Nem találod ki, melyik magyar milliárdosnak fáj a foga a Tescóra

Nem találod ki, melyik magyar milliárdosnak fáj a foga a Tescóra

2016. május 26. 12:34

Nemsokára teljesülhet Lázár János álma, hogy a bank- és energiaszektor után a kiskereskedelemben is többségi magyar tulajdon legyen Magyarországon - bár annak talán nem örül felhőtlenül, hogy ezt ki hozhatja el. A Figyelő hetilap ugyanis arról ír, Csányi Sándor és az OTP Bank nagyon érdeklődik a Tesco kelet-közép-európai hálózatáért.

A Tesco már egy ideje nincs a legjobb formában, egyre csak küzd, hogy megőrizze a bevételei 80 százalékát adó brit piacot, ahol viszont folyamatosan veszít a piaci részesedéséből, főleg német hálózatok javára. Emiatt a kelet-európai leányvállalatoknak sem megy annyira jól, ráadásul azon kívül, hogy a régió kevés bevételt hoz, sok vele a baj: nem nagyon lehet terjeszkedni, a kormányok - főleg a magyar - kiszámíthatatlanul és elég ellenségesen szabályozzák a szektort, ráadásul Magyarországon például béreket is muszáj volt emelni, hogy ne sztrájkoljanak a dolgozók.

Éppen ezért terjed egy ideje a pletyka (amit a Tesco természetesen tagad), hogy a dél-koreai leánycég után a kelet-európai üzleteket is eladná a Tesco. A Figyelő pedig úgy tudja, hogy orosz és kínai befektetők mellett az OTP is érdeklődik az üzleti iránt, sőt,

az OTP-ben külön munkacsoportot hoztak létre arra, hogy kidolgozzák a Tesco felvásárlását. 

A banknak nagyon jó üzlet lenne megvásárolni a térség piacvezető kiskereskedelmi láncát, mert az üzletekbe bankfiókokat telepítve akár 8-10 millió új ügyfelet szerezhetne magának a térségben, a bolthálózatra alapozva pedig a bankot is terjeszthetné például Csehországban vagy Lengyelországban.
A Tesco megvásárlása persze Csányi agrár- és élelmiszer-ipari érdekeltségeinek is kedvező lenne, a Bonafarm-csoport (aminek része a Pick és a Mizo) a hetilap szerint 50 milliárd forintos új piachoz juthatna, ha egy érdekeltségbe kerülnének a Tescóval.

A régiós Tesco nagyjából 10 milliárd euróba kerülhet, de ha nem számoljuk a cég tartozásait, és Csányiék ügyesen tárgyalnak, akkor akár 3 milliárd euróért, vagyis nagyjából 1000 milliárd forintért megszerezhetik az egész kelet-európai hálózatot. Persze ezek után azt még működtetni is kell, ami legalább ugyanennyibe kerülne. Ráadásul ha a kelet-európai cégek kikerülnének a Tesco globális beszerzési láncából, sok terméket csak drágábban tudnának megvásárolni, mint korábban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A leggazdagabb magyar állítólag régóta dédelgeti már az álmot, hogy beszálljon a kiskereskedelembe, sőt, a Figyelő forrásai szerint már korábban felmerült, hogy megvásárolná a Tescót.

Csányi a tervét - politikai támogatást remélve - meg is osztotta Orbán Viktorral, akinek eleinte tetszett az ötlet,

viszont a lengyel választások közeledtével inkább azt mondta a bankárnak, hogy fújja le a tervet. Ennek az volt az oka, hogy a magyar kormány, szövetségest keresve, szeretett volna újra jóban lenni a Kaczyński-féle lengyel Jog és Igazságosság párttal, ami a választások nagy esélyese volt - és nyert is - és, ami magyar mintára a hazai tőkéseket szeretné erősíteni. Ebbe viszont nagyon belerondított volna, ha egy magyar nagytőkés vásárolja be magát a lengyel piacra. 

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?