9 °C Budapest

Így érheted el a legnagyobb megtakarítást az energiaszámláknál

Pénzcentrum
2014. június 12. 10:00

A hazai KKV-vezetői számára jelentős költségcsökkentési lehetőséget jelenthet, amennyiben tudatosan nyúlnak az energia-beszerzés területéhez. Míg korábban csak a területileg illetékes szolgáltatótól vásárolhattak energiát a cégek, addig az elmúlt pár évben megvalósult piacnyitásnak köszönhetően már több mint egy tucat kereskedő ajánlatai között válogathatnak.

A megtakarítás eléréséhez elsősorban arra van szükség, hogy a hazai vállalatok vezetői, beszerzői felmérjék a versengő energiapiac nyújtotta lehetőségeiket, amelynek legegyszerűbb módja, hogy egy kis tájékozódást követően minél több energiakereskedőtől kérnek ajánlatot.

Az ajánlatkéréshez a legtöbb esetben elégséges néhány alapadat megadására, így az éves elfogyasztott mennyiségre, a csatlakozási teljesítményre/kapacitásra vonatkozó információk. Fontos, hogy megegyező alapadatok mellett kérjük be az ajánlatokat a különböző kereskedőktől, mert csak ebben az esetben lehetünk benne biztosak, hogy valóban almát almával hasonlítunk össze. Azok a cégek, amelyek még sosem kényszerítették versenyre a jelenlegi energiaellátójukat, szinte bizonyosan jobb ajánlatra számíthatnak, amennyiben több más kereskedőt is megkérdeznek. Az energiacégek egyébként saját maguk is keresik a potenciális ügyfeleket, de a KKV-k magas száma miatt viszonylag nehezebben érik el ezeket a fogyasztókat, így érdemes a hazai vállalkozásoknak kezdeményezőnek mutatkozniuk.

Amennyiben beérkezett egy jó ajánlat, és azt a fogyasztó - logikusan - elfogadja, akkor kezdődhet meg a kereskedőváltás, aminek eredményeképpen a következő időszakban már az új energiakereskedő - jobb feltételek mellett - biztosíthatja az energiaellátást a vállalkozás számára.

A kereskedőváltás alapvetően egyszerű folyamat, de persze itt is van egy-két részlet, amire érdemes odafigyelni, hogy minden rendben menjen.

A KKV-knak az új energiakereskedő megbízásával egy időben érdemes felhatalmazást is adniuk, hogy az új szolgáltató minden, a kereskedőváltással kapcsolatos adminisztratív ügyben eljárhasson a nevükben. Ez egyszerűbb és egyben biztonságosabb választás is, hiszen az energiacégeknek komoly rutinjuk van ezen a területen.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint a kereskedőváltásnak 30 napos átfutási ideje van, vagyis a korábbi ellátási szerződést legalább ennyivel korábban fel kell bontania a fogyasztónak. Egyes energiaszolgáltatók szerződésében egyfajta hűségidő is szerepelhet, vagyis kérhetnek például 60 nappal korábbi felbontást is, így érdemes tisztában lenni a még meglévő szerződés pontjaival is.
A kereskedőváltás csak akkor valósulhat meg, amennyiben a fogyasztónak nincs fennálló tartozása a korábbi szolgáltatójával szembe. Tehát nincs arra lehetőség, hogy az egyik szolgáltatónál valaki komoly tartozást halmozzon fel, majd ezt követően egy új kereskedőt bízzon meg a következő évi energiaellátásával. A rendszer kiszűri az ilyen, rosszhiszemű fogyasztókat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ahogy korábban már jeleztük, a kereskedőváltás igen egyszerűen mehet végbe, amennyiben a fogyasztó feljogosítja az új kereskedőjét az adminisztratív ügyek elintézésre, ettől függetlenül van három pont, amelyet érdemes kiemelnünk, illetve hangsúlyoznunk:

Tartozás a régi kereskedő felé: tartozás esetén nem indulhat el az új kereskedelmi szerződés, vagyis a fogyasztó marad a korábbi szolgáltatójánál, legjobb esetben a már korábban meglévő feltételek (ár) mellett, de a szolgáltató üzletszabályzatától függően a szerződéses ár akár jelentősen emelkedhet is. A fennálló tartozást mindenképpen érdemes időben rendezni!

Adathiba: a fogyasztó valamit hibásan tölt ki, ami miatt nem egyeznek meg az adatok, és így nem történhet meg az átadás-átvétel a régi és az új kereskedő között. Ez általában akkor történik meg, ha a fogyasztó saját maga intézi a papírmunkát, de akár az iratok nem megfelelő címre történő elküldése (a szolgáltató másik telephelye) is adathibának minősül. Ugyancsak probléma, ha nem egyeznek meg a leadott mérési pont azonosítók(POD), de vizsgálják azt is, hogy a szerződést az arra jogosult személy írta-e alá. Figyeljünk oda a részletekre, pontos adatokat adjunk!

Hűségidő:
a kereskedők gyakran alkalmaznak hűségidőszerű megoldást, ami a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy előírják, hogy a többnyire egy évre szóló ellátási szerződés lejárata előtt hány nappal kell jelezni annak felbontását. Ez lehet 30 vagy 45 nap, de egyes szerződésekben akár 180 nap is szerepelhet. Ismerjük a meglévő szerződésünk feltételeit is!
Egy kis odafigyeléssel jelentős összegeket takaríthatnak meg a hazai vállalkozások az energia-beszerzés területén, és ehhez nem kell semmi mást tenniük, minthogy szakítanak a korábbi beidegződéseikkel, és felismerjék, hogy az energiát is már hasonló körülmények között lehet beszerezni, mint az irodai bútort vagy éppen a tisztítószert. Bekérünk több ajánlatot, és aztán a legjobb ajánlatot kiválasztva költségeket takarítunk meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem