5 °C Budapest

25 százalékos áfa: csak ez kéne hozzá

2015. június 22. 09:00

A világ legmagasabb áfáját csökkentené hazánkban a vállalkozások számára két közgazdász legújabb javaslatával, s egyúttal visszaszorítanák az adócsalást is. Az ötletgazdák elmondták, hogy a módszerrel akár többletbevételhez is juthatna az állam - írja a Magyar Nemzet.

Áfakapu - így lehetne jellemezni azt az elképzelést, amelyet Szabó Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdászprofesszora dolgozott ki Hopkó István kollégájával közösen. Ezzel szerintük úgy lehetne csökkenteni bizonyos cégek körében a jelenlegi 27 százalékos általános forgalmi adó szintjét 25 százalékosra, hogy közben az állam éves szinten akár 800-1200 milliárd forintos többletbevételhez is jutna, ezenkívül jelentősen csökkentené a társaságok működési költségeit.

Első körben azoknál a vállalkozásoknál vezetnének be technológiai újítást, amelyek bevétele leginkább az úgynevezett utaztatásos áfacsaláshoz köthető termékek forgalmazásából jön össze. Az újítás lényege, hogy az áfakifizetéseket az értékesítési lánc közbenső állomásainál egy speciális banki átutalással kellene teljesíteni. Elképzelésük szerint az érintett vállalkozások a számláik kibocsátása során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által bevizsgált és jóváhagyott programfejlesztői felhőalapú számlázó programját használnák. A program előnye, hogy időbélyegző funkcióval ellátott, így nincs lehetőség a vállalkozás részéről a számlák utólagos visszadátumozására.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?