zöld lámpát a hivataltól; Varga Béla egy domaszéki kiskereskedelmi áruházra vonatkozóan nyújtott be építési engedély iránti kérelmet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi a helyzet a hivatalos, jogi útra terelt megkeresésünkben szereplő időszak után beérkezett kérelmek esetében; ezért a Kúria ítéletére hivatkozva kikértük a kormányhivataltól a 2015. szeptember 24. utáni időszakra vonatkozó szakhatósági állásfoglalásokat is. Kérelmünket azonban, érthetetlen módon, nem tudták értelmezni, és szerkesztőségünket a közérdekű adatigényléssel kapcsolatban pontosításra kérték, aminek természetesen eleget tettünk. Amint a kormányhivataltól választ kapunk, a friss szakhatósági állásfoglalásokat is közzé tesszük.

Mi az a Plázastop-törvény?

A Plázastop néven elhíresült törvény az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi törvény módosítása. A törvénymódosítás lényege rendkívül egyszerű volt: megtiltották Magyarországon a 300 nm-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmények (üzlet és bevásárlóközpont) építését, ill. 300 nm-nél nagyobb területűre való bővítését. A 2012 januárjától hatályos módosítás eredetileg 2014. december 31-én került volna kivezetésre, a parlament végül - az uniós kötelezettségszegési eljárás ellenére - mégis a moratórium meghosszabbításáról döntött. Az 2015-től hatályos új Plázastop-törvényben ugyanakkor könnyítést jelentett, hogy az eredetileg 300 nm-es határt kitolták 400 nm-re. Továbbá, ahogy az eredeti törvényben, úgy az új szabályozásban is hagytak egy kiskaput: 2014-ig a kereskedelemért felelős miniszter adhatott felmentést a törvény alól; 2015-től pedig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője jár el országos illetékességgel a felmentésért folyamodók ügyében.

Címlapkép forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?