21 °C Budapest
Ezek az üzletláncok terjeszkedhetnek Magyarországon: itt a titkolt lista

Ezek az üzletláncok terjeszkedhetnek Magyarországon: itt a titkolt lista

2017. április 20. 13:00

Lassan másfél éve húzódó jogi hercehurca után idén áprilisban a Kúria jóváhagyta a Pénzcentrum keresetét, így a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal végre eleget tett - legalábbis részben - a Plázastop néven elhíresült törvény alóli felmentési kérelmekkel kapcsolatos közérdekű adatigénylésünknek.

Vajon mit titkol a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal (HBMK) - fogalmazódott meg bennünk a költői kérdés, miután a Plázastop néven elhíresült törvény (lásd alább keretes írásunkat) alóli felmentési kérelmekkel kapcsolatos közérdekű adatigénylésünkre a következő választ kaptuk még 2015 novemberében:

A 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építményekkel kapcsolatos szakhatósági állásfoglalások vonatkozásában kért azon adatok, hogy mely kérelmezők esetében adott, mely kérelmezők esetében tagadta meg a szakhatósági hozzájárulást a kormányhivatal, illetve hogy hol van a beruházások helye - mint az érintettel kapcsolatba hozható adatok, valamint az adatokból levonható, az érintettre vonatkozó következtetések - nem minősülnek közérdekű adatnak, azok nem adhatók át

- írta megkeresésünkre anno a HBMK.

A kormányhivatal válasza azért is volt különösen meglepő, hiszen az NGM megkeresésünkre korábban simán kiadta a teljes, még az ő illetékességi körükbe tartozó (mint ismert, a 2015. február 1-től hatályos új Plázastop-törvény szerint országos illetékességgel a HBKM vezetője jár el szakhatóságként; 2014. dec. 31-ig ez az NGM hatáskörébe tartozott) adatsort. Ezzel pedig meglátásunk szerint elismerték azt, hogy

ez márpedig közérdekű információ!

Ezzel a tudattal tereltük tehát jogi útra közérdekű adat kiadása iránti kérelmünket 2015 folyamán. A lassan másfél éve húzódó jogi hercehurca után pedig végül idén áprilisban a Kúria, mint felülvizsgálati bíróság hagyta jóvá a Pénzcentrum keresetét.

8 hónap mérlege: 18 igen, 1 nem

A HBKM eleget téve a Kúria jogerős döntésének, a napokban küldte meg számunkra a keresetben megjelölt dátumra vonatkozó szakhatósági állásfoglalásokat, amelyek alapján megállapítható, hogy a 2015. február 1. és 2015. szeptember 23. közötti időszakban a hivatal 19 kérelemből 18 esetben hozzájárult, egy esetben pedig megtagadta a Plázastop-törvény alóli felmentési kérelmeket.

A Pénzcentrum birtokában lévő szakhatósági állásfoglalásokat lapozgatva pedig egyből feltűnik, hogy 2015 folyamán főként már meglévő építmények bővítésére, felújítására avagy profilváltásával kapcsolatban nyújtottak be kérelmeket a hivatalhoz. Az ismertebb nevek közül ilyen például az Ivanics Autópark-kezelő Kft., amely Budapest XXII. kerületében található kereskedelmi építményének átalakítása miatt nyújtott be kérelmet; vagy éppen a Budathlon Ingatlanberuházó Kft., amely a budaörsi Decathlon-áruház bővítése kapcsán fordult a kormánymegbízotthoz.

De az is jól látszik, hogy a korábbi időszakban már többször elutasított láncok, mint például a Lidl, Aldi, Tesco, nem is próbálkoztak újra 2015 folyamán.

A HBMKH által megküldött szakhatósági állásfoglalásokért KATTINTS IDE!

Na persze akadtak komolyabb új építésű beruházási kérelmek is a 2015. február 1. és 2015. szeptember 23. közötti időszakban. Érdemes kiemelni például az UNIO-COOP Zrt. kérelmét, amelyben egy 800 négyzetméteres ABC áruház felhúzására kértek, és kaptak hozzájárulást Borsodnádasdon. De ismerten csenghet a neve a Reha Invest Kft.-nek is (akinek mégsem, a cég neve többször előkerül CBA-s beruházásoknál), akik ezúttal egy vértesszőlősi ingatlanon felhúzandó, sportáruház és drogéria engedélyezéséért folyamodtak jóváhagyásért, amelyhez hozzá is járult a kormányhivatal. Érdekesség, hogy mindössze egy magánszemély beruházási terve kapott zöld lámpát a hivataltól; Varga Béla egy domaszéki kiskereskedelmi áruházra vonatkozóan nyújtott be építési engedély iránti kérelmet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi a helyzet a hivatalos, jogi útra terelt megkeresésünkben szereplő időszak után beérkezett kérelmek esetében; ezért a Kúria ítéletére hivatkozva kikértük a kormányhivataltól a 2015. szeptember 24. utáni időszakra vonatkozó szakhatósági állásfoglalásokat is. Kérelmünket azonban, érthetetlen módon, nem tudták értelmezni, és szerkesztőségünket a közérdekű adatigényléssel kapcsolatban pontosításra kérték, aminek természetesen eleget tettünk. Amint a kormányhivataltól választ kapunk, a friss szakhatósági állásfoglalásokat is közzé tesszük.

Mi az a Plázastop-törvény?

A Plázastop néven elhíresült törvény az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi törvény módosítása. A törvénymódosítás lényege rendkívül egyszerű volt: megtiltották Magyarországon a 300 nm-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmények (üzlet és bevásárlóközpont) építését, ill. 300 nm-nél nagyobb területűre való bővítését. A 2012 januárjától hatályos módosítás eredetileg 2014. december 31-én került volna kivezetésre, a parlament végül - az uniós kötelezettségszegési eljárás ellenére - mégis a moratórium meghosszabbításáról döntött. Az 2015-től hatályos új Plázastop-törvényben ugyanakkor könnyítést jelentett, hogy az eredetileg 300 nm-es határt kitolták 400 nm-re. Továbbá, ahogy az eredeti törvényben, úgy az új szabályozásban is hagytak egy kiskaput: 2014-ig a kereskedelemért felelős miniszter adhatott felmentést a törvény alól; 2015-től pedig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője jár el országos illetékességgel a felmentésért folyamodók ügyében.

Címlapkép forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?