14 °C Budapest
Óriási kár lett a családi viszályból: percek alatt oda lett minden

Óriási kár lett a családi viszályból: percek alatt oda lett minden

2016. június 8. 14:51

A hazai kkv-k egyre többen használják az új technológiát, főleg a felhőszolgáltatások kapnak egyre nagyobb szerepet a kis cégek működésében. Bár jól jönnek ebben az informatikus családi kapcsolatok, érdemes szakmai partnerre bízni ezeket az ügyeket, mert előfordult már, hogy családi viszály miatt veszett el egy cég összes adata.

Sikeresebbnek ítélik működésüket, és derűlátóbbak azok a hazai kis- és középvállalatok, amelyek használnak felhőtechnológiát. A felhőszolgáltatás lassan olyan fontos lesz, mint a közműszolgáltatássá válik, és egyre több hazai kisvállalat ismeri fel, hogy a különböző IT-megoldásokkal növelheti a versenyképességét - derült ki a Microsoft kerekasztal-beszélgetésén. Színes a kép Magyarországon, mert közben még mindig bőven vannak olyan kisvállalatok, akiknek honlapjuk sincs. Milyen ágazatokban érdemes beruházni a legújabb IT-megoldásokra, és mit várhat a fejlesztésektől egy cég döntéshozója?

Digitalizálódnak a magyar kiscégek

Az, hogy a technológia tudja segíteni az üzleti vállalkozást, már nem újdonság az üzleti döntéshozóknak - mondta Vass Gábor, a Microsoft vállalati és partnerkapcsolati üzletág igazgatója.

Azoknak a kisvállalatoknak, amelyek már tettek lépéseket a digitalizáció felé, 67 százaléka látja úgy, hogy növekedtek az eladásai, míg a főként papír alapon dolgozó cégeknél 54 százalék ez az arány.

Papp Gábor, a jegymester.hu ügyvezetője elmondta, hogy amióta költenek IT-megoldásokra, sokkal gördülékenyebben megy a napi munka, és a vállalkozás a korábbinál is gyorsabban és színvonalasabban tudja kiszolgálni az ügyféligényeket.

A kkv-k 45 százalékánál már használnak felhőmegoldásokat Magyarországon, ami látványos emelkedés a 2014-ben mért 40 százalékhoz képest. Közben jelentős különbségek vannak a szektorban, hiszen még mindig sok cég van, amelynek honlapja sincs, persze nem is mindenkinek van rá szüksége. Az sem igaz azonban, hogy a nagyvállalatoknál sima ügy lenne a digitális átállás, hiszen azoknál a cégeknél, amelyek a rendszerváltás utáni években alakultak, konzervatívabb szemlélet jellemző.

Biztonság, bizalom, család?

A hazai kkv-szektorban gyakori megoldás, hogy az IT-feladatokat családtagokra és ismerősökre bízza a cégvezető, a bizalom ebben az esetben is nagyon fontos. Vass Gábor egy valós példával mutatta be, hogy jobb egy megbízható informatikai partnert keresni: egy családi vállalkozás feje a sógorát kérte meg, hogy kezelje a vállalat szerverét, de amikor a cégvezető és felesége összevesztek, a sógor bosszúból elvitte a szervert, és ezzel több mint 10 év munkáját, illetve a cég összes adatát tette tönkre.

Nemcsak az IT-megoldások szerepével, hanem az adatbiztonsággal kapcsolatban is tudatosságnövelésre van szükség a kkv-k körében. Bőgel György, a CEU professzora  szerint ez a fiatalabb cégvezetői generációknál is fontos lesz, mert nekik természetes, hogy mindenhol megadják az adataikat, miközben a szükségesnél kevesebbet törődnek a biztonsággal.

A küszöbön egy generációváltás

Jelentős fejlődést hozhat, hogy most kezd vállalkozni egy olyan generáció, amely számítógépekkel nőtt fel, és ők már egészen máshogy gondolkodnak a technológiáról, az IT-megoldások használatát létfontosságúnak tartják, és ez a generációs ugrás látványos lesz a hazai kkv-szektor technológia fejlődésében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jön az a réteg, amely látta berobbanni az AirBnb-t és az Ubert, amelyek tulajdon és komoly beruházások nélkül váltak nemzetközi nagyvállalattá, így ez az üzleti modell egyre fontosabbá válik a jövőben

- mondta a CEU professzora.

A gazdáknak is kell informatika

Sokan azt gondolják, hogy az IT-megoldásoknak, mint a felhőszolgáltatások csak bizonyos szektorokban van haszna, például pályázatírásnál, biztosítócégeknél, ahol sok adatot kell kezelni, pedig a mezőgazdaságban is épp úgy növelhetik a vállalkozások hatékonyságát. A szarvasmarhatenyésztésben a mobileszközökkel és felhőtechnológiával összekötött lépésszámláló hozhat forradalmat, míg a borászatban a felhővel összekapcsolt, szőlőtelepeken elhelyezett érzékelők vehetnek le hatalmas terhet a gazdák válláról.

Rengeteg a lehetőség, de még mindig bőven vannak olyan cégvezetők, akik lehetetlennek hiszik, hogy a munkavállalók párhuzamosan dolgozhatnak ugyanazon a fájlon. Vass Gábor szerint a tudatosság hiányát úgy lehet kiküszöbölni, hogy az új megrendelők egy IT-szakértő partnerhez fordulnak, és az ő segítségével kezdik el használni az új technológiát, mert csak így lehet valóban kihasználni az előnyöket, ha kapnak hozzá útmutatást.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?