28 °C Budapest
Egyre drágább lesz a művirág: sok gyártónak muszáj emelnie

Egyre drágább lesz a művirág: sok gyártónak muszáj emelnie

2015. április 20. 09:28

Költségvetési hatása minimális, viszont gyakorlatilag megszünteti a magyar művirág ágazatot a januárban kivetett, kilónként 1900 forintos termékdíj. Pedig temetői szokásainkban fontos szerepe van a műkoszorúknak - írja a Világgazdaság.

A művirágpiac forgalma Magyarországon összesen néhány milliárd forint, a tízmilliárdot biztosan nem éri el, azaz a termékdíj legfeljebb pár 100 millió forintot hozhat a költségvetésnek, a beszedése, a hatósági ellenőrzések viszont ennél többe fognak kerülni - tájékoztatta a lapot Barna Ferenc, a dekorációs termékek nagyipari importjával foglalkozó Decoration and Design ügyvezetője.

Egyelőre a gyártók többsége alig emelt árat, viszont lassan kénytelenek lesznek a vevőkre hárítani többletköltségeik legalább egy részét. Főleg vidéken okoz majd gondot, ha a művirágosok folyamatosan a vevőkre hárítják a termékdíj miatti pluszköltségeket.

A művirágos szakma egyes képviselői azt szeretnék elérni, hogy a termékdíj mértéke csökkenjen. Cserébe arra is hajlandóak lennének, hogy a temető fenntartókkal együttműködve megszervezzék a sírkertekben a műanyag hulladék visszagyűjtését - mondta el a lapnak Simon Éva, a Flóra Hungária gazdasági ügyvezetője. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?