Komoly bírságok jönnek: ez a legújabb uniós előírás

2015. december 14. 05:52

Ezentúl 4 évente kell kötelező energetikai auditot végezniük a magyarországi nagyvállatoknak, ennek ugyan vannak költségei, de a vállalatok így is nyerhetnek vele. Bár az első határidő már lejárt, aggodalomra semmi ok, még nem jár bírság azoknak, akik ezt nem készítették el.

2015 májusában fogadták el az - egy európai uniós irányelv alapján készített - 2015. évi LVII törvényt, miszerint a magyarországi nagyvállatoknak 4 évente energetikai auditot kell végezniük. Az energiahatékonyságról szóló kötelező vizsgálatot egy EU-s irányelv írja elő, melynek célja az unió energiafelhasználásának ésszerűsítése és mérséklése. Ebből kifolyólag a tagállamok végsőenergia-fogyasztásában évente 1,5 százaléknak megfelelő új energia-megtakarításnak kell megvalósulnia 2020-ig.

Bár az auditálás költségekkel jár, a vizsgálat bevezetésével mégis sokat spórolhatnak a vállalkozások, hiszen a felszínre kerülhetnek azok a területek, ahol a cég még energiát tud megtakarítani. Az energiára fordított költségek így pedig akár a felével, harmadával is csökkenhetnek.

Kinek kell elvégezni?

A kötelező vizsgálat azokra a nagyvállalatokra vonatkozik, amelyek

  • évente 50 millió eurónál nagyobb árbevételt eredményeznek, és a mérlegfőösszegük eléri a 43 millió eurót,
  • vagy 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztatnak.

Hogyan teljesíthető?

  • 1. Energetikai audittal: Érdemes tudni, hogy energetikai auditálást csak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) névjegyzékében szerepelő energetikai auditor, vagy energetikai auditáló szervezet végezhet. 
  • 2. ISO 50001 energiairányítási rendszer bevezetésével: Mentesülhetnek a kötelező energetikai auditálás alól, azok a nagyvállalatok, amelyek MSZ EN ISO 50001 szabványnak megfelelő akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtetnek. Ebben az esetben a MEKH részére az érvényes tanúsítványt 4 évente kell megküldeni. 

Nem érdemes halogatni!

Bár az első kötelező energetikai vizsgálatot 2015. december 5-ig kellett volna elvégezni, még nem jár büntetés azoknak, akik lemaradtak. Ugyanis,

a Hivatal 2016. december 31-ig nem szab ki bírságot a kötelező energetikai auditálás teljesítésének elmaradása miatt.

Az audit elvégzését azonban nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert kivitelezése főleg egy nagyvállalat esetében eléggé összetett feladat lehet. A vizsgálatnak ugyanis többek között ki kell térnie a korszerűbb technológiák alkalmazásának lehetőségeire, illetve a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségeire és az alkalmazott energiahordozók költségeire is.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A cégeknél a MEKH rendszeres ellenőrzéseket végez, amelyek után legfeljebb 10 millió forint bírsággal sújtja azokat a nagyvállalatokat amelyek,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • a kötelező energetikai auditálást a Hivatal felhívását követő 90 napon belül sem teljesíti, vagy
  • a kötelező energetikai auditálás ellenőrzése során az együttműködési kötelezettségüknek - az audit Hivatal felé történő megküldési kötelezettséget is beleértve - nem tesznek eleget.

Mekkora lehet a bírság?

A Hivatal a bírság összegének megállapítása során figyelembe veszi a nagyvállalat ellenőrzést megelőző évi, összevont (konszolidált) beszámolója szerinti, ennek hiányában a nagyvállalat nyilvántartása szerinti nettó árbevételét vagy mérlegfőösszegét, továbbá a mulasztás időtartamát is.

Az energetikai auditálás elvégzéséről pedig az energetikai auditornak, vagy az energetikai auditáló szervezetnek kell adatszolgáltatást teljesítenie, ha azonban ezt a vállalat nem teljesíti, akkor a Hivatal 100 000 forintig terjedő bírsággal sújtja.

Ezen a héten a Pénzcentrum kiemelten foglalkozik az EU 2012/27/EU irányelvében foglalt energiahatékonysági előírásokkal, illetve azzal, hogyan épült ez be a magyar jogrendszerbe. Kitérünk majd az auditálás folyamatára, és az ezzel elérhető hatékonyságnövekedésre, de foglalkozunk majd a kiskapunak tekinthető ISO 50001-es szabvánnyal is. Természetesen olvasóink kérdéseire is számítunk a témában; a kérdéseket az MVM Partner szakértői válaszolják majd meg. A leveleket a következő címre várjuk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem